Home Geen categorie Geluk en vrede 101: Hoe krijg je controle over je geest?

Geluk en vrede 101: Hoe krijg je controle over je geest?

Door Team Arhanta

Iedereen wilt gelukkiger en meer tevreden zijn. Mensen zijn op zoek naar manieren om beter om te gaan met stress en zich meer tevreden en gelukkiger te voelen in hun leven. Meditatie en concentratie oefeningen blijken erg gunstig te zijn voor het cultiveren van meer perspectief en vrede in iemands leven. Op sommige dagen werkt dit uiteraard beter dan op andere dagen. Op sommige dagen voel je het effect van de meditatie, op andere dagen voel je je overweldigt door alle indrukken, taken en zorgen van het dagelijkse leven.

Je geest onder controle krijgen

Om te zorgen dat je stabieler wordt en vrede ervaart en om de vruchten van je meditatiesessie te kunnen plukken, is het belangrijk om te weten wat de geest is en hoe de geest werkt. Per slot van rekening is het doel van meditatie en concentratie oefeningen om de geest onder controle te hebben, te focussen en de constante mentale gesprekken te stoppen. Zoals Patanjali schreef in de Yoga Soetra’s: Yoga is het stopzetten van de bewegingen van de geest. (Yoga Soetra 1:2)

Bundel van gedachten

Als je begrijpt wat de geest is, waar het is, hoe het werkt, dan kun je proberen om de geest te controleren. Niet alleen tijdens je meditatiesessie, maar ook gedurende het dagelijkse leven. Sommige mensen denk dat zij hun geest zijn en dat alles dat zij denken, ook daadwerkelijk zijn. Volgens de yogische filosofie is de geest niets meer dan een bundel van gedachten. Het vormen van een gedachte kan vergeleken worden met de werking van een computer. Een computer bestaat uit mechanismes die de invoer verzorgen (toetsenbord, muis en touchscreen), uit een processor (CPU), een harddisk die informatie opslaat en een scherm. Voordat een gedachte gevormd wordt, heeft het invoer nodig. Net zoals bij een computer; deze heeft invoer nodig voordat het een beeld of code kan laten zien. Wij ontvangen invoer dankzij onze 5 zintuigen. De zintuigen voor horen, zien, proeven, voelen en ruiken worden de hele tijd geactiveerd door onze omgeving. Het toetsenbord en de muis staan voor onze zintuigen. Zij ontvangen de invoer en voeren dit naar de CPU. De CPU verwerkt deze informatie. Het bestaat uit het ego, intellect en onderbewustzijn. Na het verwerken zal er een afbeelding op het scherm verschijnen. Een gedachte is gecreëerd.

Onbewuste processen

Dus laten we zeggen dat je langs een bakkerij loopt en je ziet (zintuiglijke waarneming) een stuk chocolade taart in de etalage liggen. Zodra je het stuk chocolade taart ziet liggen, gaan je innerlijke (grotendeels onbewuste) processen van start. De impressie van de chocolade taart wordt verwerkt door je eigen CPU die bestaat uit het ego, intellect en onderbewustzijn. –          Je ego is jouw idee van jezelf. Al je ideeën over wat je leuk vindt of niet en alle andere ideeën over jezelf. –          Het intellect is onze capaciteit om te analyseren. –          Het onderbewustzijn is onze geheugenkaart. Het slaat alle herinneringen op van dit leven, onze vorige levens en van onze jeugd. Het slaat zelfs herinneringen op van je tijd in de baarmoeder. We kunnen ons dit misschien nu niet meer herinneren, maar de herinneringen zijn altijd daar. Het ego zegt wellicht dat je van chocola taart houdt. Hierna vertelt je intellect je misschien dat je genoeg geld hebt om deze taart te kopen. Dan komt het onderbewustzijn aan bod en helpt je herinneren dat de taart de laatste keer erg lekker was.  Dit gebeurd binnen een fractie van een seconde en terwijl je de chocolade taart ziet, is de gedachte om te stoppen en de chocoladetaart te kopen gecreëerd. Het kan ook anders gaan. Laten we zeggen dat er aardbeientaart is. Net als vorige keer geeft de invoer jou deze informatie. Je ziet en ruikt aardbeientaart. De invoer gaat naar je ego en je weet dat je niet zo van aardbeientaart houdt. Je intellect vertelt je dat je geen geld wilt uitgeven aan iets dat je niet echt lekker vindt en je onderbewustzijn laat je weten dat de aardbeientaart die je de laatste keer at niet lekker was. De gedachte is gevormd: “Ik houd niet van aardbeientaart, ik ga het niet kopen”. Deze voorbeelden van de taart zijn erg simpel, maar ze laten goed zien hoe een gedachte gevormd wordt. Nu is het zo dat een gedachte leidt tot andere gedachte en deze gedachte leidt tot een volgende. Dit creëert een ketting of bundel van gedachten. En een bundel van gedachten is volgens yogische filosofie de geest.

Bewustzijn

Nu begrijpen we dat de geest het resultaat is van onze ego, intellect en onderbewustzijn. Als we onze geest willen controleren, dienen we eerst te leren de zintuigen te beperken. We kunnen uiteraard niet onze zintuigen uitzetten, maar we kunnen onszelf trainen om minder beïnvloedbaar te zijn voor de invloed van onze zintuigen en minder waarde te hechten aan zintuiglijk plezier. Daarna moeten we leren om onze ego en intellect los te laten en de invloed van ons onderbewustzijn beperken. Voor velen klinkt dit misschien eng of te lastig om te proberen. Het is inderdaad een lang proces, maar je kunt gedurende dit proces de vruchten plukken. Je hoeft niet geheel kundig te zijn om veranderingen in je houding en leven te zien. Je komt al ver als je je bewust bent van deze processen en deze kennis toepast. Het helpt je om de houding en gedachten te creëren die je wilt hebben. Hierdoor heb je meer controle over je geest en leidt het je naar een meer tevreden leven. www.arhantayoga.nl

Leave a Comment