Home Liefde & Relaties Het geheim van happy single: heb jezelf lief!

Het geheim van happy single: heb jezelf lief!

Door Michèle Lippus
single

Selfcare en self-love, coach Michèle Lippus kan je er van alles over leren! Ze weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Voor dit artikel sprak ze met vele bewust happy singles. ‘Hun boodschap is zo waardevol. Zij hebben ontdekt: alles wat je nodig hebt, zit in jezelf!’ Het hebben van een partner hoort geen opvulling te zijn, maar een aanvulling.

Being single used to mean nobody wanted you. Now it means you are pretty sexy and you are taking your time deciding how you want your life to be and who you want to spend it with. – Sarah Jessica Parker

Nog te vaak wordt een gelukkig leven geassocieerd met het hebben van een relatie. Want als je geen partner hebt, dan is er mogelijk iets mis met je…  Zo redeneren vele mensen. Een aantrekkelijke vrouw of man die er bewust voor kiest om op dit moment geen relatie te hebben, krijgt beslist opmerkingen als: zo’n mooie vrouw/man als jij moet toch makkelijk een partner kunnen vinden!

Veel singles kennen een moment waarop ze zichzelf de vraag stellen: is er mogelijk iets mis met mij? Het verlangen naar een partner neemt de overhand en de nodige mildheid voor jezelf slaat om in twijfel. Besef dat je goed genoeg bent zoals je nu bent. En wil je veranderen, doe het dan vooral voor jezelf!

Het zou geen verschil mogen maken of je nu single of gehuwd bent of in een ander soort relatie zit. Laten we het geluk van iemand niet beoordelen op basis van een relatiestatus. Je kunt even gelukkig zijn met óf zonder partner. Je leven met iemand delen is uiteraard heel fijn, vooral wanneer de relatie harmonieus verloopt. Minder gezellig wordt het wanneer je relatie emotioneel, mentaal of fysiek veel van je vraagt.

Relaties die het stadium bereiken waarin monotonie, desinteresse of van elkaar vervreemden de overhand nemen, kunnen voor veel onrust zorgen. Het missen van deze diepe binding in je leven kan een gevoel van leegte of falen geven, zelfs mét een partner!

Liefde is een werkwoord

Zelf ben ik al jaren samen met mijn levensgezel. Daarom ging ik op zoek naar bewust happy singles om te horen hoe zij het single zijn in 2020 ervaren. De verhalen die ze vertelden, waren prachtig en bijzonder waardevol. Wat heeft het single zijn hun geleerd? Het kwam er steeds weer op neer dat het zo’n must is om jezelf te leren waarderen en lief te hebben. Tijdens de zoektocht naar wie je in essentie bent, ontdek je dat alles wat je nodig hebt in jezelf zit! Je zoekt niet meer naar opvulling in de liefde, maar wel naar aanvulling. Liefde, alleen of met z’n tweeën, is een werkwoord.

Het hebben van een partner hoort geen opvulling te zijn, maar een aanvulling.

Veel media laten vooral zien hoe sneu het is om single te zijn. Ik koos er juist voor om op zoek te gaan naar mensen die het helemaal naar hun zin hebben met zichzelf. Wat maakt dat hun verhaal zo positief is ten opzichte van andere verhalen? Zij hebben ontdekt dat in het alleen zijn (niet te verwarren met ‘eenzaam zijn’) er veel groeikansen en mogelijkheden liggen. Een positieve mindset kan werkelijk een wereld van verschil maken.

Trouw zijn aan jezelf

Wat ook duidelijk naar voren kwam: allemaal zitten ze goed in hun vel! Ze bruisen van energie en positiviteit, wat bijzonder aantrekkelijk is. Van millennials tot 50-plussers, allemaal kiezen ze er bewust voor om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Bij deze keuze is er heus wel ruimte voor een partner, al verschilt de invulling hiervan per persoon.

Van alle verhalen die ik hoorde, was er één dat me helemaal ‘wauw-de’! Mindy Greven, een millennial, verbaasde haar vrienden op Facebook met een foto waarop ze een mooie ring om haar vinger droeg. De titel van haar post was: ‘I said yes!’ Op een zeer originele manier deelt Mindy met ons hoe ze voor zichzelf kiest. Je kan deze verklaring van ‘trouw zijn aan jezelf’ lezen op haar blog. Misschien is Mindy een grote uitzondering. Maar hier zit een positieve en belangrijke boodschap in. Misschien is dit de wake-up call die je nu nodig hebt!

Voordelen van single zijn

Voor wie zich nog vastklampt aan ideeën als ‘single zijn is sneu’ – besef dat dit slechts een belemmerende overtuiging is. Omdat je meer tijd alleen doorbrengt, ontwikkel je enkele zeer waardevolle kwaliteiten. Single zijn heeft echt wel voordelen.

Enkele kwaliteiten die jij je eigen maakt:

  • Zelfredzaamheid: omdat er niet altijd iemand bij je is, leer je om zaken zelf op te lossen.
  • Self-care: je hebt doorgaans meer tijd voor jezelf en maakt tijd voor jouw welzijn.
  • Self-love: je leert je eigen geluk voorop te stellen en mild met jezelf om te gaan.
  • Onafhankelijkheid: je bent emotioneel minder afhankelijk van anderen, wat heel sexy kan zijn!
  • Doordacht: je neemt de tijd om uit te zoeken wat je van het leven verwacht.
  • Geduldig: je bent bereid om te wachten op een persoon die echt een match is.
  • Autonoom: je leert je eigen boontjes doppen.
  • Leergierig: in jou ontwaakt de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling. Een zoektocht naar hoe jij de meest authentieke, liefdevolle en inspirerende versie van jezelf kan en mag zijn.
  • Zelfwaardering: in het alleen zijn ligt het potentieel om je eigen gezelschap te waarderen. Je hebt zo veel te bieden, zowel aan jezelf als aan anderen.

Ruimte om te groeien

De happy singles die ik sprak, voelen zich goed. Ooit was dit anders. Na de relatiebreuk kwam er een periode van pijn en verdriet. Burn-out, depressie… Voor sommigen was dit best een heftige periode. Nu zijn ze bijzonder dankbaar voor de tijd en ruimte die ze namen om zichzelf terug te vinden. In deze groeiperiode overstegen ze zichzelf, op zowel persoonlijk als professioneel gebied. Ze hebben keihard aan zichzelf gewerkt, hun zelfbeeld opgepoetst en radicaal voor zichzelf gekozen. Ik gun iedere single van harte om zo’n leerrijk pad te mogen bewandelen!

Lees ook deze artikelen:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter