Home Geen categorie Het goede in jezelf

Het goede in jezelf

Door weegschaal1965

Oefening 5

Iedereen heeft iets goeds in zich, maar vaak zien we dit eerder in de ander dan in onszelf. Denk eens aan een vriend; wat vind je zo leuk aan hem of haar? Denk hierbij aan kwaliteiten als zijn gevoel voor humor, rechtvaardigheid, eerlijkheid, intelligentie, bezieling, geduld, passie, hulpvaardigheid, nieuwsgierigheid, vastberadenheid, talenten, moed of ruimhartigheid. Het is geruststellend, prettig en hoopgevend om deze karaktertrekken in je vriend te zien. Het voelt goed om het goede in iemand te zien. Dus ook wanneer je dit in jezelf ziet! Wie zijn eigen kracht en goede eigenschappen kent, ziet scherper wie hij in werkelijkheid is. Als je het goede in jezelf ziet, zul je je beter voelen en minder angstig en afwerend zijn in contact met anderen. Ook zul je met meer vertrouwen je dromen naleven, omdat je ervan uitgaat dat ze werkelijkheid worden.

Het goede in jezelf zien: hoe doe je dat?

Kies een ding dat je goed vindt aan jezelf. Let op wat er met je gebeurt wanneer je deze goede karaktertrek ervaart. Onderzoek de bijbehorende lichamelijke gewaarwordingen, emotionele gekleurdheid, opvattingen en gezichtspunten. Neem de tijd om te zien dat je deze goede kwaliteit daadwerkelijk bezit. Overtuig jezelf ervan. Zoek deze kwaliteit een dag of een week lang in jezelf en doorleef haar wanneer je haar vindt. Omdat het moeilijk is van jezelf te zeggen wat zo goed aan je is, heb ik een goede vriendin gevraagd wat zij een goede eigenschap van mij vindt of wat ze zo leuk vindt aan mij. Ze zei vrijwel meteen: ‘Je enthousiasme’. Dat was een fijn compliment om te krijgen en voelde meteen al warm vanbinnen. Ik heb deze karaktereigenschap de hele week in mezelf opgezocht en hoefde daarvoor gelukkig niet eens erg diep te graven. Hij lag al geruime tijd aan de oppervlakte en komt inderdaad gemakkelijk boven drijven wanneer ik iets leuks, geks, moois heb meegemaakt of gezien. Ik heb de neiging zo’n ervaring dan graag te willen delen met anderen en dat enthousiasme over te brengen en vertel dan ook in geuren en kleuren wat ik beleefd heb, daarbij gebruikmakend van de nodige armbewegingen om mijn verhaal kracht bij te zetten!

Kicken!

Een voorbeeld van mijn enthousiasme kwam deze week voorbij in een leuke opdracht die ik kreeg van de dirigent tijdens een koorrepetitie: ik mocht op de maat van de muziek van een lied proberen mijn medekoorleden in beweging te krijgen. De opdracht was simpel: alles wat jij doet (bewegingen) moet de rest van het koor nadoen. Ik nam de opdracht graag aan, want wanneer krijg je toch de kans dat iedereen doet wat jij wilt dat ze doen? Dat was kicken zeg! Na afloop van mijn presentatie mocht ik zelfs een spontaan applaus in ontvangst nemen. Dat voelt als een warme douche en hier heb ik heb me dan ook lekker aan laten warmen. Ik weet niet wie meer lol had: ik (die gewoon mezelf was) of de koorleden die lekker gek meededen… Volgende week oefening 6: Doe rustig aan

Leave a Comment