Home Geen categorie Groene Woensdag: Een leven zonder Social Media

Groene Woensdag: Een leven zonder Social Media

Door Gwendolyn Frijns

Vorige week schreef ik al dat ik mijn laatste restje Social Media, namelijk Facebook, definitief uit huis heb gezet. Het is niet de eerste keer dat ik koos om voor meer rust in mijn leven te kiezen, maar wat maakt deze keer dan anders? Ben ik een ander mens nu ik 14 dagen afgesneden ben van the world that never sleeps? En “wordt dat niet ongelóóflijk saai?!” 

Privacy

Klink misschien heel ironisch, maar als blogger heb ik wel degelijk behoefte aan privacy en het begon bij mij te rommelen toen Instagram en niet heel veel later Whatsapp werden overgenomen door Facebook. Wanneer 1 bedrijf over zo veel informatie over mij begint te beschikken, gaan er bij mij alarmbellen af, want: 1) ze weten waar ik naar kijk, wat ik leuk vind, waar ik in geïnteresseerd ben en wie mijn vrienden zijn, 2) ze weten wat ik tegen die vrienden en familie zeg en 3) ze hebben allerlei beeldmateriaal van mij. Ineens besefte ik me hoeveel informatie er überhaupt van mij op straat ligt en kon je zonder moeite een glashelder dossier van mij aanmaken. Toen Facebook afgelopen jaarwisseling zijn voorwaarden ging veranderen en men tot op de dag van vandaag in verwarring is wat dàt nu eigenlijk inhoud, trok ik voor mezelf de stekker eruit. Want wie leert wie nou eigenlijk kennen op deze manier? Mijn vrienden en ik elkaar of leren bedrijven inmiddels alles over hun (potentiële) klanten?

Verslaafd aan prikkels

Maar toen de stekker eruit ging, kwam ik erachter dat ik wel heel hard moest detoxen van die eindeloze stroom aan informatie. Regelmatig stond ik apathisch naar mijn telefoon te staren, omdat ik erachter kwam dat ik alweer wilde checken of er nog iets nieuws op Facebook was. Ik onderbrak er alles voor: een film, het lezen van een boek, een gesprek, mijn treinreis, boodschappen, een wandeling, een gesprek, werkelijk alles. Hoe was ik ineens die telefoonzombie geworden? Na een paar dagen extreme ongemakkelijkheid kreeg ik zicht op mijn mechanisme, want ik bleek voorheen letterlijk tijd te doden. Mijn lijst van alle dingen die ik nog wil doen is zo eindeloos, maar ik kwam er nooit aan toe omdat ik continue de afleiding opzocht om mij maar niet ergens in te verdiepen en persoonlijk te ontwikkelen. Blijkbaar vond ik dat eng, want wie druk bezig is met de wereld op haar heen hoeft niet in de spiegel te kijken, toch? Ain’t nobody got time for that!”

Alles wat je aandacht geeft, groeit

Ineens had ik zeeën van tijd, want ik stond niet continue alles met de wereld te delen en afleiding te zoeken in externe prikkels. In de stilte kreeg ik eindelijk de tijd om naar mijn interne prikkels te luisteren en die verlangden ontzettend naar verdieping. Ik verslind het ene boek na het andere mijn ontwikkeling krijgt alle ruimte, mijn huishouden draait nu functioneler dan ooit tevoren, ik ben een gelukkig mens, heb volledige aandacht voor de persoon met wie ik praat en ik slaap zo veel meer beter sinds ik niet meer tot diep in de nacht naar mijn scherm tuur.  En mijn vrienden? Nu ze niet eindeloos kunnen zien wat ik doe en andersom, maken we tijd om lekker samen te eten en bij te praten. En ook mijn zoon geef ik zijn privacy tot hij oud genoeg is om zelf te beslissen wat hij wil.

Hoe sociaal ben jij?

Misschien weet niet je niet hoe Social Media jouw leven beïnvloed, maar deze woordkunstenaar ging het experiment aan. Mag ik je uitnodigen voor een Social Media Challenge waarbij je voor x aantal weken alles op zwart zet en kijkt wat het met je doet? Want wie ben jij, met/zonder Social Media? Laatste woord Derek Otte: “Ben jij jezelf op social media?”

2 comments

Avatar
Chantal 17 januari 2015 - 07:09

ik heb het al eens ondervonden toen ik acht weken niets kon doen op een computer of telefoon of wat dan ook, en ik ben er beter van geworden. Zit nog wel op FB maa veel bewuster en heb geen last van FOMO.

Reply
Avatar
Meli 29 november 2015 - 16:58

Ik heb nu ongeveer 2-3 maanden geen facebook meer. En sindsdien heb ik minder last van depressieve gedachten. Voor mij persoonlijk legt facebook een link met depressie. Ik werd constant geconfronteerd met informatie waar ik niet op zat te wachten. Nu kies ik zelf wat ik opzoek en heb ik een beter vermogen om zelf een mening ergens over te vormen. Ik heb nog wel whatsapp zodat ik nog contact kan hebben met vrienden. Ik leef ook al 4 jaar zonder televisie. Ik mis zowel de tv als facebook niet meer. Al was facebook nog best lastig om mij compleet van af te sluiten, maar na een tijdje voelde ik mij beter af. Sociale media zorgt ervoor dat je jezelf constant moet etaleren, en je moet bewijzen. Ik vind dat complete onzin. Het gaat niemand wat aan wat ik in mijn leven doe. 🙂

Reply

Leave a Comment