Home Auteur
Auteur

Petra Pronk

 • Je eigen leven leiden. Dat lijkt een open deur, maar dat is het niet. Hoeveel mensen leven niet het leven van iemand anders? Proberen de dromen te realiseren die hun ouders voor hen hadden? En geven hun eigen dromen op uit angst? Niet je eigen leven leiden. Dat is de grootste tragedie die je kan overkomen.Leef je eigen leven

   

  Er op je sterfbed achterkomen dat je niet het leven geleefd hebt dat je had willen leven. Niet eruit hebt gehaald wat erin zat. Niet jouw naam voluit hebt geschreven. Het is een van onze ergste angsten, juist omdat de implicaties ervan zo enorm zijn. Want waarom heb je dan geleefd?

   

  Sterfbedscene

  Een van de mensen met wie ik momenteel een boek schrijf was getuige van zo’n drama. Zijn oma zei op haar sterfbed tegen hem: ‘Wat heb ik eigenlijk voor een leven gehad?’ Dat was de ultieme overgave. Het volle besef dat ze niet gelukkig was geweest. Het enorme drama dat daarachter lag, was voor deze man een sleutelmoment in zijn leven. Wat er ook gebeurde, hij zou zorgen dat dit hem niet overkwam. Hij zou dichtbij zichzelf blijven en zijn uiterste best doen om eruit te halen wat erin zat. Trouw aan zichzelf te zijn. En hoewel het nog veel omwegen kostte voor hij die kunst eindelijk een beetje onder de knie had, die sterfbedscene is altijd een lichtend voorbeeld gebleven van hoe het NIET moest.

  0 FacebookTwitterPinterestEmail
 • De moeilijkste vorm van liefhebben is misschien wel loslaten. Van iemand houden, die willen overstelpen met je liefde, maar weten dat het beter is om diegene de vrijheid te bieden om zijn eigen ding te doen. Zijn eigen pad te gaan. Hartverscheurend als ouders dat van hun eigen kinderen moeten zeggen. Maar ook heel wijs.loslaten als blijk van liefde

  Het interview met Y. deze week kwam heel erg binnen. Y. Iemand met wie ik heel wat jaren in een gespreksgroep heb gezeten van de kerk. Een tachtiger, maar enorm vrij van geest. Iemand die moeiteloos alle veranderingen in de kerk heeft opgezogen en zich een plek daartegenover heeft verworven. Zijn standpunt bepaald. Jezus niet echt de zoon van God? De opstanding niet letterlijk nemen? Terwijl velen van zijn generatie onthutst de kerk uitliepen, vroeg hij zich af waar die ideeen op gebaseerd waren. Hij onderzocht ze, en bepaalde vervolgens zijn eigen standpunt. Zou kunnen. Misschien wel heel bevrijdend.

  0 FacebookTwitterPinterestEmail
 • Klagen en anderen de schuld geven. Daar zijn wij in Nederland heel goed in. Het is altijd de baas of die irritante collega. Maar niet volgens managementgoeroe Stephen Covey. Kenmerkend voor Stephen Covey is dat hij zijn theorie begint met een blik op paradigma’s. Verandering begint in zijn optiek met het onder de loep nemen van je referentiekader, de manier waarop je de wereld bekijkt. Je basisovertuigingen zijn bepalend voor hoe je in de wereld staat en zullen dus ook het vertrekpunt moeten zijn voor het werken aan verandering. De paradigma’s vormen het fundament onder de 7 eigenschappen die bepalend zijn voor succes.

  0 FacebookTwitterPinterestEmail
 • Sommige mensen zijn levensgenieters van nature. Anderen moeten er moeite voor doen, omdat in hun DNA zit opgeslagen dat het leven vooral uit werken bestaat. Waardoor ze zich schuldig voelen als ze het niet doen. Ik vrees tot die laatste categorie behoor. Maar ik probeer het te veranderen. Genieten kun je leren. Met vallen en opstaan.

  0 FacebookTwitterPinterestEmail