Home Geen categorie Halfvol of halfleeg?

Halfvol of halfleeg?

Door Petra Pronk

Is het glas halfvol of halfleeg? Het antwoord is natuurlijk: allebei. Het ligt er maar aan hoe je ertegen aan kijkt. Optimist of pessimist? Het is helemaal jouw eigen keuze. Je maakt de wereld door de bril die je opzet.halfvol glas

The pessimist sees difficulty in every opportunity. The optimist sees the opportunity in ever difficulty.

Deze quote op mijn inspiratiekalender is een mooie typering van het verschil tussen positief in het leven staan en het leven een strijd vinden. Zelfde feiten, andere blik. Veel mensen zeggen: ‘Ja maar, het leven IS nu eenmaal moeilijk, dat kan ik niet zomaar veranderen door er anders naar te kijken’. Maar het ontnuchterende antwoord is: dat kan WEL. Als je sombere dingen wilt zien, zie je ze geheid. Als je op zoek gaat naar lichtpuntjes, zie je die ook. Het glas is zowel half vol als half leeg. De werkelijkheid die zich aan jou presenteert bestaat uit ontelbare dingen. Waar het om gaat, is waar je jouw aandacht op richt. Waar je verkiest naar te kijken. Uit je evenwicht Niet dat het altijd makkelijk is. Ik koester een diepe haat tegen het huidige winterweer. Sneeuw, kou, gladheid brengen me danig uit mijn humeur. Het weer gooit plannen in het water. Je komt later op afspraken door files. Of komt er zelfs helemaal niet omdat je strandt op een NS-station. Dan is het lastig om de ‘kans’ te zien in die moeilijkheden. En toch zit die er. Je hoeft je niet per se uit je humeur te laten brengen door de weersomstandigheden. Dat het gebeurt is mijn eigen keus. Of beter gezegd: het gevolg van het feit dat ik in dit geval niet genoeg besef dat ik een keuze heb. Namelijk de keuze om mijn aandacht ergens anders op te richten en met niet uit mijn evenwicht te laten brengen. Uitdaging Vanavond zou ik een meditatieavond hebben in Amsterdam bij iemand die ik heel graag wilde ontmoeten. Gezien de stremmingen op het spoor door de sneeuwval zit het er dik in dat ik daar niet ga komen. Daar baal ik van. Voer voor pessimistische gedachten. Nu sta ik voor de uitdaging om een andere bril op te zetten. Niet naar Amsterdam? Dan heb ik de kans om lekker vroeg naar bed te gaan. Iets wat eigenlijk wel goed uitkomt omdat ik me niet echt lekker voel. Hoef ik niet te kleumen op een koud station. Prima opportunity.

Leave a Comment