Home Bewustzijn Hoe je met vreugde en plezier een staat van verhoogd bewustzijn kunt bereiken

Hoe je met vreugde en plezier een staat van verhoogd bewustzijn kunt bereiken

Door Wendy Gillissen
plezier

Plezier is iets waar we nog steeds een beetje een oordeel over hebben. Het wordt vaak niet serieus genomen (paradoxaal genoeg): plezier is leuk voor in je vrije tijd, maar daarna moet er weer stevig ‘’gewerkt’’ worden. Plezier wordt in deze maatschappij met haar Calvinistische wortels al eeuwen zwaar onderschat en verkeerd begrepen. Maar wat als plezier eigenlijk de snelste weg is naar meesterschap?

Oordeel over plezier

Zelf ben ik er ook vele malen tegenaan gelopen: mensen die een oordeel hadden over plezier, spelen, op dingen doen die niet nuttig lijken en geen goede cijfers of een inkomen lijken te genereren. Zoals de juf van groep 4 die een rode streep zette door mijn werkjes omdat ik katten tekende in de marges naast mijn sommetjes.  Zoals de stagebegeleider bij de GGZ die zei: ‘’goh Wendy, djembé spelen, schilderen, schrijven – we vinden dat je wel erg veel hobby’s hebt. Dat kan nooit goed zijn.”

Wat deze mensen niet begrepen, en veel jonge kinderen nog wel, is dat humor, genieten en plezier maken niet alleen je frequentie verhogen. Ze kunnen een directe weg zijn naar meesterschap: het creëren van je eigen gewenste werkelijkheid. Ze helpen ons te ontdekken wat onze ware levensmissie is en deze te verwezenlijken. Maar hoe dan?

Lachen verhoogt je frequentie

Vreugde is een van de hoogste frequenties van gevoel die er is. Als je opereert vanuit plezier en blijdschap, kom je steeds dichter in de buurt van de hoge frequentie van ware vreugde. Vanuit die staat van vreugde ben je de hoogste staat van jezelf die je kunt zijn – vol zelfvertrouwen, onbevreesd en krachtig – hoe geweldig! In die staat kun je zeer effectief doen wat je wilt doen.

Met humor bereik je een staat van verhoogd bewustzijn

Wanneer je ergens echt de humor van kunt inzien, ga je uit je gewone ‘’ego’’ bewustzijn en ga je naar een meta-staat van bewustzijn. Dan ben je in staat vanuit je tijdloze, Goddelijke Zelf de kosmische grap in te zien van het bestaan als onsterfelijk wezen in een fysiek lichaam in tijd en ruimte. Dan ervaar je de onbegrensdheid en onsterfelijkheid van je ware zelf en je onsterfelijke ziel. Vanuit die staat van verhoogd bewustzijn maak je gemakkelijk contact met je levensmissie. Dan kun je voelen dat je vrij bent om de ervaringen te creëren die je wilt ervaren.

Met plezier gaat alles moeiteloos

Als je dingen doet met tegenzin, vanuit moeten, of vinden dat het moet, wordt het ploeteren. Dan loop je voornamelijk op je verstand, je wil en het ego. Dan kost alles energie en gaat alles moeizaam.
Als je iets met plezier doet, ben je afgestemd op je eigen ware Wezen, je ziel en de Bron. Alles gaat dan soepel en moeiteloos. Dat is geïnspireerde actie. Wanneer je vanuit plezier opereert, laat je de inspiratie en energie vrijelijk doorstromen vanuit je ware Zelf, je Ziel en de bron.  Dan kun je bij wijze van spreken bergen verzetten door alleen maar je pink op te tillen!

Opvoeding en cultuur

Vanuit onze opvoeding en de arbeidsethos die in onze cultuur heerst, kan het wel eens lastig zijn deze principes toe te passen. De stemmetjes van onze voorouders, ouders en leraren die onmiddellijk opgaan in ons hoofd en roepen: ‘’Ja maar, dat is te makkelijk! Dat is niet serieus! Dat kan niet! Zo kan je nooit je geld verdienen! Als het zo makkelijk was, lagen we allemaal op het strand en ging de maatschappij naar de knoppen!’’ Nee hoor, echt niet.

Als we allemaal deden wat we echt fijn vonden, zou de wereld er juist een heel stuk leuker uitzien. Iedereen heeft unieke vaardigheden, passies en kwaliteiten die we kunnen inzetten om een bijdrage te leveren aan de wereld. Sommige mensen vinden het heerlijk om brood te bakken en steeds weer nieuwe recepten te bedenken. Anderen vinden het zalig om met cijfertjes in de weer te zijn (iets wat ik me dan weer niet kan voorstellen). Weer anderen genieten ervan mensen te amuseren of inspireren door komedie, zang of dans. En ik ken mensen die het fantastisch vinden om een muurtje te stuken.

Systeem

Het is ons als kinderen echter afgeleerd om te denken in termen van ‘’wat wil ik’’, ‘’wat kan ik goed’’ of ‘’waar word ik blij van’’: we hebben geleerd ons aan te passen aan een log en blind systeem dat niet bepaald mensvriendelijk is. Een systeem van ‘’moeten’’, ‘’ploeteren’’ en ‘’competitie’’. Een systeem dat veel mensen opslokt in een toestand van semi-slavernij. Dat systeem in combinatie met de wortels van het Calvinisme kan een beperkende invloed op ons denken hebben – als we dat toestaan.

Voorbeeld

Zo had een cliënte van me als passie mensen helpen ontdekken welke kleuren hen het beste staan. ‘’Ja maar, dat is toch eigenlijk maar frivool… ‘’ zei ze. ‘’Dat is niet echt waardevol.’’ Juist wel! Wanneer mensen zich goed voelen over zichzelf door te kleuren te dragen die hen het beste staan en waar ze zich goed bij voelen, verhoogt dat hun frequentie en zijn ze meer in staat hun eigen passie te leven, vanuit vreugde en zelfvertrouwen. Om zo hun eigen unieke bijdrage weer te leveren aan het geheel. Zo waardevol als wat, dus. En wie zei er dat frivool slecht is?

Kies de weg van vreugde en plezier

Als je weerstand voelt vóór het nemen van een beslissing, sta dan eens stil (of liever: ga even gemakkelijk zitten), haal bewust adem en maak contact met je lijf en je weerstand. Vraag je weerstand wat ze wil zeggen. Tien tegen één dat de beslissing helemaal niet past bij jouw unieke Wezen en weg. Als je zoveel mogelijk beslissingen neemt vanuit de vraag: ‘’Word ik hier blij van?’’ ‘’Krijg ik hier energie van?’’ zul je steeds meer je route verleggen naar de weg van vreugde en meesterschap. Dan creëer je moeiteloos wat je wilt ervaren. Dan wordt je leven steeds leuker en makkelijker. Dan kun je je levensmissie makkelijk verwezenlijken. Wat wil je nog meer?

Boekentip: Plezier on demand

In ‘Plezier on demand schrijft Chade-Meng Tan dat je maar 15 seconden per dag nodig hebt om meer plezier, succes en rust te ervaren. Vergeet uren, dagen en jaren mediteren! Dit aan de hand van het programma ‘verstandige luiheid’. Het programma is gebaseerd op drie pijlers; innerlijke rust, inzicht en geluk. Met praktische tips om toe te passen in het dagelijks leven.

Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,00 met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

1 reactie

Avatar
R Fiereg 30 juli 2019 - 12:55

Uitstekend initiatief gooi het hele onderwijs zoals nu voor een groot deel robotten vormend om en voorzie de universiteiten met echt relevante info en niet dat belegen braaksel. Maar misschien kun je aansluiten op de ascentie van 3 naar 5 e dimensie. Herken die uitgedroogde voorgeprogrammeerde medeburgers.

Reply

Laat een bericht achter