Home Geen categorie Gelukkig leven met minder

Gelukkig leven met minder

Door Gwendolyn Frijns

Afgelopen december vierden wij de eerste kerst met mijn zoon en dat deze nieuwe ervaring heeft mij flink aan het denken gezet. Want cadeautjes… Hoe waardevol is het krijgen ervan nu eigenlijk? 

Meer is (te) veel!

De afgelopen maanden draaiden de winkels overuren, stonden ze bomvol met mensen die extreme inkopen deden voor Sinterklaas en Kerst en in uitzonderlijke gevallen óok nog voor een verjaardag. Sommige winkels waren zelfs zo druk en warm dat mensen bijna flauwvielen in een 45-minuten durende rij om vervolgens met een overvolle kar vol spul de winkel te verlaten. Maar is dat nu eigenlijk wel nodig? Hebben we al die spullen wel nodig of kan het ook een tandje minder? Kunnen we echt niet iets duurzamer met speciale momenten omgaan? Het enige wat ik mij nog van Kerstviering herinner is dat ik dood- en doodmoe was en mijn zoon volkomen overprikkeld. Ik las in de laatste Educare (voortaan Kiind) een mooi artikel over een vader die met zijn gezin twee dagen van hot naar her moest met Kerst tot een van de kinderen ziek werd en ze thuisbleven. Of ze niet altijd kerst op deze manier konden vieren, want dat bleek precies te zijn wat het gezin nodig had: rust, niets moeten en samenzijn. Kan het dan echt, met succes, ànders?

Een alternatief

Ook Mimi Ikonn en Ellen Fischer gaven mij nieuwe perspectieven op feestelijke momenten. Mimi heeft besloten om geen cadeau’s meer te geven wanneer dit maatschappelijk van je wordt verwacht en geeft alleen iets wanneer het recht uit het hart komt. Ik besefte mij ineens waarom ik zoveel moeite had met cadeaus op verplichte momenten: ik kan dat niet, het gaat tegen mijn natuur in. Mijn beste cadeaus geef ik op spontane momenten, wanneer ik onverwachts iets zie voor iemand anders. Ellen Fischer maakt van kerst een hele beleving, precies afgestemd op de beleefwereld van haar kind. Haar zoon Elvis is helemaal wild van piraten en met kerst krijgt hij een schatkaart met allemaal opdrachten, zodat hij kleine cadeaus kan zoeken die hij stuk voor stuk geweldig vindt. Toen ik zag hoe blij hij was met een stapeltje takken – je ziet al gelijk de 1001 plannen door zijn hoofd schieten die hij ermee heeft – wist ik het zeker: in 2016 pas ik mijn cadeaubeleid aan.

Persoonlijk, waardevol, recht uit het hart

Iemand verzon ooit dat je een trouwring moest hebben en als we dan toch bezig waren, dan ook een verlovingsring! Zo is het ook gegroeid dat we met Valentijn, vader- en moederdag, Sinterklaas, Kerst, verjaardagen en andere vaste dagen overladen moeten worden door cadeau’s. Dat materie uit zou drukken hoeveel we van iemand houden; wat een gigantische voorwaarde in een relatie met de ander! De beste herinneringen die wij hebben zijn een ervaring en niet de spullen die we hadden. Het zijn de momenten die we met elkaar delen, de dingen die we samen doen en de liefde en energie die we met elkaar uitwisselen. Ik wil van de belangrijke momenten in mijn zoons leven de magie en verwondering in het leven houden. Elkaar spulletjes gunnen die waarde kennen voor de persoon, of dat nu een steen is of moeilijk te krijgen partituren. Ik zal dat niet op afgesproken momenten doen en ik ga geen verlanglijsten meer afwerken. Ik ga weer écht luisteren naar mensen, terug naar de beleving en de liefde en genieten van de tijd die we samen delen op deze aarde. Zo verdwijnt de spanning van hoge verwachtingen en diepe teleurstellingen en rest ons een fijne dag met mooie mensen en prachtig eten! Wil jij ook inspiratie opdoen hoe gelukkig kan leven met iets minder? Bij The Minimalists kun je nu gratis hun e-book ‘Minimalism – Live a Meaningful Life’ downloaden.

Leave a Comment