Home Geen categorie Groene Woensdag: Het Financiële Huishoudboekje

Groene Woensdag: Het Financiële Huishoudboekje

Door Gwendolyn Frijns

Het is weer bijna december en dat betekent dat iedereen massaal cadeau’s inslaat. Voor mij is dit het ideale moment om mijn jaar financieel in kaart te brengen: hoeveel geef ik eigenlijk uit en aan wat? Omdat ik door mijn zwangerschap nogal druk was met werken, wakker blijven en proberen mijn eten binnen te houden, kon ik niet meer de energie vinden voor mijn maandelijkse sessies. Maar afgelopen week dook ik volop in mijn uitgeefpatroon en oeps… Daar mag wel wat verbetering in komen! Dus deze week: hoe hou ik in 2015 een financieel overzicht bij?  Digitaal huishoudboekje Ik weet dat er bij bepaalde banken de optie is om met internetbankieren een digitaal huishoudboekje bij te houden. Je kunt alles zo instellen dat je precies kunt zien wat je aan vaste lasten uitgeeft, wat aan boodschappen, etc en of je over jouw budget heengaat. Zo zie je in één oogopslag waar het geld naar ‘lekt’. Voor mensen die weinig tijd hebben en dit soort dingen graag automatisch geregeld hebben is het dé uitkomst! Zelf ben ik echter een uitzondering op de regel. Experimenteer! Of je nu een huishoudboekje koopt, het digitaal door de bank laat doen, een excel bestand maakt of dat je net als ik gewoon een groot notitieboek pakt; jouw financiën trekken zich niets aan van waar ze in opgeschreven worden. Ik dacht zelf dat ik enorm veel overzicht zou krijgen van een huishoudboekje, maar kwam erachter dat een normaal schrift veel beter ging. In mijn geval dringt mijn financiële patroon veel beter door als ik werkelijk alles uitschrijf. Raak dus niet ontmoedigd als je eerst allerlei verschillende manieren moet proberen om een systeem te vinden dat voor jou werkt. Het mappensysteem Toen ik mijn eerste belangrijke papieren kreeg, was ik zo’n mega nerd die zich bedacht dat je dit soort dingen in een map moest bewaren en vanaf mijn 15e levensjaar is dat dus ook precies wat ik doe. Ben jij iemand waarbij belangrijke papieren ergens op een hoopje slingeren of ongeorganiseerd ergens in zijn gemoffeld? Investeer dan allereerst tijd om een map aan te maken met verschillende tabbladen om zo alles te structureren. Zo deel ik de map bijvoorbeeld onder in: werk, belastingdienst, wonen (huur/hypotheek), zorgverzekering, overige verzekeringen, vaste lasten, etc. Als ik een verzoek krijg om verschillende stukken in te zenden, dan ben ik altijd binnen 10 minuten in staat om te leveren. Had ik al vertelt dat dit héél veel frustratie scheelt? Het jaaroverzicht ‘In welke maanden betaal ik ook alweer die waterschapsbelasting?’ Soms weet ik het even niet meer, dus voor aankomend jaar heb ik een systeem uitgeschreven zodat ik precies weet welke vaste lasten wanneer geïncasseerd worden en of er dingen zijn waar ik kwijtschelding voor aan moet vragen. Tip: Indien je in aanmerking komt voor kwijtschelding, schroom dan niet om dit aan te vragen! Nu je toch al jouw papieren op orde hebt, kun je binnen no time alle stukken aanleveren die hier voor nodig zijn. In mijn schrift reserveer ik minimaal een A4 per maand om alles uit te schrijven. Je kunt het zo overzichtelijk maken als je wilt: onder elkaar, naast elkaar, met kleursystemen, alles wat voor jou werkt! 1. Ik noteer eerst wat al mijn inkomsten zullen zijn en laat ik ruimte open voor verassingen. Vergeet ook niet om teruggaven en toeslagen hier te noteren! 2. Dan schrijf ik op wat mijn verwachte uitgaven zullen zijn zoals huur, gas, water, licht, belastingen, verzekeringen, etc. Wanneer je betalingen hebt die maar 6, 8 of 10 maanden per jaar zullen voorkomen, weet je nu exact welke maanden dat zijn en wanneer je wat bredere maanden zult hebben. 3. Ook laat ik ruimte voor opmerkingen, want hierin zet ik altijd neer wat ik die maand moet regelen: belastingaangifte, een kwijtschelding, huurverhoging doorgeven. Allemaal dingen die er soms makkelijk bij in kunnen schieten. En dan is het een kwestie van bijhouden en daar zul je eens in de zoveel tijd gewoon tijd voor moeten reserveren, om alles na te lopen en te kijken wanneer het handig is om die bijna-exploderende keukenmachine het beste te vervangen! En het voordeel van deze kleine tijdsinvesteringen? Je weet precies wat je moet regelen, neemt daarin weer de controle over jouw geld en creëert rust en zekerheid in het hoofd. Bonus! Weet je nog dat ik vorige week schreef over Bag&Buy? De crowdfunding is ontzettend gelukt en terwijl er €75.000 nodig was om de eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland te kunnen openen, is er €92.156 opgehaald! Op dit moment wordt bepaald waar de eerste winkel zich zal vestigen, maar een ding is zeker: hij komt! 

Leave a Comment