Home Geen categorie Herfst: de kiem voor iets nieuws

Herfst: de kiem voor iets nieuws

Door Susan Marletta Hart
herfst

Omgaan met huisgenoten, vrienden, familieleden… we hebben het allemaal wel eens aan de hand: lange tenen, misverstanden en verwachtingen die uitmonden in ruzie, crisis of conflict. Terwijl we het goed bedoelen, ons best doen, gaat er toch een hoop mis. Conflicten waar we in terechtkomen kunnen een licht werpen op onze diep verborgen angsten en wensen.

Hooggevoelig?

Hooggevoeligheid heeft absoluut ook zijn schaduwzijde, daar waar de hooggevoelige persoon (hsp) onvoldoende voor zichzelf zorgt of handelt uit onbewuste weerstand en blokkades. Ondanks mijn gevoeligheid kan ik ook héél ongevoelig worden. Mij bijvoorbeeld indekken en beschermen tegen pijnlijke emoties die herinneringen aan onveiligheid oproepen. Om maar eens iets te noemen. Ook ka ik raak de harde waarheid zeggen en voorbijgaan aan het effect van mijn opmerkingen. Puur omdat ik mijn punt gemaakt wil hebben. Omdat ik maar niet vat dat de ander zichzelf niet door heeft. In het nauw gedreven of zwaar overprikkeld schiet ik te snel uit mijn slof en zeg wel eens dingen waar ik later spijt van heb. Binnen systemen en relaties is het hooggevoelige karakter verre van makkelijk. Dat we net zo gemakkelijk ‘dader’ als ‘slachtoffer’ worden is wel eens slikken. Dat we een bullebak worden of ijzig afwijzend reageren. Bewustwording is ook hier een sleutelwoord. Als we bewust worden welke drijfveren, welke omstandigheden, welke verwachtingen en aannames tot ons gedrag leidden, zal het minder worden. Want we kunnen altijd kiezen.

We kiezen ervoor vrij of onvrij te zijn

We kiezen in de kindrol te vallen (of kleine broer of zus) of volwassen en liefdevol met de situatie om te gaan. We kiezen de onderdanige echtgenoot te zijn, of de bedrogen vriendin. We kiezen voor de rol van gepeste werknemer, of uitgeputte moeder. Tenzij we anders kiezen. Heel vaak is het einde van ons lijden een wakker worden uit de verstarring van de rol die ons ergens gaandeweg is toegedeeld en die we nog trouw blijven ‘spelen’. Soms betekent vrij worden ‘loslaten’: vriendschappen, werk- of liefdesrelaties die gewoonweg niet meer gaan, of die ons keer op keer kleiner doen voelen dan we zijn.

Herfst: loslaten

Deze herfst gun ik mijzelf tijd om oude niet meer passende knellende jassen uit te trekken. Ik mag verdriet voelen om dat wat ik loslaat – maar ik mag ook de gevleugelde vreugde voelen van nieuwe spannende ontmoetingen en inspirerende vriendschappen. Want kan je met 6 miljard planeetgenoten überhaupt het gevoel hebben alleen te zijn? Ik vlieg een thermieklaag hoger – vrijer, blijer, meer één en verbonden. Want liefde is de kracht die verbindt en tegelijkertijd bevrijdt. Geef de herfst – de ‘traditionele’ tijd van somberte, donkerte en stemmingswisselingen – inhoud met jouw persoonlijke oogst- en afscheidsritueel. Sluit de vruchtbare zomer af met dankbaarheid, afscheid en inkeer. Vrees niets, want in het verval ligt de kiem tot iets nieuws.

1 comment

Avatar
sylvia-regina 20 oktober 2011 - 12:31

hoi Susan,
Ik heb net je boek aandachtig leven met hooggevoeligheid gelezen en heb er heel wat nuttige dingetjes uitgehaald.
Ik ga dit boek van je ook zeker lezen!

vriendelijke groet Sylvia.

Reply

Leave a Comment