Home Bewustzijn Handleiding voor het omgaan met lastige mensen

Handleiding voor het omgaan met lastige mensen

Door Petra Pronk
handen

Lastige mensen. Ze zijn er in soorten en maten. Van moeilijke klanten en veeleisende bazen tot vervelende collega’s. Hoe ga je met ze om? 

Woedend, lomp, ongeduldig, emotioneel, koppig of agressief. De variatie in lastig gedrag is eindeloos. Lastige mensen kunnen ervoor zorgen dat je na een dag werken volkomen gestrest thuiskomt… Maar IS dat wel zo? Zijn het echt die anderen die jou een slecht humeur bezorgen, of doe je dat misschien zelf? Zonder het te weten? Doordat je niet op de goede manier communiceert?

Weerbaarheid

Dat is wel even slikken. In plaats van thuis eens lekker te gaan schelden op die onuitstaanbare klant die maar bleef doordeuren, of die collega die niet vooruit te branden is, zou je eens goed naar je eigen gedrag moeten kijken. Confronterend – maar wel effectief. Want het enige gedrag dat jij in de hand hebt, is dat van jou zelf. Het aardige van dit boek is dat je je leert om je goede humeur te bewaren doordat je niet toestaat dat anderen jou negatieve gevoelens bezorgen. Het laat zien hoe je door het vergroten van je communicatieve vaardigheden, woede en stress onder controle kunt houden en psychisch weerbaarder kunt worden.

Gedrag

Omgaan met moeilijke mensen is eigenlijk niets anders dan omgaan met moeilijk GEDRAG. In de kern gaat het over de interactie tussen jou en anderen en interactie is een kwestie van geven en nemen. Jij reageert op iemand, en die persoon reageert weer op jou. Leren omgaan met moeilijke mensen houdt dus vooral in dat je leert hoe je JOUW kant van de transactie het beste kunt handelen. Het gedrag van lastige mensen is iets dat je ‘overkomt’, maar jouw reactie op dat gedrag is iets waarin jij volkomen de regie voert. Uiteindelijk heb je daarin altijd een keuze. En het aardige is: je eigen gedrag aanpassen is direct ook de beste kans om het gedrag van de ander bij te sturen. Een paar voorbeelden.

Jezelf verdedigen

Stel, een klant foetert je uit om iets waar je niets aan kunt doen. Wat doe jij dan? De kans is groot dat je jezelf gaat verdedigen. Fout, fout, fout! Defensief gedrag is een natuurlijke reactie – maar wel heel ineffectief. De kans is groot dat de klant nog meer over de rooie gaat en dat het eindigt in een scheldpartij. Zo’n situatie kent alleen maar verliezers. Het is veel beter om bewust te bedenken dat de klant boos is op de situatie, en niet op jou. Als je dat beseft, hoef je jezelf nooit te verdedigen! In plaats daarvan kun je je beter concentreren op het oplossen van het probleem. Het resultaat: de klant tevreden en jij ook. Zo verander je een nare situatie in een win-win-situatie.

Een gierige baas

Je wilt heel graag een opleiding volgen, maar als je het je baas vraagt wijst die meteen zuchtend op het budget: geen geld voor. Zeker in tijden van crisis zijn opleidingen een favoriete post om op te bezuinigen. Je kunt boos worden, in de slachtofferrol schieten of de zaak mokkend gaan traineren. Maar je kunt ook je energie stoppen in het onderbouwen van je voorstel. Als je erin slaagt duidelijk te maken wat het bedrijf of je afdeling eraan heeft als jij die cursus hebt gevolgd, vergroot je de kans op succes aanzienlijk. En blijft het nee, dan kun je altijd nog overwegen om de opleiding op eigen kosten te volgen. Het geeft je een voorsprong op je collega’s. En als het je na een poos nog steeds niet zint, heb je een goede basis om een nieuwe carrièresprong te wagen.

Op-de-klok-kijkers

Je hebt van die medewerkers die om drie uur al op de klok gaan kijken of ze nog niet naar huis mogen. Of die nieuwe opdrachten steevast weigeren met ’Dat staat niet in mijn taakomschrijving’. Heel irritant als jij WEL gemotiveerd bent en de spirit in je team probeert te houden. In plaats van je humeur erdoor te laten vergallen kun je er beter een confronterende aanpak op loslaten. Laat je medewerker weten wat zijn houding betekent voor zijn promotiekansen. Of stel voor dat hij eens gaat praten met een beroepskeuzeadviseur om te kijken wat voor werk hij liever zou doen. Als de confrontatie je niet ligt en je liever constructief bezig bent, zou je kunnen kijken hoe je zijn werk zo zou kunnen veranderen dat hij er WEL plezier in krijgt en zich verantwoordelijk gaat voelen voor zijn taken. De aangedragen voorbeelden zijn eindeloos. Je herkent er moeiteloos jezelf, je collega’s, je klanten of je baas in. Met zo’n gedetailleerde handleiding is er voor elke situatie een oplossing. Kom maar op met die lastige mensen!

Deze artikelen vind je vast ook leuk

1 reactie

cedroek 22 september 2016 - 15:34

Leuk artikel boei me wel geen flikker

Reply

Laat een bericht achter