Home Feng Shui 7 x Feng Shui tips voor een gezonde werkplek

7 x Feng Shui tips voor een gezonde werkplek

Door Nina Elshof

Ik schrijf meestal over hoe je Feng Shui toepast in woningen. Maar misschien vraag je je wel eens af: hoe zit het eigenlijk met de werkplek? Welaan, daar gaan we je nu een Feng Shui invalshoek voor geven.

Omgevingspsychologie

Eigenlijk is Feng Shui net zo concreet als de omgevingspsychologie. Dat is een gewone universitaire studie die de invloed onderzoekt van de omgeving op het welbevinden van mensen. Simpel voorbeeld: uit onderzoek blijkt dat een rood geverfde kamer als warmer wordt ervaren dan een blauw geverfde kamer, terwijl ze verder identieke kenmerken hebben. Feng Shui houdt zich met precies met dezelfde processen bezig. In welke omgeving voelen mensen zich prettig of juist niet? Die vraag kun je dus ook stellen over de werkomgeving.

De invloed van de omgeving

De meeste bedrijven zijn zich daar nog veel te weinig bewust van of nemen Feng Shui niet serieus. Terwijl de uitwerking van een zorgvuldig geharmoniseerde omgeving heel direct en concreet is. Feng Shui is namelijk een uitstekende manier om bijvoorbeeld veranderprocessen mede te begeleiden. Dus reorganisaties, fusies, een nieuwe inhoud aan de bedrijfsfilosofie: allemaal organisatorische en sociale processen waar de omgeving en het interieur veel invloed op kunnen uitoefenen en die de veranderingen zichtbaar kunnen maken. Verandering aan de ene kant vraagt ook altijd aanpassing aan andere kant. Door middel van Feng Shui kun je dat gegeven doelbewust inzetten en daarmee de veranderprocessen ondersteunen en versterken.

Ziek van je werkplek?

Super gestileerde ‘paper-less’ kantoren zijn helemaal hip. Ze hebben vaak een behoorlijke zakelijke uitstraling en er wordt veel gebruik gemaakt van harde materialen. Zo’n werkomgeving maakt mensen ook ‘harder’. Mensen werken daarentegen het beste als ze zich kunnen openen. Dat maakt hen ‘zachter’, maar ook efficiënter. Maar dan moet de omgeving er wel toe uitnodigen.  Wat vaak vergeten wordt, is de factor geluid. Mensen kunnen letterlijk ziek worden van het lawaai in een open ruimte. Aan geluid wordt sowieso te weinig aandacht besteed, ook in scholen en kantoren. Niet slim, want het levert veel irritatie op en mindere prestaties.

Een gezonde werkplek verdient zich terug

Feng Shui is dan ook niet direct voorstander van kantoortuinen. Een bepaalde mate van privacy is gewoon belangrijk. Mensen willen ook wel eens even niets hoeven doen. Dan is het niet leuk als je beseft dat 50 collega’s dat kunnen zien. Dus ga je maar weer aan de slag, terwijl een rustmoment juist heel goed kan zijn voor inzicht of ideeën. Bovendien: de hele dag pen-tikkende of zuchtende collega’s tegenover je is ook niet bevorderend voor een rustig en geconcentreerd  werkgemoed. Ook zie je in kantoortuinen dat er veel mensen erg ver van het raam, en daarmee van het daglicht, verwijderd zijn. Daardoor kun je het gevoel met de realiteit verliezen.

Werkplekken die zorgvuldig zijn ingericht en vormgegeven verdienen zichzelf terug. Het gaat dan niet enkel over ergonomische zaken, maar over het creëren van een gezond werkklimaat waarin ook ruimte is voor subtielere invloeden. Daarmee verbeter je de prestaties van mensen en dus van je bedrijf.

Feng Shui je werkplek met deze 7 tips

1. Maak het persoonlijk

Een werkplek mag niet anoniem zijn. Jij, de mens die er werkt, bent tenslotte ook geen nummer. Persoonlijke items verdienen noodzakelijk een plek. Dat kan een foto zijn van je gezin, maar ook jouw eigen setje stiften, potloden of pennen. Of een vaasje met een bloem. Wel zo fleurig in de treurige grijsheid die om je bureau hangt.

2. Paper lover

Een paper-less kantoor? Vraag jezelf eens af of jij beter functioneert met of zonder papier. Sommige mensen hebben het nodig om eerst een idee of notities op papier te zetten voordat ze aan de digitale omgeving toevertrouwd kunnen worden. Dat komt omdat je het lichaam, en daarmee de hersenen, op een andere manier tot activiteit aanzet. Het resultaat is dat het daardoor op een andere plek en een andere manier in je lichaam wordt opgeslagen. Digitale dingen vergeten we veel eerder!! Dus voel jij wel die papierbehoefte, maar mag het niet van je baas? Neem dan gewoon je eigen schrijfblok mee.

3. Agenda

Datzelfde geldt overigens ook voor agenda’s. Een papieren agenda heeft bovendien het voordeel dat je deze kunt raadplegen zonder eerst weer naar een schermpje te moeten staren. Bovendien kun je direct notities toevoegen aan agendapunten, bijvoorbeeld door de katten belletjes, in de vorm van post-its die je al eerder na een ingeving geschreven had, erbij te plakken.

4. Daglicht graag!

Kun je je werkplek een beetje uitkiezen? Ga dan bij het raam zitten. Daglicht geeft je het gevoel dat je leeft en laat je meer bewust zijn van je menszijn.

5. Blijf uit de loop

En als je toch je werkplek uit kunt kiezen, ga dan niet naast het koffieapparaat, de deur naar de gang of de deur naar de wc zitten. Grote kans dat collega’s op weg daar naartoe of daarvandaan even gezellig bij jou komen buurten waardoor je concentratie ondermijnd wordt. Als gevolg daarvan kelderen je resultaten en prestaties. En dat levert weer stress op waardoor ook je energieniveau en je blijmoedigheid naar een dieptepunt zakken.

6. Goede geur

Zorg voor een lekker geurtje waar je af en toe je neus aan op kunt halen. Geur zorgt voor een instant reactie in je hersenen. Daardoor kun je direct je gemoedsrust positief beïnvloeden. Goede geuren zijn bijvoorbeeld de etherische oliën van Chi. Oplossingen die tevens je energieveld versterken zijn de pomanders en quintessences van Aura Soma. Ruiken heerlijk!

7. Stilte alsjeblieft

En dan nog het geluid! Collega’s, vooral die in een kantoortuin, kunnen een bizarre hoeveelheid geluiden in allerlei toonaarden produceren. Het is heel erg lastig om je af te schermen voor geluid. Wat kan helpen, is een zogenaamde ‘noise cancellation headphone’ die het geluid uit de omgeving scant en de tegen-frequentie creëert. Resultaat: nog steeds contact met de omgeving -je kunt iemand die tegen je praat gewoon horen- maar de achtergrondruis van bellende en pratende mensen verdwijnt als sneeuw voor de zon! Je leest er hier meer over.

Boekentip Inspirerend leven: Huis & Ziel

Nina Elshof helpt je met haar boek Huis & Ziel met opruimen van overtollige ballast op alle fronten, zodat er weer ruimte komt voor enthousiasme, zin in het leven en de stem van je ziel. Dit boek staat boordevol tips om met je huis aan de slag te gaan: hoe ga je om met rommel, welke inzichten uit de Feng Shui kun je toepassen in jouw westerse huis?

Je kunt jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com bestellen voor € 18,50.

Lees ook deze artikelen:

Laat een bericht achter