Home Persoonlijke verhalen Geslaagd! -1-

Geslaagd! -1-

Door Nannet van der Ham
geslaagd

Chi, Chai & Champagne! Wekelijkse column door Nannet van der Ham. 

Vandaag ontplofte Facebook met foto’s van juichende tieners die hun felbegeerde diploma stevig vasthielden. Trotse moeders postten het blijde nieuws op social media: hun kind was geslaagd! Het was eindexamentijd. Eerst begreep ik niet waarom er bij het zien van deze foto’s een gevoel van melancholie over me kwam… Totdat ik mijn hond uitliet en al die uitgestoken vlaggen zag. Mijn jongste kind slaagde alweer drie jaar geleden. Wat gaat de tijd toch snel. Ook voelde ik me wat eenzaam, een sluimerend gevoel bij het zien van al die bungelende tassen. Eenzaamheid, een niet zo voor de hand liggende emotie. Of toch wel?

Rollercoaster

Het is zout in de wonde voor alle ProudWomen die geen kinderen (meer) hebben om een eindexamen mee te beleven, maar dat wel heel graag hadden gewild.

Het is dat eenzame gevoel van leegte, teleurstelling en frustratie voor alle moeders die misschien nog wel harder hebben geploeterd, gezorgd en geleerd dan hun kind om het door het eindexamen heen te slepen – en die zich nog maar net groot kunnen houden als de telefonische mededeling komt dat het tóch niet gelukt is…

Het is een rollercoaster van emoties. Er is blijdschap en teleurstelling. Massaal feesten en eenzaam verwerken. Gemis om wat niet (meer) is en opwinding over wat komen gaat. Afscheid nemen en kennismaken.

Fles nummer drie

Een vriendin zei: “Dat deze gevoelens allemaal in je opkomen! Kun je niet gewoon blij zijn, een bloemetje brengen, een BBQ aan laten rukken en je een stuk in je kraag drinken?!” Natuurlijk.

Dus ik benaderde een paar OK (recent geïntroduceerde term door Halina Reijn: Ongewild Kinderloze) leeftijdgenoten voor een roseetje in het park, waar we een boom opzetten over het nut van overgangen en afscheid. Waar bij fles nummer drie ons de tranen over de wangen biggelden van verdriet én plezier (zelfs om het etiket van de AH rosé, waar vanuit een bepaalde hoek “Droge Frans” op stond – stemming stijgt/niveau daalt-momentje).

Toen heb ik thuis braaf en oprecht bij alle blije ‘geslaagd!’ foto’s op de ‘vind ik leuk-knop’ gedrukt, mijn laptop dichtgeklapt en ben ik overgegaan tot de orde van de dag.

Nannet van der Ham www.nannet.net

Leave a Comment