Home Geen categorie Groene Woensdag: Begin een moestuin!

Groene Woensdag: Begin een moestuin!

Door Gwendolyn Frijns

Hoewel het februari is halen de moestuin liefhebbers hun hart op, want het is tijd om te zaaien en dat is de zien in de winkels. Mooie tuinspullen duiken weer op en de zaden zijn in overvloed en terwijl buiten het weer nog vaak zal variëren, kunnen we binnen genieten van het kleine spektakel onder warm glas. 

Mijn avontuur

moestuin

Vorig jaar was een ontzettend vruchtbaar jaar voor mij. In de buurt startte een nieuw project en kon ik een oogstaandeel kopen bij de plaatselijke tuinderij: terwijl zij maandenlang zaaiden en verzorgden, mocht ik elke zaterdag mijn groente komen oogsten. Mijn oogst bleek zo groot dat ik al snel besloot om het te delen met mijn ouders en zo stonden we elke zaterdag gezellig onze handen vuil te maken met knapperig lekkers! Het begon te jeuken en toen ik om mij heen allemaal zaadjes in de winkels zag had ik ze voor ik het wist ook in huis. Mijn groente en fruit kon ik niet meer eten zonder vol bewondering naar de zaadjes te kijken en ze bewaren als ik ze heel lekker vond. “Eens kijken wat er gebeurd als ik ze laat ontkiemen” dacht ik en zo gezegd, zo gedaan stond mijn tuin maanden later vol met uiteenlopende groente en fruit soorten die zo veel gaven dat de familie er ook van kon genieten. Ik was verslaafd geraakt aan het wonder van vruchtbare grond en het werken in de tuin dat ik iets teveel had gezaaid!

De Moestuin van Mme ZsaZsa

Dit jaar ga ik mijn tuin gestructureerd aanpakken en het boek van Dorien Knockaert en Kim Leysen is daar een prachtig hulpmiddel voor. Behalve dat het een megadik, supermooi boek is, staat er ook werkelijk alles in wat je wilt weten over zaadjes, bodem, wanneer je wat moet doen, hoe je dingen aan moet pakken, leuke verhalen en lekkere recepten voor jouw oogst. Een aanrader als je een goede basis wilt leggen voor een serieuze moestuin.

Zelfgeoost

Als je dit jaar wat meer wilt experimenteren of je die groene vingers wel hebt, kun je ook voor ZELFGEOOGST van Marian Flint van Uitgeverij Snor gaan, want het staat barstensvol met inspiratie voor kleine moestuinen, dakmoestuinen, balkonmoestuinen, vensterbank moestuinen, noem het maar op! Overal kun je experimenteren en dit dunne boekje is zonder poespas, met de broodnodige tips en lekkere recepten.

Koop stekjes en zaailingen

Sommige zaadjes hebben veel liefde, aandacht en energie nodig om op te komen of vereisen een speciale behandeling. Wanneer je net aan een moestuin begint is het aan te raden om met makkelijke gewassen te beginnen als je zelf wilt kweken om niet ontmoedigd te raken wanneer een moeilijker gewas zich slecht laat kweken. Vorig jaar koos ik ervoor om mijn kruiden en aardbeienplanten in te kopen bij de plaatselijke tuinderij en mijn groenten als augurken, radijs e.d. zelf te kweken, zodat er gegarandeerd iets te snoepen viel. En wat hebben we onze buikjes rond gegeten! Wist je dat…  Je van werken in de tuin heel geaard raakt? Wanneer je je uit balans voelt, wil het helpen om contact te maken met de natuur door tegen een boom aan te zitten, de buitenlucht op te snuiven, contact met de grond te maken (liefste op blote voeten) en door de natuur te verzorgen. Het is onvoorstelbaar hoeveel energie de natuur jou terug kan geven!

Leave a Comment