Home Author
Author

Petra Pronk

 • Meer geven dan je krijgt. Dat gaat tegen onze natuur in. Toch is het verstandig dat te doen, zo blijkt uit het boek ‘De vijf geheimen die je moet ontdekken voor je sterft’ . Meer geven dan je krijgt, is namelijk een van de geheimen van een gelukkig leven.

  Geef meer dan je krijgtEen kenmerk van grote levenslessen is dat ze in alle tijden en culturen voorkomen. Dat is dus ook het geval met lessen over geven. Uit de bijbel is bekend: ‘’Het is beter te geven dan te ontvangen’’. Aristotoles zei: “Wat is de essentie van leven? Anderen dienen en goed doen.” En Martin Luther King zei: “De meest blijvende en dringende vraag in het leven is: wat doe jij voor anderen?’

  De hedendaagse schrijver John Izzo formuleerde het op deze manier: “Geef meer dan je neemt”. Op zoek naar het geheim van een gelukkig leven interviewde Izzo meer dan 200 oude mensen die door hun omgeving als wijs en gelukkig werden bestempeld. Dat leverde een fascinerend en ontroerend boek op met grote en kleine levenswijsheden. Uit die gesprekken destilleerde hij vijf ‘’geheimen’:

  0 FacebookTwitterPinterestEmail
 • Er zijn van die boeken die je leven veranderen. ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey is er zo een voor mij. Er is een leven ‘voor’ en ‘na’. De waterscheiding : 1 simpel zinnetje.

  Bepaald je eigen koers

  Het zinnetje dat zo’n enorme impact had is eigenlijk helemaal niet bijzonder. Sterker nog, ik had het in veel andere boeken in andere woorden ook gelezen. Maar het was nooit verder gekomen dan mijn hoofd. Maar deze keer kwam het binnen en zette het de boel volledig op z’n kop. Het zinnetje luidde:

  ‘Tussen stimulus en respons ligt de menselijke vrijheid om te kiezen.’

  Voor het eerst zag ik een mogelijkheid om een moeizame relatie die al een leven lang duurde, vlot te trekken. 

  0 FacebookTwitterPinterestEmail
 • Succes is een keuze. En die keuze begint al ’s morgens vroeg. Zes tips voor een goed ochtendritueel.

  1. Sta vroeg op

  Vraag tien wereldleiders of CEO’s hoe laat zij opstaan en het antwoord isvermoedelijk: ruim voor 7 uur. Jim Citrin van Yahoo!Finance vroeg zeventien Amerikaanse CEO’s naar hun ochtendrituelen en 80% bleek voor 5u30 op te staan. De ‘uitslapers’ stonden om 6u op.

  0 FacebookTwitterPinterestEmail
 • Springboard.jpgBen je bang voor verandering? Voor mislukking, relaties, presenteren, armoede, alleen zijn, een andere baan?
  Welkom bij de club!

  Iedereen heeft angsten. Er is niemand zonder angst. Maar niet iedereen gaat er op dezelfde wijze mee om. In dit artikel wil ik je anders laten aankijken tegen de dingen waar je bang voor bent.

   

  Angst hoort bij het leven 

  Een leven zonder angst is bijna niet mogelijk. Alleen de mensen die al hun angsten hebben overwonnen – en dat zijn er heel weinig – hebben geen angst meer.

  0 FacebookTwitterPinterestEmail
 • Je leven is een afspiegeling van de keuzes die je maakt. Dat is heel confronterend als je leven niet is wat je ervan had verwacht. Maar het is tegelijkertijd een kans om het leven van je keuze te creëren. Je wordt gevormd door de dingen die je meemaakt, maar de bepalende factor is niet de gebeurtenis zelf, maar de manier waarop je daarmee omgaat. Kies je eigen leven!Kies je eigen leven

  Er bestaat een mooi Indiaans verhaal over een oude man die zijn kleinzoon vertelde over de innerlijke strijd die bij mensen van binnen gaande is. Hij zei: "Mijn zoon, deze strijd is eigenlijk een strijd tussen twee wolven die binnen in ons allemaal huizen. De ene wolf is slecht, kwaad, jaloers, afgunstig, bezorgd en heeft spijt. Hij is hebzuchtig, arrogant en heeft zelfmedelijden. Ook is hij wrevelig, heeft valse trots, voelt zich superieur en inferieur tegelijk, liegt en heeft een groot ego. De andere wolf is goedaardig en welwillend. Hij straalt vrede, liefde, hoop, nederigheid en zachtaardigheid uit. En hij is ook vriendelijk, behulpzaam, empatisch, genereus en rechtschapen en vol compassie." De kleinzoon dacht even na over de woorden van zijn opa en vroeg toen: "En wie wint er opa?" Waarop de oude indiaan antwoordde: "Degene die jij te eten geeft.”

  0 FacebookTwitterPinterestEmail
 • Feestdagen.
  Zelfs voor families die doorgaans ‘goed’ in elkaar zitten, kunnen de feestdagen een hele kluif zijn. Met zoveel mensen op een kluitje die je niet zelf hebt uitgekozen liggen irritaties voor het oprapen. Hoe kom je de feestdagen door zonder bonje?
  Aan de feestdagen kleven een hoop verwachtingen. Het moet gezellig zijn. Leuk, warm en sfeervol. We willen blije gezichten zien en vooral geen ruzie zoeken, want dat past niet bij de kerstgedachte en de goede voornemens. Maar die torenhoge verwachtingen zijn juist een verklaring voor veel van wat er misgaat.

  0 FacebookTwitterPinterestEmail
 • Iedereen doet graag dingen die hij kan en leuk vindt. Daar is ook helemaal niks mis mee. Maar hoe comfortabel ook, dat zijn niet de omstandigheden waaronder je groeit. Daarom is het heel gezond als je af en toe je comfortzone wordt uitgeschopt. Op pad jij! Hoog tijd om je grenzen te verleggen! Onbekende verten tegemoet.kom uit je comfortzone

  Sommige woorden geven perfect aan wat ze bedoelen. Comfortzone is er zo eentje. Zo’n plek waar je je al eeuwenlang heerlijk comfortabel voelt. Omdat ‘ie helemaal van jou is, je er elke vierkante centimeter van kent, en omdat jij er heer en meester bent. Een plek waar niemand jou onderuit kan laten gaan omdat je het spel dat er gespeeld wordt tot in de finesses beheerst. En dat is precies de reden waarom het af en toe heel goed is als je gedwongen wordt die zone te verlaten. Wiebelig op nieuwe grond leer je tenslotte het meeste. 

  0 FacebookTwitterPinterestEmail
 • Je leven in eigen hand nemen. Wie wil dat niet? En toch doen we het vaak niet. Met alle ontevredenheid en frustratie vandien. Stephen R. Covey laat in ‘’De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’’ zien hoe het anders kan. Op weg naar meesterschap over het eigen leven. Eigenschap 1: Wees pro-actief

   

  wees pro-actief

   
  Er zijn zinnen of plaatjes die een enorme impact kunnen hebben. De illustratie in het boek van Stephen Covey over de ruimte die je hebt tussen stimulus en de respons, viel voor mij in die categorie: lifechanging. Het idee dat je niet als de hondjes van Pavlov geconditioneerd bent om tot in het oneindige op dezelfde manier te reageren op prikkels, maar dat je de keuze hebt om het anders te doen, was voor mij echt een openbaring.
   
  0 FacebookTwitterPinterestEmail
 • Een goed begin is het halve werk. Maar een goede afsluiting is de andere helft. Neem zorgen van de dag niet mee in bed, want dan is de kans groot dat je er ’s morgens weer mee opstaat. Een lintje erom, en afsluiten! De dag goed afsluiten

  Gisteren kwam ik een regeltje tegen dat ik ooit had opgeschreven tijdens een bijeenkomst over spiritueel leven: put a ribbon on the day. De in het wit geklede yogi die dat in aandoenlijk Engels zei, straalde zoveel rust uit dat je onmiddellijk geloofde dat het een goede raad was. Hier zat iemand die wist waar ze over praatte. En toch was ik het vergeten, zoals dat vaak gaat met goede raad. Maar ik was wel zo verstandig geweest om het op te schrijven. Iets waar ik nu blij mee was, want gisteren was een dag om in het grote Vergeetboek te stoppen.

  0 FacebookTwitterPinterestEmail
 • Voor dingen waar het woordje ’te’ voor staat, moet je op je hoede zijn. Te veel, te weinig, te eenzijdig… Het wijst allemaal op een gebrek aan evenwicht. Een gezond leven is een kwestie van balans, zowel lichamelijk als geestelijk. De mens bestaat uit verschillende dimensies – fysiek, mentaal, sociaal-emotioneel en spiritueel – en al die dimensies vragen om aandacht en onderhoud. Hoe belangrijk dat is, merk je meestal pas als je het onderhoud verwaarloost.

  Een belangrijke balans is die tussen actie en rust. In de hele maatschappij ligt het tempo hoog. We vinden dat het allemaal tegelijk moet kunnen: een goede werknemer zijn , een goede ouder zijn, een goede buur zijn, en ook nog een perfecte zoon of dochter en een leuke vriend of vriendin. Dus hollen we van het een naar het ander. Altijd bezig. Nooit rust. Dat kun je heel lang volhouden, maar er komt een dag dat je lichaam gaat protesteren. En als je die signalen lang genoeg negeert, kan het heel veel tijd kosten om weer een beetje op te krabbelen. Er is niets mis met hard en veel werken, zeker niet als je er plezier in hebt, maar het is wel belangrijk om te zorgen voor een tegenwicht. Het is goed om heel bewust momenten in te bouwen waarop je even halt houdt. Gewoon een kwartier met een kop thee op de bank. Een wandeling maken met je hond. Of je na een drukke week eens lekker ontspannen in de sauna. Tijd nemen voor jezelf. We hebben er moeite mee in onze calvinistische cultuur, maar uit oogpunt van balans is het cruciaal. En als ’balans’ als argument niet afdoende is, dan is het goed om je te realiseren dat je af en toe even opladen door schijnbaar niets te doen, op de lange termijn ook effectiever is dan altijd maar doorjakkeren. Na goed ingevulde rustpauzes om bij te tanken, ga je namelijk met hernieuwde energie weer aan de slag en ben je productiever dan ervoor.

  0 FacebookTwitterPinterestEmail
Newer Posts