Home Geen categorie Hoe je gedachten je leven bepalen

Hoe je gedachten je leven bepalen

Door schildersdoek61

De biologie van de overtuiging

Mijn keuze voor De biologie van de overtuiging van Bruce Lipton: ik ben al 20 jaar werkzaam als loopbaan- en livecoach. Wat me nog steeds verbaast is dat een vergelijkbaar probleem voor de ene persoon een “eitje” is en voor de ander onoverkoombaar. Natuurlijk zijn er verschillen in karakter, afkomst, cultuur en opvoeding, maar dan nog. Ik heb 20 jaar geleden kennis gemaakt met de Alfa-training van Silva mind. Hier heb ik voor het eerst gemerkt hoe je door het veranderen van gedachten ook je perspectieven kunt veranderen en letterlijk je toekomst. Ik heb hier waanzinnige ervaringen mee opgedaan. Maar: hoe werkt het dan, bleef mijn vraag… Om deze reden wilde ik dit boek lezen.

Niet de genen sturen onze cellen

DR. BRUCE LIPTON is celbioloog, voormalig docent en onderzoeker op wetenschappelijk niveau. Hij vertegenwoordigt de ‘nieuwe biologie’. Hij deed uitgebreid onderzoek naar de moleculaire processen waarmee cellen informatie verwerken. Uit zijn onderzoeken bleek dat het niet direct de genen zijn die ons gedrag bepalen, maar dat de genen worden beïnvloed door externe factoren. Ze worden getriggerd door onze waarnemingen en onze gedachten en overtuigingen en ongeacht of deze waar zijn of niet, positief of negatief, de activiteit op genetisch niveau beïnvloedt zelfs onze genetische code. Het is de fysieke en energetische omgeving die het leven van een cel bestuurd en niet de genen. Het is het gewaarzijn van een cel van zijn omgeving dat het mechanisme van het leven aanstuurt. Dat betekent in de optiek van de auteur dat iemand zijn leven kan veranderen door zijn overtuigingen te veranderen en zo worden wij krachtige scheppers van ons leven en van de wereld waarin we leven.

Veel anekdotes

Dit interessante gegeven wordt verder in het 254 pagina’s tellend boek uitgewerkt. Dit had mijn inziens veel korter gekund. Er staan veel vertellende anekdotes in het boek die m.i. niet bijdragen tot de essentie, maar de wetenschappelijk conclusies smeuïger maken. Ook is het een soort biografie van de auteur die voor hem een therapeutische invloed moet hebben gehad. De auteur stelt de evolutietheorie van Darwin in twijfel, maar ook de aanname in de biologie dat de genen het leven besturen. De nieuwe biologie daarentegen ziet het leven als een reis op coöperatieve grondslag van krachtige individuen die zichzelf kunnen programmeren om een vreugdevol leven te creëren. Dit opent het proces in onszelf dat de volledig bewuste geest zowel aanleg als omgeving de baas is. Deze paradigmashift wordt verder in het boek uitgewerkt in een wat moeilijk lezende vorm waarin wetenschappelijke historie en nieuwe feiten worden afgewisseld met persoonlijke ervaringen van de auteur, waarin hij regelmatig zijn gal spuugt over tegenwerkingen in zijn leven en spreekt over zijn persoonlijke frustraties.

Over opvoeding en kwantumfysica

Boeiend is de manier waarop hij de opvoeding als basis voor onze programmering uit de doeken doet en waarom het goed is dat we weten hoe onze onbewuste programmering is ontstaan, om deze vervolgens te veranderen. Wederom doet hij een beroep op de lezer om onze bewuste geest te gebruiken om een leven te creëren dat overvloeit van gezondheid, geluk en liefde. Een oproep om contact te maken met een andere werkelijkheid door het buiten werking stellen van de verouderde overtuigingen die de gevestigde medische orde en de media ons hebben geleerd. Er zijn veel raakvlakken met de kennis uit de kwantum fysica zoals ook beschreven in o.a. het boek Het Veld. Hoewel de auteur uitgebreid ingaat op de theorie van het DNA en de elementaire celbiologie, zijn de egigenetica (sturing boven de genetica) en de nieuwe wetenschap van zelfbekrachtiging de basis voor zijn pleidooi van zijn “nieuwe” theorie. Hij verklaart stapsgewijs hoe hij hiertoe komt, o.a via een uitgereide uitleg van de werking van het celmembraan dat hij beschrijft als een vloeibaar kristal, die functioneert als een semiconductor voorzien van poorten en kanalen en wordt hiermee het brein van de cel genoemd. Het is geen gemakkelijk boek om te lezen maar op basis van enige biologische kennis en gevoeligheid voor het nieuwe tijdsdenken krijg je een aardig beeld wat er aan nieuwe ontwikkelingen speelt op dit moment.

2 comments

Avatar
hoe val je snel af 11 juli 2012 - 20:41

Zo idd zware kost maar zeker intressant.

Reply
Avatar
Nina 9 juli 2012 - 19:42

Hallo Jacqueline, klinkt inderdaad als behoorlijk zware kost, fijn dat jij het alvast gelezen hebt ;-). Leuk en bruikbaar stukje, bedankt en tot horens weer!

Reply

Leave a Comment