Een paar dagen voordat ik Facebook definitief verwijderde -dat bleek nog bijster moeilijk, want die optie is ergens heél goed verstopt– won ik een boek waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Al jaren kook ik voor 1 persoon en dan is het soms echt een uitdaging om niet teveel in te kopen of mijn boodschappen op tijd tot maaltijden te verwerken. Door altijd grote porties klaar te maken en deze in te vriezen voor later, vang ik grotendeels af dat ik iets weg moet gooien. Want weggooien, daar breekt mijn hart dus van. De natuur heeft hard en met liefde gewerkt om mij te kunnen voeden en van die liefde wil ik tot en met de laatste hap in dankbaarheid kunnen genieten!
Puck Kerkhoven
Ik schreef al eerder dat wij in Nederland best veel voedsel verspillen. “Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor zo’n € 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim € 150 per persoon. Ofwel zo’n 50 kilo. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo’n € 2,5 miljard aan voedsel.” volgens de site van de Rijksoverheid. Culinair Journaliste Puck Kerkhoven is geen onbekende op dit gebied en bracht in 2007 ‘Het Grote Kliekjesboek’ uit en won daar in 2008 de Gouden Garde mee. Helaas ging de uitgeverij failliet, kwam er geen herdruk en is het boek schaars tweedehands verkrijgbaar. Dankzij Xander Uitgevers kunnen we nu genieten van een nieuw boek vol recepten, tips en inspiratie!
Het Nieuwe Kliekjesboek
Anders dan andere kookboeken geeft Het Nieuwe Kliekjesboek (2014) veel ruimte voor variatie, want de recepten hoeven niet exact gevolgd te worden. Het gaat er namelijk om dat je een idee krijgt wat je kunt doen met het voedsel wat jij in huis hebt en dat maakt het tot een feestje. Behalve dat het boek erg overzichtelijk is, zijn de recepten zeer uiteenlopend en wordt aan het begin van elk hoofdstuk inspiratie gegeven wat je allemaal kunt doen met restjes rijst, aardappelen, rijst, etc. Ook geeft het hier en daar achtergrondinformatie en tips hoe je verspilling kunt voorkomen. Een ding kan ik je echt garanderen. Nou vooruit, drie, want je krijgt ontzettend trek, enorme zin om te koken met wat je al in huis hebt en de recepten zijn voor iedereen – beginnend tot gevorderd! Je zou er bijna restjes voor maken!
Youth Food Movement
Youth Food Movement verkozen Het Nieuwe Kliekjesboek tot Meest Duurzame Kookboek van 2014! Dankzij deze kanjers mag ik zo enorm genieten van dit boek, maar als je dan echt de smaak te pakken krijgt: kijk vooral op hun site! Elk jaar kun je je inschrijven voor de Academie waar je in een half jaar heel intensief echt álles over voedsel leert, maar ze organiseren ook inspirerende evenementen als het Food Film Festival. Leuk weetje: ze zetten zich zo in tegen verspilling, dat mijn cadeautje was ingepakt in een van hun posters ipv doos die gelijk bij oud papier kan! Smakelijke Woensdag!