Home Bewustzijn Van ‘geven en nemen’ naar ‘geven en ontvangen’

Van ‘geven en nemen’ naar ‘geven en ontvangen’

Door Gwendolyn Frijns

Wat hebben we een heerlijke periode achter de rug waarin we weer helder kregen wat we nu eigenlijk echt belangrijk vinden. Tijd  voor elkaar maken, inspelen op elkaars wensen, mooie herinneringen uitwisselen en nieuwe maken, samenzijn. Maar ook tijd voor retrospectie: wat voor mooie en moeilijke lessen bracht 2016 ons en wat staat ons te wachten in 2017? Wat zijn onze rituelen? Wat gooien we overboord en wat willen we implementeren? En is er toevallig die ene grote droom die we willen verwezenlijken? 

Nemen doe je uit onzekerheid

Heb je wel eens nagedacht waarom je nu eigenlijk echt ‘neemt’? Omdat je vindt dat je ergens recht op hebt? Het verdiend? Omdat je nu ook wel eens […vul maar in…]? Hoe dieper je graaft naar de onderliggende reden, hoe meer je erachter komt dat je altijd neemt uit onzekerheid. Omdat ‘het er anders nooit van komt’ of je ‘niet aan de beurt komt’ of denkt dat jouw waarde afhangt van anderen, dus ‘neem je het ervan’ uit rebelsheid als die bevestiging niet komt. Zo sprak ik laatst met een moeder die tevens zelfstandig ondernemer is dat ze een avondje met de meiden uit wou en tegen haar man zei ‘zo, ik ga uit, doei!’ Want anders zou ze om toestemming gaan vragen, zei ze.

Toestemming of overleg? 

Maar het leven draait niet om toestemming en toestemming staat zeker niet gelijk aan overleg! Wanneer je in een gesprek beland waarin je onbewust om toestemming staat te vragen of denkt ‘ja doei, ik doe dit gewoon, heb je jezelf hoger of lager geplaatst dan jouw (gespreks)partner, maar wanneer je overlegt, blijven beiden in een gelijkwaardigheid en stemmen af of dat wat je op het punt staat te doen of dat wat een wens van je is, ook goed is voor jouw relatie. Ziet het er nog steeds uit als toestemming vragen? Jij wilt een avondje uit met vrienden, maar jouw partner heeft die avond cursus. Het is te laat om een oppas te regelen voor de kinderen en je raakt gefrustreerd. Hier zit je dan met de behoefte om even in het bijzijn van jouw vrienden te zijn, even de deur uit en het over mannendingen te hebben in plaats van het huishouden, werk en ontdekken dat er ‘iemand’ met hele leuke waskrijtjes op de muur heeft gekalkt. ‘Kijk papa, een regenboog’. Nu zijn er 2 dingen die je kunt doen. Beslissen dat je gaat, het ervan ‘nemen’ omdat je vind dat jouw behoefte de belangrijkste is op dit moment of je kunt in gesprek gaan en samen zoeken naar een oplossing om zo toch gehoor te geven aan de behoefte die jij op dit moment hebt. Misschien dat je een paar vrienden langs kunt laten komen wanneer de kinderen in bed liggen (niet eerder,  anders gaan ze echt niet slapen) om die ene film te kijken die jouw partner nooit met je wil zien en lekkere snacks op tafel die ze nooit lust. Inspiratie nodig? Deze aflevering van de #Staymarried podcast raad ik absoluut aan om te ontdekken hoe je kunt samenwerken en ontvangen, in plaats van het ervan te nemen en jouw behoefte als de belangrijkste te stellen.

Het laatste chocolaatje

Waar in geven en nemen energetisch onrust en ongelijkwaardigheid zit, vormt er zich in geven en ontvangen een gesprek. Wanneer er nog maar een chocolaatje op een schaaltje ligt, durft niemand het te pakken. We zijn geneigd om te vergelijken wie er de meeste/minste heeft gehad, wat er eerlijk is. Of wie er het brutaalst is om het gewoon te nemen. Maar zeg nu zelf… Het smaakt toch vele malen beter wanneer iemand je dat laatste stukje geeft? Niet omdat je het verdiend, omdat je de liefste bent of het minste van allen hebt gehad. Maar gewoon ‘dit is het laatste chocolaatje en ik geef hem aan jou!’ Meer inspiratie opdoen? Volg dan The Gottman Institute op FB, verdiep je meer op de website of lees eens ‘The Seven Principles of Making Marriage Work’. 

Leave a Comment