Home Bewustzijn Heb jij last van het verstopte trechter syndroom?

Heb jij last van het verstopte trechter syndroom?

Door Mieke Lannoey

Ik kom ze de laatste tijd steeds vaker tegen, mensen die last hebben van het verstopte trechter syndroom. Het wat?

Het verstopte trechter syndroom kenmerkt zich door van de ene naar de andere opleiding, workshop, sessie of therapievorm te lopen, het ene na het andere zelfontwikkelingsboek te verslinden… maar in plaats van je hierdoor beter te voelen, lijk je alleen nog maar meer vast te lopen. Waardoor je soelaas gaat zoeken in alweer een volgend boek of nieuwe methode.

Onstilbare honger

Ook ik had hier geruime tijd last van, vanaf mijn burn-out had ik een haast onstilbare honger naar persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling. Tijdens mijn herstelperiode was dit een fulltime bezigheid. Het was dan ook hoognodig te werken aan mezelf en mijn binnenwereld. Op een gegeven moment voelde ik echter dat het tijd was om alles wat ik tijdens deze innerlijke reis had geleerd, geïntegreerd toe te passen in mijn leven en vervolgens ook door te geven aan de buitenwereld.

Innerlijke GPS ontregeld

Met ons innerlijk werk zijn we natuurlijk nooit echt helemaal klaar, maar toch moet je op een bepaald ogenblik tegen jezelf zeggen ‘Stop, nu is het genoeg, nu ga ik concreet iets doen met hetgeen dat ik al kan en weet!’. Anders bestaat het gevaar dat je jezelf verliest en je niet dichter bij jezelf komt, maar juist steeds verder van jezelf verwijderd raakt. De ene methode zegt A, de andere zegt Y en nog een andere stroming zegt F. Voor je het weet geraak je het noorden kwijt en is je innerlijke GPS helemaal ontregeld.

Alias je innerlijke trechter komt verstopt te zitten, omdat er alleen maar dingen bijkomen en er niets doorstroomt vanuit jou naar de buitenwereld! Het verstopte trechter syndroom dus!

Potentieel zit geblokkeerd

Het grote nadeel van dit syndroom is dat het potentieel dat de persoon in zich draagt, geblokkeerd zit. Wat heel jammer is, zowel voor de persoon zelf maar vooral ook voor de mensen die daarmee geholpen zouden kunnen worden.

Daarnaast is het goed om in je leven te streven naar een evenwicht tussen geven en ontvangen. Als je vooral je eigen binnenwereld vult, zonder daar iets van te laten doorstromen naar anderen, zit je voornamelijk in de ontvangende modus. Je mist dan de ware vreugde en voldoening die er in het geven te vinden is.

Angst ligt aan de basis

Toch komt dit onevenwicht niet voort vanuit onwil, maar vanuit onmacht. Het verstopte trechter syndroom wordt namelijk door angst veroorzaakt. Ik overloop hier enkele uitingsvormen van deze angst, vormen die vaak hand in hand gaan.

ZELFTWIJFEL

Een burn-out zorgde voor een serieuze deuk in mijn zelfvertrouwen, ik had immers nooit gedacht dat mij dit zou overkomen. Mijn herstelperiode duurde ook veel langer dan ik had verwacht. Ik vroeg mij dan ook meermaals af of ik er wel klaar voor was om terug te keren naar de buitenwereld. De juiste timing is hierin namelijk erg belangrijk. Keer je te vroeg terug dan bestaat een reëel risico op herval. Wacht je te lang om terug te keren, dan wordt het steeds moeilijker en lijk je opnieuw bergaf te gaan. Een goede begeleiding is hierin belangrijk.

Mensen die twijfelen aan zichzelf zijn ook geneigd om te snel op te geven, ze geraken bij de minste tegenslag of vertraging ontmoedigd en denken dat het niet voor hen is weggelegd.

FAALANGST

‘Wat als het mislukt? Wat als mensen het niet goed (genoeg) gaan vinden? Wat als ze niet tevreden zijn? Wat als ik geen deelnemers vind? Heb ik wel genoeg te bieden?’ Faalangst is iets dat mij nog steeds parten speelt als ondernemer, zeker wanneer ik een nieuwe workshop of cursus in de wereld zet. Toch laat ik mij er niet door weerhouden of verlammen. Mijn verlangen om te ondernemen is immers groter dan mijn angst om te falen.

PERFECTIONISME

Perfectionisme hangt nauw samen met faalangst en heeft vaak uitstelgedrag als symptoom. Mensen die kampen met perfectionisme zitten altijd met het gevoel dat het nog beter kan. Dat ze over nog meer kennis en ervaring moeten beschikken vooraleer ze kunnen starten. Ze blijven zich vaak eindeloos lang op iets voorbereiden door nog een boek te lezen of nog een opleiding te volgen. En als ze ooit de stap al zetten, zijn ze zelden tevreden over het resultaat.

UITSTELGEDRAG

Hoe langer je iets voor je uit blijft schuiven, hoe groter de kans dat er nooit iets van in huis komt. Van uitstel komt nog al te vaak afstel, waardoor het geloof en vertrouwen in jezelf afneemt. Daarnaast vraagt uitstellen onbewust heel veel van je energie, want niet kiezen is ook een keuze.

Wat ik het allermoeilijkste vond aan het proces van naar buiten treden? Beginnen! Eens je de eerste stap hebt gezet, dien je jezelf enkel nog (tijdig) bij te sturen en op koers te houden. De weg ontvouwt zich enkel door hem te bewandelen. Het blijft één groot leerproces, waarin de bestemming ondergeschikt is aan het onderweg zijn.

Ontstoppen

Heb je last van het verstopte trechter syndroom? Probeer dan stroming in je leven te brengen zodat de verstopping in je trechter kan oplossen. Maar bovenal, besef dat alles wat je nodig hebt, reeds in je zit! Niemand kan jouw potentieel neerzetten, behalve jijzelf!

Zoek je naar manieren om stroming in je leven of onderneming te brengen? Schrijf je dan vrijblijvend in op mijn nieuwsbrief of of neem deel aan een Surf Your Way Out week!

Boekentip: Maak van angst je levenskracht

Wil jij om leren gaan met jouw angst? In Maak van angst je levenskracht vertelt Anselm Grün hoe je je angst onder ogen kan komen en ervoor kan zorgen dat dit je leven niet langer verhindert. Hij wijst ons de weg waarlangs we kunnen leren omgaan met verschillende verschijningsvormen van angst en legt uit hoe we er vrede mee kunnen sluiten.

Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor €14,99.

Leave a Comment