Home Geen categorie Geniet van het leven

Geniet van het leven

Door weegschaal1965
Een ding tegelijk – deel 2

Oefening 12 Plezier hebben – lees: genieten van alledaagse dingen

Na het doormaken van een wat sombere periode (het weer in Nederland was hier ook debet aan) was het fijn, na het eindelijk aanbreken van de zomer, me te focussen op de zon en leuke dingen doen. Ik heb deze oefening omarmt en op advies van Rick Hanson al mijn zintuigen daarbij ingezet. Mijn reuk, om als eerste mee te beginnen, heb ik ingezet bij het opsnuiven van die heerlijke zoete lucht van de kamperfoeliebloesem die ik rook onderweg op de fiets naar mijn werk of tijdens een ritje ‘Rundum Hause’. Mijn ogen heb ik tijdens deze fietstochten ook goed de kost gegeven en laten genieten van al dat mooie groen om me heen en de veelkleurige bloemen in tuinen en langs wegen. wilde perzikMijn tastzin heb ik ingezet bij het voelen of de mango en wilde perzik die ik kocht al rijp genoeg waren om mijn tanden in te zetten. Mijn oren heb ik afwisselend met bewondering en verrassing laten luisteren naar al dat oorstrelende moois dat voorbijkwam tijdens de weken dat de singer-songwriterwedstrijd van Giel Beelen op tv was. En daar kreeg ik dan spontaan kippenvel van op mijn huid. In de afgelopen week kwam er daar nog eens een dubbele verrassing bij om van te genieten. Ik kreeg van een collega zomaar een door haar zelfgemaakt toetje en dat deed bij mij het spreekwoordelijke ‘engeltje over mijn tong’ gaan en al mijn smaakpapillen vonden het hemels. Rick Hanson waarschuwt bij het uitoefenen van deze plezierige oefening wel voor het schuldgevoel dat dit bij je op kan roepen, omdat het wel een beetje gek kan aanvoelen wat je doet en er misschien ook wel raar uitziet. Genieten is namelijk meer iets is wat je gewend bent stilletjes te doen. Ik heb echter geen enkele weerstand gevoeld tijdens de waarnemingen van al dit moois dat ik in opsnoof, proefde, voelde, hoorde en zag. Het voelde gewoon heerlijk aan en ik werd er blij van en dat deed vervolgens een brede glimlach op mijn gezicht verschijnen. Mijn advies is dan ook: zeg ook eens gewoon hallo tegen iedereen die je tegenkomt en laat zien dat je plezier hebt, je zult verbaasd staan hoeveel mensen je groet beantwoorden (en nog vaak met een glimlach ook)!

Leave a Comment