Home Geen categorie Groene Woensdag: Onderweg

Groene Woensdag: Onderweg

Door Gwendolyn Frijns

In deze nieuwe rubriek geef ik jullie elke woensdag een kijkje in mijn reis om groener te leven. Een rubriek waarin ik anderen wil inspireren en stof tot nadenken wil geven, maar vooral ook de ruimte wil bieden om elkaar te inspireren door ervaringen, adresjes, artikelen en tips te delen. Of misschien heb je een vraag en zou je graag willen dat ik daar een keer over schrijf? Van A naar Anders Ik zat laatst te mijmeren over mijn opgroeien in de jaren ’90 en dat mijn ouders pas laat in mijn leven besloten weer een eigen auto te kopen. Zes maanden na mijn geboorte ging de auto de deur uit en maakte deze plaats voor de dienstauto van mijn vaders werk. Het geld wat we daarmee bespaarden werd gestoken in fietsen, 2 Puchs en een rijbewijs voor mijn moeder. Ik weet niet beter dan naar pianoles 4 dorpen verderop te moeten met de fiets, de Puch of doodgewoon de bus. Werd ik zaterdags naar het muziekdag gebracht met de auto? Dan deden mijn ouders in de tussentijd de wekelijkse boodschappen. Gingen wij op vakantie? Dan gingen de fietsen mee! En leren fietsen gebeurde gewoon lekker op de hei, dat wanneer we het oefenen zat waren, we lekker konden gaan spelen. Hulde aan het gewone leven! En nog altijd heb ik een enorme liefde voor wandelen en fietsen. Op een dag miste ik de zeldzame bus op een afgelegen plek in Bilthoven. Ik besloot dat ik dwars door de natuur gewoon terug naar huis zou lopen. Ik had geen zin om te wachten op een saaie bus als ik midden in de prachtige natuur kon wandelen. Maar ook mijn boodschappen doe ik wandelend of op de fiets. Ga ik langs de familie? Ik fiets rustig 40-60km op een dag weg – zonder versnellingen, met zadelpijn! Langs mij zoeven auto’s, scooters en wielrenners, maar ik zie in mijn omatempo een dartelende Bambi midden in de nacht, een heel gezin Eend wat ik op hun gemak over laat steken, hoe de natuur verandert van seizoen naar seizoen, begroet ik de koeien die mij tegemoet komen en toont de natuur mij de meest wonderlijke landschappen in alle kleuren. Fijn voor de natuur, rust voor de geest Ik heb -net als mijn medemens van nu, ben ik bang- nogal de neiging om gehaast te leven, uit angst om iets te missen of te laat te komen. Tegenwoordig plan ik extra ruimte in zodat ik mezelf niet in bussen of trams hoef te proppen, maar rustig de tijd heb om te lopen als ik daar zin in heb. Het is voor mij een moment om tot mezelf te komen en rustig een afspraak of werkdag in te gaan en achteraf om de activiteit af te sluiten. Zo neem ik nooit mijn werk mee naar huis. Maar ik beland ook op plekken waar ik voorheen niet had bedacht er naartoe te gaan. Nam ik laatst de bus en was ik niet gaan lopen, dan had deze warhoofd niet ontdekt dat de Parade in Utrecht neer was gestreken! Tips voor groener reizen Pak wat minder vaak de auto uit gemak. Even een kleine boodschap? Kijk eens of het fietsend of lopend kan. Kinderen halen en brengen? Het is verleidelijk om de auto te pakken, maar het is gezonder en ook nog eens goed voor de ontwikkeling van kinderen om lekker de fiets te pakken. Ga je naar een beurs of een dagje weg? Laat je vervoeren met het OV! Meeste middelen zijn inmiddels supergroen en het scheelt enorme parkeerstress in bepaalde steden. Maar ook carpoolen kan enorm veel gezelliger en groener uitpakken. Langzaam reizen laat je beter beseffen waar je op dat moment bent en geeft je de kans op rustig te anticiperen op dat wat je ziet. Bij een haastige geest is een wandeling of het fietsen naar de winkel een heerlijk moment om de gedachten even te ordenen. Laat je verrassen door dat wat op jouw pad komt en geniet ervan! En de Parade? Die is inmiddels neergestreken in Amsterdam en ze steunt de kraanwater community Join The Pipe die zich inzet voor schoon drinkwater wereldwijd. Voor meer informatie: De Parade

Leave a Comment