Home Liefde & Relaties Hoe blijf je jezelf in een relatie? + een oefening
jezelf in een relatie

Tijdens innerlijke aandachtstraining, sta je stil bij wat er in jezelf omgaat. Tegenwoordig wordt dit ‘mindfulness’ genoemd. Een vlot woord voor de verandering die optreedt als je jezelf de simpele vraag stelt: wat ervaar ik nu?

Aanwezig in het moment

Je kunt leren om bewuster aanwezig te zijn in het contact met je partner. Hierdoor dringt scherper tot je door wat er zich bij je afspeelt. Het kan zijn dat je een beetje afwezig bent geworden en daardoor reageert uit gewoonte. Je laat de gebeurtenissen wat langs je heen gaan. Door je aandacht bewust te richten op het moment waarop je samen bent, word je wakkerder. Door meer aanwezig te zijn, dringt het tot je door wat de ander je doet. Welke gedachten, gevoelens komen er spontaan in je op? Maar vooral: wat merk je aan je lichamelijke reacties?

Feedback van je lichaam

Oprecht partnercontact is geworteld in de lichamelijke ervaring van de ander. Je lichaam reageert op authentieke wijze op je partner. Dat merk je als hij je aanraakt. Maar ook als hij naar je kijkt (of niet) en op al die andere manieren waarop zijn woorden en gebaren je raken. Je verstart, raakt gespannen, wil hem aanraken, je wordt vrolijk en voelt je ruim of je maakt jezelf klein, je lichaam voelt zwaar of je zucht. Het kan zijn dat het zweet je uitbreekt, maar vaak zijn de signalen van je lichaam subtieler. Hoe dan ook: je merkt de invloed van je partner ‘aan den lijve’. Lees hier over de verschillen tussen partners.

Oefening: Ruggespraak

Tijdens deze oefening wordt niet gesproken. Je neemt waar via lijfelijk contact. Ga beide op de grond zitten, met je rug naar elkaar toe. Zorg ervoor dat er zo’n tien centimeter ruimte tussen jullie ruggen blijft. Na ongeveer één minuut schuif je naar elkaar toe, totdat jullie ruggen elkaar lichtjes raken. Op initiatief van een van beide, begin je door contact te maken met elkaars rug, elkaar te verkennen. Daarbij ben je afwisselend initiatiefnemer of ontvanger. Je kunt het rustig aan doen, of wat intenser. Volg wat in je opkomt. Houd altijd in de gaten dat het om waarnemen gaat. Oordeel dus niet.

Boekentip: Leren liefhebben

leren liefhebben

Wil jij leren hoe je ruimte kunt scheppen in je relatie? Spiritualiteit maakt het niet alleen mogelijk om het fijn te hebben met elkaar, maar biedt ook een prachtige kans om je innerlijk te ontwikkelen. Voor-wat-hoort-wat maakt dan plaats voor aandacht, ruilen wordt geven en dankbaar ontvangen. Zo breng je jezelf en je partner tot bloei.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 17,50

Leave a Comment