Home Bewustzijn Hoe de Japanse wijsheid Chōwa je kan helpen bij de verbinding met de natuur

Hoe de Japanse wijsheid Chōwa je kan helpen bij de verbinding met de natuur

Door Véronique Lam
chowa natuur

We weten allemaal dat de mens een groot onderdeel uitmaakt van de natuur, maar als mens lijken we onze plaats binnen de wereld een beetje vergeten. Op het nieuws horen we dagelijks over de gevolgen van klimaatverandering, waar wij als mensen vaak de oorzaak van zijn. We krijgen te horen dat er iets veranderd moet worden en dat we actie moeten ondernemen. Om de natuur te helpen, proberen we zoveel mogelijk te hergebruiken en te recyclen, maar nog steeds lijkt het niet genoeg. Dit kan ontmoedigend werken. We raken er uitgeput en radeloos van en weten niet meer hoe we onze balans met de natuur weer terug kunnen vinden.

Verbinden met de natuur

Dat is waar Chōwa ons kan helpen. De kracht van Chōwa is misschien niet genoeg om alle wereldproblemen op te lossen en het klimaat weer helemaal te herstellen, maar het kan ons wel helpen op een individueel niveau. Door ons te realiseren wat onze band met de natuur is, kunnen we ons opnieuw aan de natuur verbinden. Neem de tijd om hierover na te denken en dit op je te laten inwerken. Hoe verhoud jij je tot de natuur? Hoe voel jij je met de natuur verbonden?

De ‘Wa’ van Chōwa staat in de natuur voor de perfecte balans. De natuur is mooi en krachtig. Het is zowel onze redding als onze ondergang. In voor en tegenspoed maken wij een deel uit van de cyclus van creatie en verwoesting van de natuur, voor altijd. Wij als mensen maken net zoveel onderdeel uit van de natuur als elk dier en elke plant op aarde. Wij zijn de natuur, en daarom is het zo belangrijk om ermee in balans te zijn.

Mono no aware

De natuur is prachtig. Denk maar eens aan de mooie zomermiddagen in een parkje; iedereen is gelukkig en blij en dartelt vrolijk rond. Dat zijn de momenten dat we als mens echt van de natuur kunnen genieten. Maar als we dan ’s avonds het journaal bekijken en zien dat er een enorme bosbrand of tsunami is geweest, worden we weer met onze neus op de feiten gedrukt en zien we hoe verwoestend de wereld kan zijn. Je kunt je er verdrietig door voelen, en juist dan is het belangrijk de mooie kanten van de natuur niet te vergeten. De Japanners noemen dit ‘Mono no aware’. Dit is de realisatie dat de natuur prachtig is, en dat al het prachtige op een gegeven moment voorbij gaat, maar dat je toch van het leven kan genieten.

We moeten ons niet alleen bewust zijn van de problemen die er op dit moment spelen in de wereld. Het bewustzijn alleen is te afstandelijk en verandert niets. We moeten ons inleven in de wereld en realiseren wat we op het punt staan te verliezen. Van daaruit moeten we bepalen wat we kunnen doen om de wereld te verbeteren.

Mottainai

Dat we in een consumptiemaatschappij leven is geen geheim. Overal waar je kijkt, zie je advertenties voor de nieuwste gadgets of meest innovatieve cosmeticaproducten. We willen altijd maar kopen, kopen, kopen. Zodra we iets nieuws zien – een nieuwere of betere versie van een product dat we al hebben – willen we het direct kopen. En wat doen we met ons oude product dat we daardoor niet meer nodig hebben? Dat gooien we weg.

In Japan doen ze dat sinds het Edotijdperk anders. In plaats van steeds nieuwe producten aan te schaffen, proberen ze eerst het oude product te herstellen. Dit toont respect en dankbaarheid naar het product, het productieproces en het is beter voor het milieu. Pas als een product echt niet meer gemaakt en gebruikt kan worden, wordt het gerecycled. Dit noemen de Japanners ‘Mottainai´. Mottainai kan vertaald worden als “niet verspillen, niet willen”. Het moedigt ons aan om het volledige uit onze spullen te halen en ze te repareren als ze kapot zijn. Het gaat niet om zoveel mogelijk spullen bezitten en we zouden al die bezittingen zeker niet zomaar moeten weggooien.

Denk daar eens aan de volgende keer als je je huis opruimt. Gooi je oude spullen niet meteen weg, maar geef ze aan iemand die ze beter kan gebruiken. Is er niemand in je naaste omgeving die geïnteresseerd is in jouw waren? Er zijn genoeg kringloopwinkels en liefdadigheidsinstellingen die staan te trappelen om jouw boeltje!

Sho-yoku, chi-soku

Door de opkomst van opruimgoeroe Marie Kondo zijn we massaal aan het opruimen geslagen. Alle spullen waar we niet meer blij van worden, hebben we de deur uit gedaan om meer orde en rust in ons huis en ons leven te krijgen. Maar vervolgens hebben we net zoveel spullen weer teruggekocht en is ons huis weer gevuld en is de rust weer weg. Dit komt doordat we de kern van het probleem, het verlangen naar spullen, niet aanpakken. Door minder te verlangen, heb je ook minder nodig en zal je die rust dus gemakkelijk in je huis kunnen houden.

Binnen Chōwa heet dit concept ‘sho-yoku, chi-soku’, dat iets als ‘klein verlangen, grote tevredenheid’ betekent. Het houdt in dat je niet alleen maar je spullen weg moet doen, maar ook het verlangen naar die spullen daadwerkelijk moet verminderen. We leven in overvloed en daarom weten we ook wat het is om genoeg te hebben. We hoeven niet als maar te hamsteren, want er heerst in Nederland geen schaarste. Als we ons verlangen naar spullen zouden verminderen, hoeven we niet steeds wat nieuws te kopen en zullen we juist zoveel gelukkiger zijn met de spullen die we al hebben. En hoe minder spullen we kopen, hoe beter voor de natuur.

Denk dus goed na de volgende keer wanneer je iets nieuws koopt. Heb je het product daadwerkelijk nodig of het je iets soortgelijks eigenlijk al thuis liggen en wil je het nieuwe product gewoon graag hebben? denk aan de gevolgen die jouw aankoop kan hebben op het milieu. Dit betekent niet dat je nooit meer iets nieuws mag kopen, maar probeer wat meer rekening te houden met de natuur. We hebben zoveel spullen helemaal niet nodig om gelukkig te zijn. Geluk en balans komen van binnen uit! Geniet van de natuur om je heen en probeer de wereld lief te hebben, ondanks de eindigheid van het leven.

Boekentip: Chōwa, Japanse wijsheid voor een leven in balans

Akemi Tanaka beschrijft in Chōwa wat we van Japan kunnen leren om meer in harmonie te leven. Chōwa is het Japanse begrip voor “de zoektocht naar balans’. Al eeuwenlang helpt chōwa Japanners vorm te geven aan een leven dat vol is van spanning en verandering. Chōwa maakt problemen leefbaar en vormt de basis van ikigai en wabi sabi. Chōwa is een manier van leven in balans met jezelf, anderen en de wereld om je heen.

Reserveer dan nu alvast een exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,99 met gratis verzending.

Laat een bericht achter