Home Author
Author

Kiind

 • Geen categorie

  Leven met de seizoenen

  Door Kiind
  Door Kiind

  seizoenen.jpgTijd is een abstract en ongrijpbaar gegeven voor kinderen. Begrippen als ‘straks’, ‘morgen’ of ‘volgende maand’ zijn lastig te bevatten. Wanneer je nu precies jarig bent is nog moeilijker te overzien. Een jaar is voor kinderen daarom ontzettend lang. Maar dankzij het klimaat waarin wij leven kunnen we het jaar heel gemakkelijk opdelen in wat kleinere, behapbare stukken; de vier seizoenen. Wanneer je tussendoor de bekende feesten viert, wordt het jaar nog verder opgedeeld. Het volgen van de seizoenen geeft niet alleen houvast; het maakt ook de natuurlijke processen duidelijk. Wat gebeurt er precies in de lente? Wat is sneeuw en hoe ontstaat het?

  0 FacebookTwitterPinterestEmail
 • creatief.jpgWanneer men zegt: "Oh, wat ben je creatief", dan wordt er veelal bedoeld dat je mooie dingen kan maken. Een mooi gedicht, een mooie vaas, een enig beeldje… Toch heeft een cursus bloemschikken meer te maken met ‘iets creëren’ dan met ‘creativiteit’. Een andere benadering van creativiteit is "Probleemoplossend denken en handelen": het oplossen van vraagstukken. Hoewel deze omschrijving de kern aardig raakt is ook deze niet compleet.

  0 FacebookTwitterPinterestEmail
 • difficult-child.jpgOoit, honderden jaren geleden, was opvoeding geen issue. Het was niet eens een woord. Je kreeg kinderen, die leefden met je mee, en dat was het. Het idee dat kinderen gevormd, gekneed en gemodelleerd moesten worden is nog niet zo oud. Dat begon eerst vanuit religieus motief: de mens werd zondig geboren en moest goed gemaakt worden. Dat gebeurde veelal door tuchtiging en strengheid.

  0 FacebookTwitterPinterestEmail