Home Geen categorie Groene Woensdag: De Groene Apotheek

Groene Woensdag: De Groene Apotheek

Door Gwendolyn Frijns

Druk in de weer met mijn pen en papier probeerde ik haar bij te houden. Ik zat destijds in een lezing over de zin en onzin van onkruid en ik was opslag verliefd op de oude, wijze vrouw die in een rotgang probeerde om ons met zoveel mogelijk informatie en inspiratie te besprenkelen. Duizelig en vol vragen tolde ik de lezing uit met een diepe wens: ontdekken wat voor wonder achter al dat (on)kruid schuilt!  De kruidengids Eenmaal thuis begon ik alles wat in mijn omgeving en achtertuin groeide te analyseren en verzamelde ik afgelopen voorjaar de vroege paardenbloemen voor het maken van salade, soep en thee. Ook vond ik bij mijn lokale tuinderij bijzondere kruiden die dit voorjaar weer hun weg zullen vinden in mijn eetbare tuin. Mijn overtuiging dat alles in de natuur wel degelijk een functie heeft gloeide in volle glorie en toen ik afgelopen najaar voor ontzettend weinig geld De Groene Apotheek zag staan, vlogen we elkaar bijna in de armen! De Groene Apotheek is een boek waar ik als beginner ontzettend van houd: het is overzichtelijk, geeft de juiste hoeveelheid informatie over wat het is en hoe we het in kunnen zetten in ons leven. Een perfect boek om kruiden te ontcijferen die we kunnen inkopen en een uitnodiging om meer boeken te ontdekken die de diepte ingaan. De wilde tuin Maar hoe zit het dan met onkruid? Vanaf het voorjaar starten de Kruidenwandelingen weer en wat kijk ik ernaar uit met samen met mijn zoon de plaatselijke natuur te ontdekken! Tijdens deze wandelingen die je maakt met andere natuur nieuwsgierigen, neemt een gids je mee op reis door de wilde natuur. Hier leer je niet alleen onkruid te herkennen, maar ook hoe ze in te zetten, bereiden, verwerken. Ik waarschuw wel dat het verslavend kan zijn, want je kunt nadien te pas en te pas ergens stilstaan om vol enthousiasme onkruid te bestuderen! Wilde wijsheid En als je dan echt helemaal de smaak te pakken hebt en geprikkeld bent om de diepte in te gaan, zijn er lokale kruidencursussen en -opleidingen waar je met nieuwe, opgedane kennis de natuur gaat ontdekken zoals hier! Maar ook opleidingen tot natuurgeneeskundige zijn er in overvloed en is niet alleen interessant als mens, maar ook om als therapeut gebruik van te maken. Voor mij is het een van mijn dromen om de gezondheid van mijn gezin te ondersteunen met de pure, rauwe natuur en op deze manier minder gebruik te moeten maken van mijn huisarts en chemische symptoombestrijding. Tot die tijd laat ik mij inspireren door vrouwen als De Groene Vrouw!

Leave a Comment