Home Bewustzijn Empathie: werkt dit voor jou als een geschenk of vloek?

Empathie: werkt dit voor jou als een geschenk of vloek?

Door Chantal van Veen
empathie

Empathie kan een heel nuttige vaardigheid zijn. Dit stelt je namelijk in staat om je in te leven in de gevoelens van anderen. Wanneer je vaak geneigd bent om anderen te pleasen, kan empathie echter ook in jouw nadeel werken. Dit komt doordat je dan iedere keer wanneer je met een ander meevoelt, je geneigd en gedwongen voelt om deze gevoelens over te nemen en er iets aan te doen. Empathie kan dus zowel een geschenk als een vloek zijn.

Een hoge mate van empathie

Iedereen is in bepaalde mate empathisch. We merken dit bijvoorbeeld wanneer iemand emotioneel lijdt omdat wij iets hebben gedaan of gezegd en we hun verdriet ervaren alsof het van onszelf is. Door deze empathische gevoelens, maken we het ook weer goed. Waarschijnlijk kunnen we ons beter inleven in iemand die te maken heeft met problemen of tegenslag die we in het verleden persoonlijk hebben ervaren.

Voor iemand die begenadigd is met een hoge mate van empathie, of zich er meer bewust van is dan veel anderen, gaat het echter een stap verder. Deze mensen voelen de stemming in een kamer aan zodra ze binnenkomen. Empaths, een term die deze mensen op het lijf geschreven lijkt, voelen wat een ander voelt al voor het aan die ander is af te lezen. Wat de empath oppikt is heel subtiel, bijvoorbeeld een klein nuanceverschil in iemands uitdrukking.

Bedreven empaths

Bedreven empaths zijn zo bekend met de binnenwereld, dat ze ook de emoties van anderen kunnen benoemen, waardoor die anderen hun eigen binnenwereld iets beter leren kennen. Dit is een van de geschenken van empathie. Empaths merken ook sneller dan anderen wanneer iemand liegt. Ze horen tijdens gesprekken beter wat er achter de woorden schuilgaat en merken het wanneer iemand zich niet op zijn gemak voelt als een bepaald onderwerp wordt aangesneden of dat hij iets verbergt. Hoewel dit niet altijd opgaat, kunnen ze vaak goed communiceren omdat ze wat ze oppikken voortdurend proberen te begrijpen en in woorden willen vatten.

Weten hoe je empathie kunt gebruiken

Dit zijn allemaal positieve dingen. De wereld heeft behoefte aan empathische mensen. Maar het probleem is dat niemand empaths leert hoe ze hun vaardigheden moeten gebruiken. Daarom komt het regelmatig voor dat empaths niet goed weten waar zij zelf ophouden en waar de ander begint. Om iemand geven is één ding, maar iemand op je schouders nemen is heel wat anders en veel empaths kennen het verschil hiertussen niet. Iemand die weet hoe zij empathie kan gebruiken, in plaats van zich erdoor te laten gebruiken, kent het verschil tussen wat bij haar hoort en wat bij anderen hoort.

Zij kan haar grenzen aangeven door ‘nee’ te zeggen tegen de omgang met bepaalde mensen die hun dingen op haar willen projecteren. Ze kan psychische grenzen trekken en weigeren om het gedoe van anderen op zich te nemen en met zich mee te dragen. Ze is goed thuis in de zachtere gebieden van haar eigen innerlijk, waardoor ze de subtiele verschillen voelt tussen intuïtie en angst, tussen mijn eigen gedoe en jouw gedoe, tussen oordelen en onderscheidingsvermogen en tussen de subtiele manieren waarmee we onszelf en de waarheid voor de gek houden.

Leren leven vanuit het authentieke Zelf

Een empath moet leren leven vanuit het authentieke Zelf, wil zij optimaal gebruik kunnen maken van dit geschenk en zorgen dat het geen vloek wordt. Maar empathie is vaak een vloek voor veel mensen die niet weten hoe ze de rode loper die ze voor anderen hebben uitgerold zodat ze binnen kunnen komen, weer kunnen intrekken. Ze weten om te beginnen niet eens dat ze die loper hebben uitgerold. Nog meer van hen beseffen niet dat de angsten, frustraties, het verdriet en de woede waar ze iedere dag mee rondlopen, niet van henzelf zijn.

Daarom moeten empaths heel bedreven worden in het vaststellen van de subtiele nuances in de energieën die in hen rondgaan. Als ze hier goed in zijn, kunnen ze deze goed van elkaar onderscheiden. Zo niet, dan lukt dit niet. Pleaser-empaths nemen die gevoelens in zich op waarvoor anderen de verantwoordelijkheid niet willen nemen. Gevoelens die we niet erkennen, blijven onverwerkt in onze energie rondhangen, in onze aura’s.

Als empathische mensen dicht bij ons energieveld komen of hierin kunnen rondlopen, pikken ze alles wat hierin aanwezig is op. Maar als iemand de verantwoordelijkheid voor zijn eigen gevoelens op zich neemt en ze erkent, zijn ze niet toegankelijk voor een empath. Daarom moet een empath zich omringen met mensen die weten hoe ze zich hun persoonlijke gedoe kunnen toe-eigenen. De empath moet ook leren dat hij niet verantwoordelijk is voor het welzijn van anderen en dat hij de onverwerkte psychologische kwesties van anderen niet op zich hoeft te nemen.

Boekentip: Stop met pleasen

Dit artikel komt uit Stop met pleasen van Andrea Mathews. Dit boek is het antwoord in boekvorm op een probleem waar ontzettend veel mensen mee worstelen: zij zetten altijd anderen op de eerste plek in plaats van zichzelf. Een vermoeiende manier van leven, die voor velen van ons helaas maar moeilijk te veranderen is. Dit nuchtere boek helpt je met helende inzichten, tips en technieken, zodat je leven weer van jou wordt. Je mag jezelf vanaf nu schaamteloos en zonder schuldgevoel op nummer 1 zetten!

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

Leave a Comment