Home Geen categorie Groene Woensdag: Haak het zelf!

Groene Woensdag: Haak het zelf!

Door Gwendolyn Frijns

Daar lag hij dan, het gehaakte dekentje wat ik al zo lang wil. Maar allemensjes wat is hij duur! Diep in mij wordt de baldadige ik geprikkeld en ik hoor mezelf nog stoer ‘dan doe ik het zelf wel!’ denken, maar veel kwam er niet van. Tot ik deze zomer ontdekte dat ik een voorjaarsbaby in mijn buik draag, dus de ‘dat doe ik zelf wel’ mentaliteit draait op volle toeren. Voordat ik überhaupt wist hoè je moest haken begon ik aan een giraffe project alsof het een militaire operatie was… met pijnlijke frustraties, gemiep en tranen tot gevolg. Zo leer je dus nièt haken, maar hoe dan wel? 

Waarom zelf haken?

Het is natuurlijk makkelijk om de dingen kant en klaar te kopen, maar als je bent zoals ik dan vind je het of te duur of het is net niet wat je wilt dus moet je maar genoegen nemen met iets wat in de buurt komt. Ik ben daar niet goed in en eerlijk gezegd vind ik het fascinerend om dingen zelf te maken, dus waarom niet haken? Overigens is dit een perfecte therapie voor mensen met extreem weinig geduld en concentratievermogen, want die kweek je behoorlijk terwijl je de vele fouten in het begin maakt en telkens opnieuw moet beginnen. Wees gewaarschuwd, want voor je het weet kun je goed omgaan met teleurstellingen (‘ughhh, kan ik weeeeeer opnieuw beginnen‘) en heb je een doorzettingsvermogen van hier tot en met Jericho (‘het zal me lukken!!!’). En als je doorkrijgt wat je doet en de slag in de vingers hebt… Dan gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open!

Leren haken

Wees nou niet zo mega optimist als ik, want ik dacht dat ik de steken wel zou leren terwijl ik mijn eerste project ging maken: een knuffel giraffe. Omdat ik met drie boeken en vele filmpjes op Youtube nog steeds niet zag wat die magische hakende mensen nou eigenlijk deden, deed ik mezelf een plezier en bracht een bezoek aan de plaatselijke hobbywinkel. Na de eigenaresse mijn problemen en de boeken die ik gebruik voor te leggen, kwam ze met… een boekje. Maar dit boekje heeft wat mijn andere niet hadden: duidelijke plaatjes, werkbeschrijvingen en een uitleg waar ik iets van begrijp. Waar ik een halve dag mega gefrustreerd nog niet eens mijn eerste tour (de eerste rij steken) voor elkaar kreeg, begreep ik met dit boekje binnen een half uur waarom en had ik een half lapje gehaakt. Zo kan het dus ook! Dit boekje wordt trouwens door vele haaksters aangeraden aan beginners, want haken is simpel wanneer je duidelijk hebt hoe het werkt. ‘Ik leer haken’ is voor mij de reddende engel geweest en langzaam komen de dekentjes en de giraffe projecten weer in beeld! Ook zijn de filmpjes van Handwerkles ook erg aan te raden.

En dan?

En nu kan het feest beginnen, want zodra je de steken in de vingers hebt en patronen kunt lezen -dat leer je ook in het boekje-, dan kun je aan de slag met bolletjes wol, fijne haaknaalden en gratis patronen op internet. Truien, vesten, poncho’s, poppetjes, knuffels, kleedjes, mutsen, wanten, dekentjes, manden, slofjes, sjaals; je kunt het zo gek niet bedenken, want er valt ontzettend veel te haken! Voor tips, steun, inspiratie, patronen en gezelligheid heb ik mij aangesloten bij de Facebook Group ‘Haken en Haakpatronen’, maar ook bij plaatselijke haakgroepen kun je cursussen volgen en zijn er veel gratis patronen op internet te vinden om mee te beginnen. Zo kun je exact maken wat je wilt,  hoe je het wilt, train je je concentratie, geduld en fijne motoriek en laten we niet vergeten dat zelf haken mega goed is voor het milieu! YAY! Bonustip: Momenteel liggen er veel complete haakpakketten in de winkel. Wanneer je aan projecten wilt beginnen kun je beter een boek kopen/los patroon kunt nemen en losse garen, dan een compleet pakket. Ik heb mij door professionals laten inlichten dat de garen in de pakketten vaak van slechte kwaliteit zijn en dat de patronen regelmatig niet kloppen. Scheelt een hoop frustratie!

Leave a Comment