Home Doelen & Succes Fuck it: het is wat het is

Fuck it: het is wat het is

Door redacteur
fuck it

Is jouw geluk ook zo voorwaardelijk? ‘Ik kan pas genieten van de zomer als ik een bikinilichaam heb’ ? Pas als er iets gebeurt kun je rust vinden en gelukkig zijn. John Parkin auteur van ‘Fuck it – het is wat het is’ zegt: ”Fuck it met al die excuses!” Waarom kunnen we niet gewoon gelukkig zijn zonder al die voorwaarden? Dat geeft toch veel meer rust. Zeg fuck it tegen al die eisen die je aan jezelf stelt en probeer in het nu te leven.

Rust in jezelf vinden

Zolang je blijft hangen in ‘als ikjes’ dan is het bijna onmogelijk om rust in jezelf te vinden. Toch komt er uiteindelijk een moment waarop je je heerlijk voelt en je de rust volledig hebt gevonden. Bijvoorbeeld in de zomer als je in de tuin zit met een drankje en een mooi boek of door yogaoefeningen en mindfulness. Dan realiseer je je dat rust in jezelf vinden helemaal niet altijd moeilijk hoeft te zijn. De simpelste dingen kunnen al voor een genoegen zorgen. Op dat moment realiseer je dat het belangrijker is om bepaalde dingen te voelen: rust, liefde, vriendschap in plaats van dingen doen zoals afvallen of je rijbewijs halen. Want rust vinden is een doel op zich!

Dan gebeurt er iets..

Herken je dat moment? Je hebt nét eindelijk weer de rust gevonden en dan krijg je een verontrustend bericht, je contract wordt niet verlengd of je hebt ruzie met iemand. Onrust kruipt altijd in je leven om je uit je rustroes te halen. Je moet het hele proces weer door. ‘Als de ruzie goed is, ben ik gelukkig’ denk je dan. En dan sta je weer aan het begin. Hoe kan je dit keer te rust vinden zónder voorwaarden?

Zeg fuck it

Je hebt nou eenmaal niet alles onder controle. Je moet je dit realiseren om rust te vinden. Als je blijft hangen bij het idee dat je pas rustig kan zijn als je ruzie goed is of als je een goede baan hebt gevonden dan krijg je nooit rust. Want elk voordeel heeft z’n nadeel en daar kom je uiteindelijk achter. De oplossing is simpel: besef dat het oké is om soms gestrest te zijn en op andere momenten rust te hebben. Je hoeft niet altijd rustig te zijn, je mag je best druk maken om dingen die fout gaan. Zo kan je juist voor oplossingen zorgen.

De methode

De Fuck it-methode luidt als volgt: geef minder om dingen. Dat klinkt als een methode die averechts werkt en uiteindelijk tot apathie en depressie leidt maar niks is minder waar. Je mag nog steeds om dingen geven, maar gewoon minder. Omdat we zoveel belangrijk vinden wordt onze rust zo vaak verstoort. Iets té belangrijk vinden of veel dingen belangrijk vinden veroorzaakt pijn. Er staat gewoon teveel op het spel als je om zoveel geeft. Het is geen negatieve eigenschap, integendeel, het is goed om veel om dingen te geven. maar als je ook om rust in je hoofd geeft, moet je soms zeggen ‘Fuck it.’

Juist waar we ‘fuck it’ tegen moeten zeggen is datgene wat ons dwarszit. We moeten erkennen dat we ons sommige dingen teveel aantrekken en dit minder doen. Ja, de huurprijzen gaan omhoog en omlaag. ‘F*ck it’, daar kun je zelf niks aan doen. Je kunt daar wel veel door stressen, maar dat levert niks op.

Fuck it, ik geef er wel om

Uiteindelijk geven we om heel veel dingen wel, en dat is mooi. Fuck it, daar geven we om. We kunnen rust krijgen als we balans vinden tussen die twee ‘fuck its’ (fuck it, ik geef er niet om en fuck it, ik geef er juist wel om.) Dingen zijn zoals ze zijn en wanneer je dit accepteert vind je pas écht rust.

Boekentip: Ga aan de slag met Fuck it! 

‘Fuck it – Het is wat het is’ is hét boek over alles accepteren zoals het is. Het is inmiddels een gevleugelde uitspraak: ‘Fuck it!’ John Parkin tilt dit motto naar een nieuw niveau. Velen van ons stellen hun leven uit omdat ze denken: ik kan pas gelukkig zijn als ik … (tien kilo ben afgevallen, die baan krijg, meer geld heb…). Fuck it met al die excuses! Het leven is wat het is en het is heel goed mogelijk om gewoon tevreden te zijn.

Ga aan de slag met Fuck it en bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 17,50.

Laat een bericht achter