Home Bewustzijn Het einde van de gratis plastic tasjes

Het einde van de gratis plastic tasjes

Door Gwendolyn Frijns

Plastic-tasDe Zeeman werkt alleen nog met statiegeld tassen, de Albert Heijn heeft al geruime tijd geen gratis tasjes meer bij de kassa en bij de HEMA geven ze korting wanneer je hun ecotas gebruikt. Nederland is de afgelopen tijd met kleine stappen bewuster gemaakt van ons gratis plastic tasjes gebruik. Niet zelden hoor ik mensen mopperen, klagen of zelfs schelden dat het belachelijk is dat ze dan tassen moeten kopen. Op andere plekken is het toch ook gratis?! Per 1 januari 2016 dus niet meer, want dan zijn de gratis plastic tassen toch echt verleden tijd. 

Wegwerptas

Plastic. We kunnen het maar lastig recyclen, het kost de natuur om ze te produceren en als je om je heen kijkt verdwijnen ze lang niet altijd waar ze horen: de plastic container. Terwijl persoon A zijn afval gewoon op straat gooit, moet er een persoon B ingehuurd worden om het op te ruimen. En zeg nou zelf.. Hoe lang gebruik jij jouw plastic tasje? Meestal is het omdat je jouw inkopen makkelijk van A naar B wil vervoeren en soms is dat drie stappen buiten de winkel. Maar eenmaal op eindbestemming -of ergens onderweg dus- werpen we dat oh zo makkelijke tasje gewoon weer weg. Je kunt je afvragen hoe ‘noodzakelijk’ dat gratis tasje eigenlijk is.

Gemakzucht

Want waarom worden mensen soms zo opstandig als blijkt dat ze een tasje moeten kopen? We zijn gewent dat we te pas en te onpas onze aankopen in een plastic tasje meekrijgen. ‘Gaat het zo mee of wilt u een tasje?’ hoor ik maar weinig bij de kassa en geregeld moet ik de medewerker afremmen om niet automatisch alles in een tasje te frommelen. We leven in een maatschappij waarin we ervan uitgaan dat we onze aankopen altijd in een tasje meekrijgen. We kunnen dus gedachteloos naar de winkel gaan. Of heel veel winkels, want shoppen is voor sommigen een dagbesteding. Het lijkt ook alsof er een soort trots hangt aan het rondlopen met veel verschillende tasjes, want iedereen kan zien waar je bent geweest en daar lijken we onbewust onze status mee te etaleren, maar dus ook veel afval mee te creëren.

Duurzaamheid

Langzaam beginnen we te beseffen dat de wegwerpcultuur toch echt niet zo handig is als we dachten en keren we terug naar het bedenken duurzame oplossingen. We willen verpakkingen tot het minimum beperken en zoeken naar verpakkingsmogelijkheden die (biologisch) afbreekbaar of herbruikbaar zijn, maar kunnen ook met groot gemak ons plastic tassen gedrag zo aanpassen dat het goed is voor ons, onze financiën en de natuur. Want uiteindelijk betalen we allemaal flink voor de productie, opruimen en het verwerken van de plastic handel. Niet alleen kost het veel geld om de leefomgeving schoon te krijgen, maar ook het proces van plastic verwerken is duur en hoe ingewikkelder een afvalverwerkingsproces, hoe hoger de rekening tijdens de jaarlijkse gemeenteheffingen. Dan is ‘gratis’ toch ineens een stuk duurder!

Neem je eigen tas mee

Er komen steeds meer herbruikbare tassen op de markt en in aanloop naar 1 januari 2016 zal die markt groeien. Of je nu met een kek modelletje van Dille&Kamille wilt lopen, een Bag For Life van The Body Shop wilt, een jute tas van de (super)markt of een statement wilt maken met een zelfgemaakte tas (klik HIER voor inspiratie): voor iedereen is er wel een tas! Ook zijn er verschillende maten van de HEMA ecotas die zo klein zijn dat je ze standaard in je tas kunt hebben voor die momenten dat je besluit om even snel boodschappen te halen als je op weg naar huis bent. Of onverwachts in een ontzettend leuk winkeltje beland. Gooi plastic tassen niet weg, maar breng ze naar bijvoorbeeld een kringloopwinkel waar ze staan te springen om tassen. En tot slot: zorg dat je altijd tassen in de auto en/of fiets hebt. Zo kun je ze nooit vergeten wanneer je ze nodig hebt! Bron afbeelding

Leave a Comment