Home Bewustzijn Het helende en rustgevende effect van natuur: vind antwoord op levensvragen

Het helende en rustgevende effect van natuur: vind antwoord op levensvragen

Door Gast auteur

De natuur heeft een rustgevend en helend effect op de mens. De natuur is eigenlijk ons thuis. Als je hoofd weer eens overloopt, is het een goed idee om de natuur op te gaan zoeken. Wandel over stille bospaden of strijk neer op een mooi plekje en laat alle geluiden tot je komen. Je zult merken dat de natuur je brein weer kalmeert. Je spieren zullen ontspannen en je komt weer tot rust. Jolanda Schepers, natuurcoach, legt je uit wat de natuur voor jou kan betekenen als jij je werkelijk openstelt voor de symbolen en aanwijzingen die je kan tegenkomen in de natuur.

Openstellen voor de natuur

De natuur bezit veel wijsheid en als je je helemaal open durft te stellen, zal de natuur je antwoord op vele vragen kunnen geven. Zoek in de natuur naar symbolen die weergeven hoe je leven er nu op dit moment uitziet. Je maakt hier een stilleven van. Door dit werk van alle kanten te bekijken, krijg je inzicht in hoe je leven er nu uitziet. Ben je tevreden met wat je ziet? Zou je iets willen veranderen?

Ook ga je ontdekken dat sommige paden je heel erg aanspreken en andere absoluut niet. Waarom kies je voor een bepaald pad? Misschien omdat het zien van de lucht ook letterlijk lucht geeft. Misschien heb je je wel al die tijd heel erg benauwd en beklemd gevoeld. Je slaat nieuwe wegen in tijdens de wandeling die symbool staan voor de nieuwe wegen in je eigen leven.

Obstakels

Je zult onderweg obstakels tegenkomen. Een boom die omgevallen is en over het pad heen ligt of misschien is het pad wel veranderd in een modderpoel door een regenbui. Al deze obstakels onderweg leren je iets over de obstakels en valkuilen in je eigen leven. Wat doet het met je? Hoe ga je ermee om? Je zult onderweg prachtige plekken tegenkomen: een open plek in het bos, een prachtig vergezicht, een kabbelend beekje. Wat leren deze prachtige plekken jou? Wil je blijven? En hoe ziet jouw leven eruit als je op de plek bent gekomen waar je graag naartoe wilt? Neem de energie van deze prachtige plek in je op en veranker het in je lichaam, zodat je het gevoel van deze plek altijd opnieuw kunt oproepen in je dagelijks leven.

Zielskwaliteiten

Op je pad zal je ook op zoek gaan naar je zielskwaliteiten. In de natuur vind je aanwijzingen en symbolen die jou helpen deze kwaliteiten voor jezelf helder te krijgen. Misschien heb je de vragen over wat je wilt in je leven en wat jouw kwaliteiten zijn al vaak gekregen, maar kon je niets bedenken. In de natuur werkt dit anders. De stilte en de rust van de natuur brengen je van je hoofd naar je hart, van denken naar voelen. In je hart weet je wel wat je wilt in je leven en wat jouw kwaliteiten zijn.

Oefening: Mindful wandelen

Alleen al het aanwezig zijn in de natuur heeft een rustgevend effect. Ik deel een mooie oefening uit de natuurcoaching die je heel goed in je eentje kunt doen.

Je wandelt door de natuur en je richt je aandacht in eerste instantie op alles wat je hoort. Na een tijdje verleg je de aandacht naar alles wat je ziet. Vervolgens op alles wat je ruikt, alles wat je proeft (dat kan zowel in je mond, als de sfeer die je om je heen proeft) en alles wat je voelt in en op je lichaam (zonder daar een oordeel over te hebben).

Je zult merken dat door je aandacht te richten op wat er via je zintuigen binnenkomt, je aandacht automatisch in het hier en nu is (dit is de basis van mindfulness). Je aandacht gaat van je hoofd, dat vaak vol zit met gedachten, naar je hart en je buik, de plek waar we voelen. Deze oefening lijkt heel eenvoudig, maar is ontzettend krachtig. Op deze manier door de natuur wandelen, zal je heel veel rust, ontspanning en inzichten geven in je leven.

Natuurcoaching

Ik ben er van overtuigd dat je veel inzichten, wijsheid en rust uit de natuur kunt halen. De natuur is immers ons thuis, we zijn onderdeel van de natuur. Vanuit de natuur is alles en iedereen op aarde met elkaar verbonden. Er is dan ook geen betere plek om antwoorden op je vragen te zoeken of om rust en ontspanning te vinden dan op de plek waar we thuis horen, de natuur. Je kunt zelf de natuur gaan opzoeken, maar om nog wat extra begeleiding te krijgen, zou je kunnen aankloppen bij een natuurcoach die samen met jou op zoek gaat naar antwoorden in de natuur.

Ben je op zoek naar rust en ontspanning in je leven? Loop je rond met vragen wat je wilt in je leven? Dan is natuurcoaching misschien wat voor jou.

Geschreven door Jolanda Schepers

www.wereldpaden.nl

Boekentip: De acht grote lessen van de natuur

In De acht grote lessen van de natuur laat Gary Ferguson zien hoe we weer in contact kunnen komen met de natuur. Er heerst een groot verlangen om meer in harmonie met de natuur te leven. Ferguson beschrijft aan de hand van nieuwe wetenschappelijke inzichten dat we niet losstaan van de natuur: we zijn zelf natuur, maar zijn dat vergeten.

Leave a Comment