Home Bewustzijn Frangipani & geboorte van iets nieuws

Frangipani & geboorte van iets nieuws

Door Ageeth

Nu een jaar geleden maakte ik een reis naar Lombok en Bali. Op vrijdagmiddag nam ik afscheid van mijn collega’s en tevens van een leerzame werkplek. De organisatie, een familiebedrijf, waar ik een tijdje mocht verblijven wilde het contract niet verlengen met als reden ‘de crisis in de bouw’.  Een heftige mededeling en voor mij op dat moment erg moeilijk te verteren. Maandagochtend in de vroege ochtenduurtjes hoorde ik de claxon van de treintaxi. De reis was nu echt begonnen. Mijn ‘veilig huis’ tijdelijk verlaten en de weide wereld in. Ik vond het spannend. Het was lang geleden dat ik op reis was gegaan naar een verre plek. Mijn heenreis is er één van eindeloosheid geweest. Zes keer overstappen, van het ene in het andere vliegtuig, van de ene wachtruimte na de andere. Nog een keer zo’n lange trip, nee dát nooit weer! Toch ‘wist’ ik dat deze lange reistijd niet voor niets was; ik moest langzaam loskomen van alles dat me lange tijd negatief in beslag had genomen.

Onderweg genoot ik van het ‘niets’ en de ontmoetingen met zoveel mooie mensen, met ieder een eigen, uniek persoonlijk verhaal. Bij aankomst op Lombok stond mijn zusje me verheugd op te wachten. Het was heerlijk om samen naar haar huis te rijden. Eenmaal bij haar huis aangekomen viel ik als een blok in slaap. Twaalf uren later werd ik volledig gedesoriënteerd wakker. Waar was ik, hoe laat was het? Ik weet nog dat ik mijn zusje vroeg ‘ben je al wakker’? Ze zei ‘nee, ik heb al een hele ochtend gewerkt!’. Omdat ik helemaal los wilde komen van alles wat me negatief bezighield, boekte ik een stilteretraite op Bali. Een waar paradijs op een idem plek. Een plek waar ik ‘thuis’ kon komen.

Iedere ochtend werd door een Balinese vrouw een vers offermandje geplaatst onderaan de trap van het ‘losmen’. Het offeren staat voor een religieus en voorouderlijk gebaar uit respect en dankbaarheid voor elke vorm van leven en voor de krachten die hun bestaan beïnvloeden.

Iedere ochtend weer keek ik geboeid naar dit ritueel en de zorgvuldige liefdevolle aandacht waarmee dit offer door haar werd gebracht.

Frangipani

In het offermandje lag ook de frangipani. Deze bloem was zo prachtig, zo sterk en geurend tegelijkertijd. Ik kon er mijn ogen niet van afhouden. Zo mooi was zij. Het was alsof de bloem me iets wilde vertellen.

Nieuwsgierig en verwonderd besloot ik op een ochtend een bloem van deze boom te plukken. Met de versgeplukte frangipani in mijn hand sprong ik in het zwembad. De bloem liet ik eerst op het water drijven, met mijn hand ter ondersteuning. Veerkrachtig als ze was, bleef ze rustig drijven op het wateroppervlak. Ze kon alleen drijven, zonder kopje onder te gaan, mijn hand was niet nodig om haar te dragen. Ze had alleen mijn handen nodig om haar sturing en richting te geven. Op een gegeven moment voelde ik dat ik met haar wilde spelen. Ik trok haar steeds met tussenpozen onder het water en trok haar vervolgens weernaar boven. Zo gracieus als deze bloem bewoog in het water. Daar had ik geen woorden voor. Ik bleef geboeid kijken en genoot van dit spel. Tranen stroomden over mijn wangen. De vraag ‘waarom’ was niet belangrijk. Het was. Na deze ervaring en de bijzondere trip bleef de frangipani nog lange tijd bij me. Ik was gegrepen door deze bloem.

Geboorte, een nieuwe uitdaging of een nieuwe stap in je leven

Eenmaal thuisgekomen in Nederland wilde ik de betekenis achterhalen van deze bloem. Ik kwam erachter dat de Frangipani kan staan voor een geboorte, een nieuwe uitdaging of nieuwe stap in je leven, je leven krijgt een andere wending door ‘iets’ – en in jouw beleving of gevoel moet je soms ‘helemaal opnieuw beginnen’. De frangipani had me niet voor niet ‘gegrepen’. Zij stond voor mij voor een begin van iets nieuws, opnieuw beginnen en een nieuwe stap. Het niet verlengd worden van mijn baan, de lange heenreis, mijn ervaringen tijdens de reis en de stilteretraite hebben allemaal diepe indruk op mij gemaakt. Het was allemaal nodig om afscheid te nemen van oude stukken. De innerlijke vader en moeder achter mijzelf zetten om daarmee ruimte te maken voor een nieuwe fase. De geboorte van iets nieuws. Misschien heb je zelf ook een ervaring waarin een bloem of een ander voorwerp jou iets heeft gebracht, een inzicht heeft gegeven of wellicht een helende werking heeft doen laten ervaren. Laat het me weten, ik hoor graag jouw ervaring!

Een hartelijke groet, Ageeth Iepema ikbenageeth@hotmail.com

1 comment

Avatar
Esther 29 januari 2014 - 14:10

Prachtig omschreven Ageeth! Echt inspirerend om te lezen!

Reply

Leave a Comment