Home Bewustzijn Hoe herken je emotionele- en mentale signalen van stress?

Hoe herken je emotionele- en mentale signalen van stress?

Door Wendela van Beek
signalen van stress

Als je lang onder spanning staat, raak je eraan gewend dan wordt dat je normale stand. Het is niet alleen slecht voor je humeur, maar het heeft ook een negatief effect op je gezondheid. Je lichaam maakt te veel cortisol aan. Dit stresshormoon onderdrukt het immuunsysteem. Hierdoor vermindert je weerstand en kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes. Om dit te voorkomen is het nodig de stress te verminderen. Maar soms heb je niet eens in de gaten dat je last hebt van stress. Dan ben je eraan gewend geraakt en bestaat het gevaar dat je doorgaat, ondanks alle signalen.

Signalen van stress

Wat zijn dan die signalen van stress? Het is belangrijk dat je ze kan herkennen. Ze verschillen per persoon en soms ook per situatie. Ik zet een aantal op een rijtje:

1. Lichamelijke signalen

Hoofdpijn, misselijk, duizelig, wazig zien, maag-darmklachten, buikpijn, rugpijn, gespannen schouders of snelle hartslag.

2. Mentale signalen

Piekeren, veel vergeten, somberheid, stroom van (negatieve) gedachten, gevoel van te veel ‘moeten’ of concentratieproblemen.

3. Emotionele signalen

Snel geïrriteerd, boos, verdrietig, stemmingswisselingen, gespannen (reageren) of geen plezier hebben.

4. Gedragssignalen

Uitstelgedrag, sociale contacten vermijden, desinteresse, slecht voor jezelf zorgen, veel roken of drinken of veel of weinig eten.

Herken jij ze?

Dit zijn een aantal signalen die kunnen wijzen op stress. Het is handig als je ‘jouw’ signalen kan herkennen. Op tijd, zodat je een stapje terug kan doen. Want dan is het tijd voor ontspanning. Dan heeft je lijf en hoofd rust nodig.

Rustige groet,
Wendela

Boekentip Inspirerend Leven: Minder stress, meer genieten

In ‘LEVA’ laten Mats en Susan Billmark zien hoe je stress en spanning in je dagelijkse leven kunt overwinnen door een bewust leven in het nu te leiden. Dat is de sleutel tot een rustiger, vrolijker en harmonieuzer bestaan. De hoofdstukken zijn kort en praktisch. Toegankelijk geschreven en levenswijsheid voor iedereen!

Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 14,99

Leave a Comment