Home Geen categorie Groene Woensdag: Voedselverspilling

Groene Woensdag: Voedselverspilling

Door Gwendolyn Frijns

Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat Rusland deze week is gestart met het boycotten van Europees voedsel. Op het moment dat ik dit artikel schrijf buigt menig organisatie zich het hoofd wat we moeten met de zogenoemde ‘overproductie’. Gaan we het vernietigen? Gaat het naar de voedselbank? Zijn er andere opties waarop we het voedsel een nieuwe bestemming kunnen geven? En is deze boycot de uitgelezen kans om voedselverspilling initiatieven die zich al langer inzetten tegen onnodige voedsel vernietiging, een stem te geven? Ik heb op verschillende festivals gewerkt en inmiddels loopt het aantal festivals per jaar behoorlijk op. Zo veel mensen die moeten eten en zo veel materiaal wat elk festival nodig heeft. Het is dan ook niets nieuws dat festivals onderling voedseloverschotten en materiaal uitwisselen na afloop van een festival. Dat scheelt niet alleen gigantisch in afval en dus ook in kosten, maar het zorgt ook voor verbroedering en een onwijs goed gevoel! Het recyclen en zo min mogelijk afval produceren kroop langzaam onder mijn huid en zo rolde ik van het een in het ander. Vandaag deel ik dan ook tips en initiatieven die misschien nog enthousiaster zijn dan ik. We zijn de laatste jaren zo gewent aan bijna alle boodschappen bij een supermarkt te kunnen doen, dat we uit het oog verloren zijn waar ons voedsel vandaan komt, maar al helemaal het bijzondere groeiproces van dat wat wij eten. Ik ken dan ook grote spirituele waarde aan (bio dynamisch) voedsel toe, want met liefde, toewijding en een mooie dosis energie laten wij samen met de natuur iets tot stand komen waar niet alleen insecten heel blij van worden en van in leven blijven. Samen laten we groenten, fruit en blije beestjes groeien en dat is een bijzonder proces van uitwisseling van energie. Toch bestaat er een schoonheidsideaal voor groenten en fruit, omdat het makkelijker te verkopen is als alles gelijke grootte en vormen heeft. Wijkt het af? Dan wordt het vernietigd en dat is belachelijk, want hoewel het er anders uitziet dan we gewent zijn… Het smaakt er niet minder om! Er zijn lokale initiatieven die deze oogst bij boeren opkopen en voor een zachte prijs verkopen. Intermarche is zelfs ‘lelijke’ groenten en fruit gaan verkopen voor minder en wat bleek? Alles was binnen no time uitverkocht! Kromkommer gaat een stapje verder, want hoezo lelijk? Gekke groenten zijn juist leuk en ze smaken ook nog eens heel lekker, dus hebben ze dankzij crowdfunding sinds 2014 een heerlijke soeplijn. Ze sluiten hierbij smakelijk aan bij de leuke initiatieven van Damn Food Waste die op 20 september weer een gratis maaltijd kookt in Zwolle van -je raad het al- voedsel dat anders vernietigd zou worden. Je kunt natuurlijk ook een (balkon/vierkante meter) moestuin beginnen, maar misschien is dit nog iets te onbekend terrein voor je. Zelf heb ik bij een tuinderij in de buurt een oogstaandeel gekocht zodat ik welke week voor 2 personen groenten mag komen oogsten. Het voelt nog elke week even magisch om de met liefde verzorgde groenten te plukken en uit de grond te trekken. Maar ook UIT JE EIGEN STAD is een mooi Rotterdams initiatief waar de keten heerlijk verkleind wordt en je werkelijk alles lokaal kunt inkopen. Op 30 augustus kun je overigens genieten van lokaal voedsel tijdens ‘Ketels aan de Kade‘. En dan de laatste tips: koop puur wat je nodig hebt, koop lokaal in bij initiatieven of gewoon de stadsmarkt, ruil voedsel wat je niet gebruikt voor ander lekkernij en fiets eens gezellig langs de boer voor heerlijke kaas en ander zuivel. Voor je het weet is voedsel niet meer iets uit de supermarkt, maar ontdekt je de magie van haar totstandkoming!”

Leave a Comment