Home Bewustzijn Het Einsteinprincipe: zo kom je in de flow

Het Einsteinprincipe: zo kom je in de flow

Door Roelien Reinders
Einsteinprincipe

Waarom vliegt de tijd soms voorbij als je lekker bezig bent, terwijl andere bezigheden zo saai en uitputtend zijn dat je ze met tegenzin doet? Of ben je zo iemand die soms urenlang op de bank zit voordat ze eindelijk in actie komt? Ik wel!
Laten we eens kijken hoe we hiermee om kunnen gaan. Albert Einstein, een van de bekendste wetenschappers van de vorige eeuw – alles is energie – helpt ons hierbij.

Het Einsteinprincipe

‘We kunnen onze problemen niet oplossen op dezelfde wijze als waarop we het probleem gecreëerd hebben.’ –Albert Einstein

Energie bestaat op verschillende niveaus in onze levenswereld. Als mens bewegen we ons op al deze niveaus. De niveaus waar we het hier over hebben zijn:

  • Lichamelijk (actie, gezondheid)
  • Emotioneel (motivatie, gevoel)
  • Mentaal (denken, focus)
  • Spiritueel (waarden, meditatie)

Wanneer al deze niveaus goed op elkaar afgestemd zijn, dan ervaar je een flow in je bezigheden. De dingen gaan vanzelf. Je hoeft er geen enkele moeite voor te doen, want je energie stroomt. Wanneer we daarentegen ergens vastzitten, ervaren we een blokkade op een of meerdere van deze niveaus. Wat nu?

Wat zou Einstein doen?

Discipline en doorzetten zijn mooie woorden, maar ze brengen je niet in de flow. Een verkeerd toegepaste discipline kan zelfs je blokkades vergroten of gezondheidsschade opleveren. Een topsporter levert geen betere prestaties door nog meer en zwaarder te gaan trainen. Hij of zij kan alleen nog maar groeien door van niveau te wisselen. Van het lichamelijke naar het emotionele (werken aan de motivatie) of het mentale niveau bijvoorbeeld. Zo leert een sporter onder meer zijn focus te vergroten en te presteren onder druk. Ook in het dagelijks leven komt het Einsteinprincipe van pas. Hieronder een paar voorbeelden:

1. Je gaat elke dag met tegenzin naar werk

Met dit vervelende gevoel zit je op het emotionele niveau. Kijk eens wat je op de andere niveaus kan doen. Op fysiek niveau: een andere werkplek, overplaatsing, meer geld? Op mentaal niveau: misschien heb je wel meer uitdaging nodig in je werk. Op spiritueel niveau: waarom werk je als salesmanager, terwijl je eigenlijk vindt dat je niet helemaal eerlijk bezig bent? Wanneer alle niveaus met elkaar op één lijn zitten, ga je met plezier naar je werk.

2. Je laat je huis verrommelen

Met dit issue zit je op het fysieke niveau. Kijk eens op spiritueel niveau. Je bent het helemaal waard om in een schoon, opgeruimd huis te leven. Doe eens een oefening op mentaal niveau door je voor te stellen wat voor kleine verbeteringen je aan kan brengen in je huis en voel (emotioneel niveau) hoe fijn dit zou zijn.

3. Je vriend luistert niet naar je

Het Einsteinprincipe werkt ook wanneer er andere mensen bij betrokken zijn. In dit geval is het belangrijk om te bedenken dat jij niet mag bepalen wat iemand anders doet, denkt of voelt (iedereen heeft een Vrije Wil). Bovendien werkt het niet: ook al zeg je 1000 keer tegen hem dat hij moet luisteren, het heeft hoogstwaarschijnlijk weinig effect. Je moet zelf iets doen om de verandering te bewerkstelligen. Blijf dus bij jezelf. Met dit probleem zit je op het mentale niveau. Probeer duidelijk te praten, of in een andere taal (fysiek niveau). Accepteer dat je misschien niet begrepen wordt en zoek emotionele steun bij anderen (emotioneel niveau). En hebben jullie eigenlijk wel genoeg gemeenschappelijke waarden (spiritueel niveau)?

Samenvatting

Problemen moeten worden aangepakt op een ander niveau dan waarop ze ontstaan zijn. Wanneer je op hetzelfde niveau blijft, kan het probleem juist groter worden: alles waar je aandacht aan geeft, groeit. Wilskracht en discipline dragen dus niet altijd bij aan een duurzame oplossing.

Nog een wijsheid van onze leermeester:

Het is waanzin om te denken dat je tot andere resultaten komt, wanneer je steeds maar weer hetzelfde doet.

Switch dus eens van niveau wanneer je een groter of kleiner probleem tegenkomt.

Lees hier meer over omgaan met emoties. Je vindt hier ook oefeningen. Je zal zien dat het steeds makkelijker wordt om een balans te vinden!

Ik kwam de term Einsteinprincipe tegen bij de Flow Academy. Dit is een Duits instituut waar je een gratis training kan volgen waarvoor jij je ook kan opgeven.

Roelien Reinders
Blogger & coach Trancemissie
Trancemissie.eu

Boekentip Inspirerend Leven: Minder focus, meer effect

minder focus‘Minder focus, meer effect’ van Srini Pillay is het tegengeluid over focus en discipline. Focus is de norm. Maar door alleen te focussen raken de echt belangrijke dingen op de achtergrond. Het biedt een verrassende uitweg:  laat je gedachten regelmatig de vrije loop, dagdroom, rommel wat aan en laat de boel eens de boel. Dan ontstaat er ruimte voor creatieve ideeën, minder stress en meer oog voor anderen.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 18,99

Laat een bericht achter