Home Bewustzijn Grenzen stellen

Grenzen stellen

Door Diana Douma
grenzen stellen

Hoe stel je grenzen als je dat nooit echt goed gedaan of geleerd hebt? Als je altijd maar de helpende hand bent, en altijd maar ‘ja’ op alles zegt? Of je altijd maar van alles accepteert? Als je mensen niet wil teleurstellen, omdat je zelf weet hoe het voelt? En als je op het laatst ook niet beter weet, omdat je jezelf altijd maar hebt weggecijferd voor een ander?

Na veel vallen en opstaan, zou je er uiteindelijk wel achter moeten komen dat jouw grenzen net zo belangrijk zijn als die van een ander. Een ander zegt toch ook makkelijk nee, of laat toch ook niet zo snel over zijn of haar grens gaan? Waarom doe jij het dan wel? Wat heeft ervoor gezorgd dat je zo bent geworden?

Deels heeft het te maken met opvoeding, en de dingen die je overneemt van je ouders. Dingen die zij overigens niet eens bewust doen, maar ook bij hen is het er door omstandigheden ingesleten. En het heeft natuurlijk alles te maken met eigenwaarde en voor jezelf opkomen. Jezelf niet meer wegcijferen. En jezelf uitspreken over wat je wel en niet zou willen, zodat je daardoor jouw hart volgt in alles wat je doet. Het is niet erg als het soms gebeurt, maar het zou geen gewoonte moeten worden. Eigenwaarde helpt jou in je kracht te staan en aan te geven waar jouw grenzen liggen, ongeacht hoe een ander erover denkt.

De wereld is een spiegel

De wereld spiegelt jou voor waar jij aan zou kunnen werken. Het is niet altijd even makkelijk, maar wel belangrijk voor jouw reis en ontwikkeling. Je kan niet altijd maar ‘ja en amen’ doen of zeggen: dat is ook niet gezond voor jouw welzijn. Lief zijn voor jezelf betekent óók jouw grenzen aangeven, en duidelijk maken wat je wel of niet wil in het leven. Of je wel of niet wil dat iemand jou op een bepaalde manier behandelt, of dat mensen zich op een bepaalde manier naar jou gedragen. Je kan niet altijd toegeven, dat is niet goed voor jouw eigenwaarde.

Diep vanbinnen vind jij jezelf niet waardig genoeg, dus laat je het vaak ook toe dat mensen over jouw grenzen gaan. Het gevoel niet afgewezen worden is daarin misschien wel de grootste factor die jou tegenhoudt. Hoe zou het zijn als je afgewezen wordt? Is het niet zo dat jij jezelf juist afwijst, door niet te luisteren naar jouw eigen gevoelens en wat jij werkelijk wilt en verlangt? Vooral van jezelf, want jij zou ten alle tijden op de eerste plaats mogen en moeten staan.

Zo binnen, zo buiten

Als jij er niet voor jezelf bent, kan je ook niet verwachten dat anderen er voor jou zullen zijn. Als jij jezelf niet op de eerste plaats zet, dan kan een ander jou ook niet behandelen zoals jij dat zou verlangen. Maar het gaat in feite niet eens om hoe een ander is of doet of reageert op jou. Het gaat om jou.

Wat wil en verwacht jij van het leven en van jezelf? Wat zou jij willen neerzetten als jij in je kracht staat en wel je ware ik erkent en herkent, en voor jezelf uit durft te komen? Want zoals jij je binnen voelt, zo zal het van buiten weerspiegelen. En wat zou er gebeuren als je een keer voor jezelf kiest, en niet een ander voor laat gaan? Hoe zou jij je dan voelen en hoe zou jouw wereld er dan uitzien? Hoe zou jij je voelen als je volledig op jezelf kan vertrouwen? Want daar draait het uiteindelijk om! Dat je van jezelf houdt en jezelf vertrouwt, ongeacht andermans mening of gevoelens. Want jij mag jezelf ten allen tijden op de eerste plaats zetten. Omdat je het waard bent! Daar mag je op vertrouwen!

Namaste

Love D
www.love-d.nl

Boekentip: Weerbaar met hoofd, hart en handen | Hoe stel je je grenzen?

grenzen stellenWeerbaarheidscoach en -docent Roelof Tichelaar laat in dit boek zien dat echte weerbaarheid met onze innerlijke kern verbonden moet zijn, wil het een wezenlijke kracht voor ons worden. Talrijke aspecten van fysieke, mentale, verbale en spirituele weerbaarheid komen in dit boek aan de orde. Hij reikt concrete handvatten aan die kunnen helpen op een effectieve manier de confrontatie aan te gaan en persoonlijke grenzen te beschermen. Kortom: hij roept de kracht wakker die nodig is om weerbaar te kunnen zijn met hart en ziel. Respecteer en bescherm je eigen grenzen, ze gelden voor niemand anders zó dan voor jou.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 18,50

1 reactie

Avatar
Mascha 5 februari 2018 - 12:43

Dank je wel Diana! Ik heb vandaag voor t eerst nee gezegd en ik vond dat heel erg moeilijk, want ik wil anderen zo graag helpen. Ik ga daarbij regelmatig over mijn eigen grens en ik weet dat het niet goed is. Heel lastig. Daarom bedankt voor jouw post.

Reply

Laat een bericht achter