Home Geen categorie Groene woensdag: Makkelijke Herfstrecepten

Groene woensdag: Makkelijke Herfstrecepten

Door Gwendolyn Frijns

De blaadjes vallen weer van de bomen en ik spring weer een gat in de lucht. De bossen lokken ons tot wandelingen en het land smeekt ons om weer heerlijke producten te oogsten. De herfst is het seizoen van regendruppels die tegen het raam aan kletteren terwijl wij warm en gezellig binnen zitten met de familie. Het is ook het seizoen waarin het lichaam moet schakelen en veel mensen grieperig worden en dus deel ik vandaag een paar makkelijke recepten die lekker zijn en heerlijk met de herfst!

Ontbijt

Ik merk dat ik met dit soort dagen meer energie nodig heb en gezien het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is -de motor moet starten en verbruikt in de ochtend veel energie- begin ik de dag altijd met een lekkere havermoutpap. Nu zijn er mensen die niet aan melk doen; het kan ook met water! Dat smaakt wel even anders, maar werkt net zo goed. Haver vraagt tijd om te binden, dus neem ook de tijd voor het maken van een goed ontbijt. Sta je liever niet zo lang in een pannetje te roeren, dan kun je altijd nog kiezen over overnight oats. Dan zet je een pannetje in de avond klaar en kunnen de havervlokken lekker weken. Zelf kies ik ervoor om elke ochtend in de keuken te staan, omdat ik het een rustige manier van wakker worden vind, bijna meditatief.

Warme havermout

Neem iets meer dan een kommetje melk per persoon en warm deze op laag vuur in de pan. Wanneer je hoog vuur pakt kookt de melk te snel en koekt hij aan. Wanneer de melk bijna kookt voeg je de havervlokken toe. Wees niet overenthousiast, maar voeg elke keer een scheut toe terwijl je af en toe roert om te kijken of het voldoende is. Kan de pap dikker, dan kan er weer een handje bij. Wanneer de pap indikt zoals jij dat fijn vind en dreigt de pap weer te koken, dan kan hij van het vuur. Je kunt eindeloos variëren met wat er verder in kan, maar ik geniet altijd van een snufje kaneel, soms een schepje honing en een handjevol superfoods erdoor.

Tussendoor

Soms heb ik echt trek in een cracker met kaas en pesto en dankzij Heel Holland Bakt weet ik nu hoe ik speltcrackers kan bakken. Die hoef ik nu gelukkig niet meer te kopen, want ze kosten een fortuin! Spelt smaakt niet alleen heel anders dan tarwe, maar als deeg merk je ook dat het anders kneed. Dus als het nieuw voor je is, geef dan niet op! Het recept van Heel Holland Bakt staat hier.

autumn-2855_640Lunch

Ik hou van soep! Ik kan hele dagen in de keuken staan om soepen te maken, want er is niets fijner dan soep in de vriezer hebben liggen om dagen dat je echt te slap bent om te koken. Afhankelijk van welke soep je maakt en wat je erin stopt, kan soep een echte bron van kracht zijn en jouw weerstand weer een duwtje in de rug geven. Met de herfst oogst ik altijd verse pompoenen van het land en van de oranje pompoenen -die zijn geschikt voor het maken van soep- maak ik een grote portie pompoensoep. YUM! Er zijn veel verschillende recepten, maar voor een lekker en makkelijk basispompoensoepje kan iedereen met dit recept uit de voeten.

Het makkelijke diner

Soms heb je zin om een uitgebreid herfstmaal te maken, maar soms heb je ook gewoon zin in iets makkelijks. Zelf krijg ik altijd buikpijn van supermarkt pizza’s -tarweproduct- en dus was ik heel blij toen ik zag dat een van de kandidaten van Heel Holland Bakt een pizza met speltdeeg maakte. Ik ging gelijk op zoek en heb gisteren dit recept getest: Speltpizza met mozzarella, parmham en basilicumolie.  Ik heb hem naar mijn smaak en met seizoensproducten aangepast en door de spelt was hij heerlijk vullend! Stiekem had ik gewoon een veel te grote pizza. Overigens is dit ontzettend leuk om te doen met de kleintjes. Moeilijke eters vinden het leuk om te helpen en omdat ze hun eigen pizza zelf hebben gemaakt verdwijnt het zonder morren in de ronde buikjes! Waar hebben jullie zin in nu het echt herfst is?

4 comments

Avatar
mbolssens72@zeelandnet.nl 24 oktober 2014 - 13:37

Havermoutpap als start van de dag is ook mijn favoriet! Nog een tip voor wie geen melk wil of mag hebben: met plantaardige melk (spelt, haver, soja, rijst) is het ook heel lekker en tegenwoordig maak ik het zelfs met een heerlijk theetje (bijvoorbeeld Verwarmend van Zonnatura).

Reply
Avatar
alle23 5 oktober 2015 - 12:00

Dank mbolssens voor de tip. Ik kan op het pak sojamelk niet vinden of deze melk ook gekookt kan worden. Dus wel, dan ga ik dat snel proberen.

Reply
Avatar
gwendolynfrijns 5 oktober 2015 - 12:09

Je kunt van plantaardige melk zelfs yoghurt maken dmv cultuur! Als je meer van een vollere melk houdt, kunt je kijken of noten melk (bijv) cashew beter past.

Reply
Avatar
mbolssens72@zeelandnet.nl 5 oktober 2015 - 16:06

Eigenlijk kan je alle plantaardige melk laten koken. Het kookt wel, net als koemelk, makkelijk over. Best dus verwarmen onder voortdurend roeren, dan voorkom je meteen ook dat de melk aanbrandt.

Reply

Leave a Comment