Home Geen categorie Het nieuwe Afrikaanse kookboek – Calulu de peixe met chorizo (Visstoofpot met chorizo)

Het nieuwe Afrikaanse kookboek – Calulu de peixe met chorizo (Visstoofpot met chorizo)

Door redacteur

Calulu de peixe met chorizo 86DIY: Het nieuw Afrikaans kookboek ‘Als je niet kunt lachen in de keuken, wordt het eten nooit lekker!’ Steeds meer landen, continenten en werelddelen worden culinair ontdekt. Thais, Italiaans, Frans en Chinees eten zijn zo goed als ingeburgerd in ons wekelijks eetpatroon. De hoogste tijd om nieuwe landen en streken te gaan ontdekken en die toe te voegen aan ons menu. Zelf ben ik een paar keer in Kameroen geweest en heb daar bij vrienden thuis gegeten. Lekker, bijzonder en verrassend. En natuurlijk ook erg lekker. Maaltijden waaraan ik altijd met een glimlach aan terug denk. Reden genoeg om me te verdiepen in de Afrikaanse keuken. De interesse voor de hedendaagse Afrikaanse cultuur neemt toe en de stedelijke keuken in Afrika is volop in beweging. Met dit boek willen de auteurs een moderne culinaire Afrikaanse identiteit laten zien. Op reis door verschillende Afrikaanse landen gaan ze op zoek naar nieuwe smaken, verrassende ingrediënten en traditionele favorieten. De recepten die ze beschrijven in combinatie met de prachtige foto’s en verhalen van de mensen die ze ontmoeten leveren een levendig beeld op van Afrika. En het boek is geheel naar Afrikaanse stijl lekker kleurrijk, heel herkenbaar en bovenal eerlijk. Een bijzondere touch aan het boek is de samenwerking met Oxfam. Zij delen de principes waarmee het boek is geschreven, namelijk een meer emotionele benadering van het leven in het algemeen en koken in het bijzonder.  Dit komt ook duidelijk naar voren in het werk dat Oxfam in Afrika verricht. (let wel: Het Nieuwe Afrikaans kookboek bevat ook recepten met vlees) Een voorproefje uit het boek: Calulu de peixe met chorizo  (Visstoofpot met chorizo) Calulu, calalu, calaloo of calalou is een stevige stoofpot uit West-Afrika en het Caribisch gebied. Het gerecht bevat bijna altijd een groene bladgroente en/of okra. In dit recept ontbreken echter beide. Wel zitten er kleine stukjes pittige chorizo in, misschien niet traditioneel maar wel verrukkelijk, met daarbij een scheutje op-en-top Afrikaanse palmolie. Dit levert een volle en iets pittiger visstoofpot op. Onderstaande recept is genoeg voor 6 personen. Ingrediënten: – 6 eetlepels olijfolie – 2 uien, gesnipperd – 200 g chorizo, in stukjes – 2 rode paprika’s, zaad en zaadlijsten verwijderd en in stukjes – 2 teentjes knoflook, gehakt – 1 rode peper, in ringen – 1 volle theelepel paprikapoeder – 3 laurierblaadjes – 800 g romatomaten uit blik – 2 eetlepels milde paprikapasta – 2 eetlepels gehakte peterselie – 4 eetlepels palmolie – 2 grote aardappels, geschild – 2 grote wortels, geschild – 1 zoete aardappel, geschild – 1 kg stevige witvisfilet (zoals nijlbaars), in stukjes – zout en versgemalen zwarte peper Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit intussen de olie in een grote ovenvaste braadpan en bak daarin de ui goudbruin. Voeg de chorizo en paprika’s toe en bak ze zacht. Voeg nu de knoflook, de peper, het paprikapoeder en de laurierblaadjes toe en bak ze nog een paar minuten mee. Doe dan de tomaten uit blik erbij en breek ze met een pollepel in stukken. Laat ze een paar minuten sudderen; neem dan de pan van het vuur. Roer de paprikapasta, de peterselie, 250 ml heet water en de palmolie erdoor. Snijd de aardappels, de wortels en de zoete aardappel in grote stukken en roer ze door de saus. Bestrooi de visfilets met zout en peper en leg ze op de groenten. Dek de pan af en zet hem in de oven. Neem hem er na zo’n 50 minuten uit en roer de inhoud met een pollepel voorzichtig door. Zet de pan terug in de oven en bak het gerecht nog 20 minuten, tot er een dikke, borrelende stoofpot is ontstaan. Lekker bij dit gerecht is stevige maispap of witte kleefrijst. Smakelijk!

Leave a Comment