Home Geen categorie Groene Woensdag: De helende kracht van de bijen

Groene Woensdag: De helende kracht van de bijen

Door Gwendolyn Frijns

Op een mooie dag deze zomer liep ik de de plaatselijke imker -wiens honing ik al maanden inkoop bij de boer- tegen het lijf. We hadden het even over de bloemetjes en de bijtjes, hoe ik kan zorgen dat ik de laatste kan redden, maar ook over het immuunsysteem van de mens. Ik heb met mijn chronische ziekte een lichaam wat in de zomermaanden een prima weerstand heeft, maar bij seizoenswisselingen krijgt mijn immuunsysteem zo’n klap dat ik het maar slecht weer op peil krijg. Maar mijn imker kwam met een oplossing!

Luchtwegproblemen

Mijn grootste probleem is bronchitis in de winter. Vorig jaar heb ik twee maal doodziek op bed gelegen en heb ik grof onnatuurlijk geschut in moeten zetten om maar niet in het ziekenhuis te belanden. Hoewel dat is gelukt, was ik niet bepaald blij met de medicatie die mijn systeem even flink in de war gooide. Mijn imker wees mij op een honingkuur die met name voor hooikoorts patiënten wordt gebruik, maar werkt ook in geval van astma en bronchitis. In geval van hooikoorts is de mens verhoogd gevoelig voor het stuifmeel -ook wel pollen genoemd- van plaatselijke natuur. De slijmvliezen raken niet alleen geïrriteerd en zwellen op, maar ook ontstoken en omdat het oogvocht niet of slecht afgevoerd kan worden, gaan deze tranen en is ook hier een verhoogde kans op infectie. Omdat het probleem ligt in de plaatselijke natuur, ligt ook daar de oplossing: honing van de plaatselijke bijen. Plaatselijke honing bevat namelijk ook stuifmeel van de plaatselijke natuur waar de hooikoorts patient zo op reageert. “Door vroegtijdig en alle dagen een kleine hoeveelheid honing te consumeren, krijgt de patient ook een minuscule hoeveelheid stuifmeel binnen en wordt op deze wijze immuniteit opgebouwd.” Elke dag van het jaar een lepeltje honing eten van de plaatselijke imker helpt dus! En die honing is de supermarkt bevat niet alleen die plaatselijke stuifmeel niet, maar is vaak ook nog eens hartstikke nep en zijn niet wat er op het etiket staat! Ben je trouwens niet zo van de honing? Dan zijn er ook nog stuifmeelkorrels die je bijvoorbeeld door de yoghurt kunt doen. En volgens de imkerbond kunnen ook mensen met darmproblemen zich sterken aan de korrels! Sterk spul he?

Propolis

Behalve dat honing en stuifmeelkorrels de stuifmeel bevatten waar we nu juist zo op reageren, zit er nog iets in wat zorgt voor een sterk immuunsysteem en dit is het grote geheim. Haar naam is propolis! Voor de bijen is propolis het cement van het nest, maar het heeft ook een sterke geneeskrachtige werking voor de mens. Dit komt door de desinfecterende werking van propolis die zorgt dat er geen bacterie en virus uitbraken in het nest plaatsvinden. Maagproblemen, koortslippen, darmproblemen, luchtwegproblemen, noem het maar op! Propolis helpt het lichaam te herstellen en is dan ook in vele vormen te krijgen: siroop, zalf, tinctuur, pillen. Een van mijn favoriete sites voor groen leven, namelijk Empowered Sustenance, heeft hier een mooi artikel over geschreven waar je je verder in kunt lezen. Maar ook op een minder mooie site vond ik waardevolle informatie over de werking van propolis, namelijk hier! En vergeet niet naar de plaatselijk imker te gaan. Behalve dat deze je alles kan vertellen over de werking van stuifmeel en propolis, is deze natuurlijk ook gewoon een belangrijke bron van honing! Zo bouw niet alleen nu weerstand op, maar heb je ook volgend jaar minder/geen last van hooikoorts!

Red de bij: zaai!

Het mag het afgelopen jaar duidelijk zijn geweest dat de bijen het ontzettend moeilijk hebben, maar het zijn wel de beestjes die zorgen dat ons voedsel wordt bestuift en ons lichaam kan genezen. Ik zie mensen tegenwoordig hele tuinen bestraten, maar wat ik iedereen zou willen vragen is bloemen te zaaien volgend jaar om de bij te helpen. Weet je niet goed wat je moet zwaaien, dan is dat geen probleem! Er zijn zakjes te koop met zaadmengsels van bloemen waar je de bij een groot plezier mee doet en dat kan gewoon in een bloempot! Had ik al gezegd dat het er ook gewoon heel gezellig uitziet? Wees niet bang voor de bijtjes, maar geniet van het spektakel!

Leave a Comment