Home Geen categorie God ontmoet God

God ontmoet God

Door Jenny

God meetsDe verbinding die het geheim van ons leven onthult

Janosh is in dit boek in gesprek met Saie, zijn gids.  Deze beschrijft via metaforen van bv ‘de boom en de verdorde blaadjes’ (blz 76), hoe de mens zelf zijn weg  en zijn eigen tempo kiest. Hij geeft als advies:

‘Kies gewoon een nieuwe richting en speel het spel. Doe het met plezier en met lef. Geniet van elke ervaring en kies voor iets anders als dat moet. wat kan er misgaan? Maak het vooral niet te ingewikkeld.’

Saie laat Janosh stukken zien van andere ervaringen die beleefd worden door ene Christiaan en Sebastiaan. Deze lijken eerder in onze lineaire tijd te zijn geweest, maar gaande weg het verhaal herkent Janosh stukken van zichzelf in beide mannen en lijken de verhaallijnen ook steeds meer samen te vloeien. Saie vertelt over parallelle realiteiten/werelden. Janosh probeert alles verstandelijk te bevatten, maar loopt hopeloos vast. Saie zegt dan:

‘ waar het allereerst om gaat is dat jij geniet van deze belevingen. Het is iets dat gedeeld wordt van ziel tot ziel. Pas als we bij het einde zijn gekomen, zul je voelen wat ik hiermee bedoel. Geef jezelf de vrijheid om dit te mogen ervaren, want er komt nog veel meer.’ (blz 153)

Puzzelstukjes

Het verhaal vind ik meeslepend, ik bleef maar lezen. Ondertussen kwamen stukjes geschiedenis voorbij over De Graal, de Katharen, leilijnen, de Kelten, muziek, kunst, schilderijen, graancirkels, Sint-Petersburg, India en Plato. Allemaal kleine puzzelstukjes. Dit kan voor sommige mensen zeker verwarrend werken, maar ik vond het super fascinerend! Er staat ook:

‘ ik wil jouw hoofd geen antwoorden geven, maar jouw ziel helpen om zichzelf te bevrijden.’

Op het einde van het boek, vallen de drie verhaallijnen samen. Natuurlijk zal ik de clou niet verklappen, maar ik wil er wel bij zeggen dat dit boek voor mij zeker de moeite waard was om te lezen. Niet zozeer  direct om de inhoud, als wel om de originele manier van schrijven en de prachtige verhaallijnen.

Leave a Comment