Home Gezondheid Geef meer dan je neemt

Geef meer dan je neemt

Door Petra Pronk

Meer geven dan je krijgt. Dat gaat tegen onze natuur in. Toch is het verstandig dat te doen, zo blijkt uit het boek ‘De vijf geheimen die je moet ontdekken voor je sterft’ . Meer geven dan je krijgt, is namelijk een van de geheimen van een gelukkig leven. Een kenmerk van grote levenslessen is dat ze in alle tijden en culturen voorkomen. Dat is dus ook het geval met lessen over geven.

Het is beter te geven dan te ontvangen. De bijbel

Het geheim van gelukkig leven

De hedendaagse schrijver John Izzo formuleerde het op deze manier: “Geef meer dan je neemt”. Op zoek naar het geheim van een gelukkig leven interviewde Izzo meer dan 200 oude mensen die door hun omgeving als wijs en gelukkig werden bestempeld. Dat leverde een fascinerend en ontroerend boek op met grote en kleine levenswijsheden. Uit die gesprekken destilleerde hij vijf ‘geheimen’:

  1. Wees trouw aan jezelf
  2. Heb nergens spijt van
  3. Word een liefdevol mens
  4. Leef in het nu
  5. Geef meer dan je neemt

Je kunt altijd geven

Een van de redenen dat “meer geven dan nemen’’ mensen gelukkig maakt, is dat geven iets is waar je controle over hebt. Je kunt niet altijd afdwingen dat je wat krijgt, maar je kunt wel onbeperkt liefde, aandacht en vriendelijkheid geven. En daarmee verschil maken in het leven van anderen.

Onderdeel van een groter geheel

Een rode draad in alle interviews was het besef onderdeel te zijn van een groter geheel en daar een bijdrage aan te willen leveren. We vinden uiteindelijk het geluk door deel te worden van dat grotere verhaal, ons minder op onszelf en onze kleine zorgen te richten, en ons te voegen in iets dat groter en grootser is. Veel spirituele tradities richten zich op deze paradox: dat we alleen geluk kunnen vinden wanneer we ons niet langer richten op onszelf.

De wereld gelukkiger achterlaten

Voor Izzo was het na 200 interviews glashelder: “De gelukkigst mensen waren diegenen die beseften dat ze de dingen op de een of andere manier gelukkiger hadden achtergelaten dan ze die hadden aangetroffen. Of dat nu in de vorm was van kinderen die iets bijdroegen, de kleine vooruitgang van een doel of de indruk die ze in een kleine groep mensen achterlaten.”

Praktische vraag

En om te voorkomen dat je strandt in mooie maar vrijblijvende gedachten, heeft Izzo een ‘to do-lijstje’ om dit geheim onder de knie te krijgen. Een praktische vraag die jezelf kunt stellen: “Heb ik deze week de wereld een stukje verbeterd?” Wat is daarop jouw antwoord?

Boekentip van Inspirerend Leven:
Levenskracht en Levensvragen van Tobias Reijngoud

“Ik was 45 jaar toen ik aan dit boek begon en worstelde met de vragen die rond deze leeftijd opkomen. Waar gaat het eigenlijk om in het leven? Daar gaat Levenskracht & Levensvragen. over Eind mei verschijnt het boek  Levenskracht & Levensvragen. Reserveer nu alvast een exemplaar op Boekenwereld.com voor €17,50 met gratis verzending.


 

1 comment

Avatar
Jacksixtieone 12 december 2009 - 10:45

Beste Petra,

Ik GEEF je weer een groot compliment voor dit artikel. Geven is de kern van het leven en jij hebt dat zoals altijd weer prachtig verwoord.

Jij GEEFT, via jouw woorden, door en dat is mooi!

Jack

Reply

Leave a Comment