Home Liefde & Relaties Gezonde grenzen leren stellen in relaties

Gezonde grenzen leren stellen in relaties

Door Mjon van Oers

Voor veel mensen is het stellen van gezonde grenzen een uitdaging. Deze uitdaging komt terug in elke relatie, of het nu met een zakenpartner, een vriend, in de familie of in een romantische relatie is. Er is een onderliggende reden waarom mensen moeite hebben met het stellen van grenzen. De meeste mensen worstelen met één gemeenschappelijk thema; angst.

In dit artikel zal ik ingaan op de mogelijkheden die je hebt om gezondere grenzen in je leven te creëren door de eerste stappen te zetten en zo voor de liefde te kiezen in plaats van angst, voor jezelf te kiezen en voor het creëren van meer betekenisvolle verbindingen in je relaties.

In mijn ervaring is angst de bron van heel veel strijd en onnodig lijden. Relaties worden ongezond als we handelen vanuit angst in plaats van liefde. Meestal zijn we ons niet eens bewust van de angsten die onze keuzes bepalen. Dit kan ons blokkeren om dat te doen wat het beste voor ons is. Zo brengen we onbewust onszelf en onze relaties schade toe.

Tekenen dat je grenzen worden overschreden:

• Als je merkt dat je moeite hebt om ‘nee’ te zeggen tegen anderen.

• Dingen doet vanuit gevoelens van schuld of verplichting.

• Proberen anderen te behagen, ten koste van wat het beste voor jezelf is.

• Het niet uiten van je gedachten en gevoelens als iemand je vrede verstoort.

• Jezelf steeds weg cijferen om de behoeften van anderen te vervullen.

Als je antwoord ‘ja’ is op veel van deze punten, dan is het tijd om je bewust te worden van de energie die je daarmee verspreidt en te beseffen dat die geen van de betrokken partijen dient.

In een relatie waar keuzes gemaakt worden die gebaseerd zijn op angst, is het motief – en de energie die daarmee wordt veroorzaakt – niet zuiver. Hiermee trekken we mensen aan die over ons heenlopen en belanden we in onprettige situaties, omdat we naar onze eigen behoeften handelen en geen gezonde grenzen stellen. Kleine veranderingen in je denken kunnen al een groot verschil maken in al je relaties.

Behoeften

Wanneer je steeds je eigen behoeften na die van anderen laat komen, kan dat boosheid of wrok creëren. Dit kan zich manifesteren in klagen, het gevoel nutteloos te zijn of een gevoel van machteloosheid geven. Deze gevoelens zijn eigenlijk verpakte boodschappen, die je laten zien dat je ervoor hebt gekozen om jezelf te zien als het slachtoffer van je omstandigheden, in plaats van het maken van keuzes voor jezelf op basis van liefde.

De waarheid is dat je nooit een slachtoffer bent van je omstandigheden in het nu. Je kunt elk moment opnieuw kiezen hoe je in een bepaalde situatie reageert. Je kunt ervoor kiezen om je angst te zien en die te verschuiven naar liefde. En als je handelt vanuit liefde, in plaats van uit angst, dan zul je een radicale verschuiving ervaren die in je transformeert. Daarmee doorbreek je die oude patronen die je niet langer dienen.

Lef en zelfliefde

Om gezonde grenzen te stellen heb je lef nodig én het vermogen om van jezelf te houden. Zo kun je de angst van het ego laten voor wat het is; slechts een gedachte, een idee, een perceptie.

‘Nee’ zeggen of de waarheid spreken als iemand je grenzen overschrijdt, kan even wennen zijn. Je voelt je in eerste instantie er misschien vreemd bij, omdat je niemand wil kwetsen. Maar als je begint met handelen vanuit een plaats van liefde, heeft iedereen daar iets bij te winnen. Op die manier geef je iedereen om je heen ook de ruimte om het beste voor zichzelf te kiezen.

Interne genezing

Het goede van dit alles is dat, als je opkomt voor jezelf en dat laat zien, het een kans biedt voor interne genezing. Wanneer je wordt geconfronteerd met iets wat je stoort of iemand die je grenzen overschrijdt, en je uit je gedachten en gevoelens openlijk, dan leer je dat het veilig is om je waarheid te spreken. Degenen die het beste met ons voor hebben, zullen met liefde luisteren.

Het meest waardevolle wat er gebeurt wanneer je lief bent voor jezelf, is dat je ook opkomt voor wat goed is voor jezelf. Dit is waardoor je een gevoel van kracht krijgt en een beter gevoel van eigenwaarde. Wanneer je jezelf de liefde en acceptatie geeft die je wilt, dan hoef je die niet meer buiten jezelf te zoeken. Dit geeft je de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn.

Nieuwe relaties

Dit zal ons denken leiden naar prachtige relaties die ons voeden en ons steunen. Als we onze relaties bewuster benaderen en angstig patronen loslaten, dan doorbreken we de cycli van schuld en verplichting, dan beginnen we nieuwe relaties en ervaringen te creëren die onze interne ruimte van zelfliefde weerspiegelen.

Wil je meer lezen over narcisme?

Bestel jouw exemplaar op Boekenwereld

Bestel dan Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk van Mjon van Oers. Voorbij het narcisme laat op een heldere manier zien hoe narcisme invloed kan hebben op alle facetten van het leven én wat je kunt doen om jezelf te beschermen. Een compleet boek vol voorbeelden, bewijzen, ervaringsverhalen, tips en technieken. Je kunt hier alvast het eerste hoofdstuk lezen van Voorbij het narcisme.  Meer informatie over Mjon van Oers, kijk op www.mjon.nl. Voor meer informatie over narcisme in relaties, bezoek haar website Narcisme in Relaties.

Ook interessant: kijk verder in het Inspirerend Leven Dossier over Narcisme en lees al onze artikelen. Klik hier. 

0 comment

De 7 crisissen in een liefdesrelatie - Fideliz Mediation 28 november 2019 - 15:17

[…] je gelooft niet werkelijk dat je partner echt van je kan houden. Of je hebt niet geleerd gezonde grenzen te […]

Reply

Leave a Comment