Home Oefeningen Gebruik de magie van de zonnewende om het jaar af te sluiten

Gebruik de magie van de zonnewende om het jaar af te sluiten

Door Anouschka van Wettum

We duiken de winter in met de zonnewende. Het is de langste nacht van het jaar op het noordelijk halfrond. De zon heeft officieel zijn zuidelijkste punt bereikt, gezien vanaf de aarde. De extra duisternis is een kans om een paar kaarsen aan te steken en met een goed boek op de bank te kruipen. Maar het heeft ook een meer spirituele betekenis.

Veel culturen hebben de duisternis gebruikt als mogelijkheid om te vertragen, na te denken, en te vieren dat het zonlicht weer zal toenemen. Perzen noemen het Yaldā Nacht en zien dit als de tijd om samen te komen met de familie en te genieten van granaatappels en watermeloenen die een actieve, vrolijke winter symboliseren. In China vindt het Dongzhi Festival of Winterfeest plaats dat de duisternis omarmt met het laatste feest van het jaar. De meest bekende winter zonnewende viering is Yule of Joelfeest, de heidense traditie die de zonsopkomst verwelkomt met dankbaarheid. Veel heidenen, en niet-heidenen trouwens ook, zullen samenkomen bij Stonehenge om na te denken, los te laten, en de terugkeer van de zon te vieren.

Wij delen vandaag een klein ritueel met je om ’s avonds uit te voeren, om te delen in de magie van de zonnewende en zijn symboliek.

Ritueel: staren in een kaars voor de winter zonnewende

1 Vind een plek waar je je comfortabel voelt

Ga zitten, steek een kaars aan, en doe alle lichten uit.

2 Richt je blik een tijdje op de vlam

Door naar dit ene punt te kijken, komen je gedachten tot rust zodat je je aandacht naar binnen kunt richten. Haal diep adem terwijl je toekijkt hoe de vlam danst met de tijd.

3 Terwijl je ogen nog op de vlam gericht zijn, denk terug aan de laatste weken en maanden

Laat je hoogtepunten en dieptepunten van 2017 passeren in je gedachten. Zonder waardeoordeel, en zonder betekenis te geven aan de herinneringen die boven komen. Laat jouw film van herinneringen doorgaan totdat je voelt dat je voldoende van het jaar hebt gezien om door te gaan.

4 Haal je blik langzaam van de kaars af en kijk in de spiegel

Haal je de minder prettige herinneringen van het jaar voor de geest – je momenten van spijt, je fouten en je gemiste kansen – en fluister, “Ik vergeef het duister en ga verder in het licht” naar jezelf. Als je het prettig vindt, kun je het mantra een aantal keer herhalen. Kijk opnieuw naar de kaars als symbool van de heldere nieuwe kansen die op je pad zullen komen. Als je voelt dat je iets in je journal moet opschrijven voor later, dan is dit een goed moment.

5 Sluit je ritueel af door op te zoeken hoe laat de zon morgen opkomt

Probeer met de zon op te staan als het lukt, en gebruik de eerste ogenblikken van de dag om je lichaam te bewegen, naar buiten te gaan, of wat dan ook te doen dat je gelukkig en hoopvol doet voelen. Bron: MindBodyGreen 

Wat is jouw favoriete ritueel om het jaar af te sluiten en het zonlicht tegemoet te gaan? Laat het weten in je reactie.

1 comment

Avatar
Susan van de Walle 25 december 2019 - 16:45

wet ik niet, leef middenin de natuur en ben een licht mens ,met donker heb ik niets, zonneschijn geeft me vreugde, een prettig en optimistisch en licht gevoel.

Reply

Leave a Comment