Home Geen categorie Empathie versus sympathie

Empathie versus sympathie

Door Lovely Life

Zojuist kwam ik een intrigerend animatie filmpje tegen van Byron Katie. Hierin wordt op een enigszins hilarische wijze uitgelegd wat het verschil is tussen empathie en sympathie. Let vooral op de stem van de Giraffe…

Ken jij de betekenis van beide woorden? En kun jij uitleggen wat de verschillen zijn?  Deze vragen stelde ik mijzelf en ik kwam tot de conclusie dat ik het verschil wel kan voelen maar dat het minder makkelijk bleek om ze te benoemen.

Nu is het wezenlijk verschil tussen beide ook het gevoel. Het gevoel dat jij overbrengt aan de ander en het gevoel dat jij oproept bij de ander. Door empathisch te zijn of jouw sympathie te tonen. Welke heeft nu de voorkeur? Dat wordt heel treffend weergegeven in onderstaand filmpje.

The Power of empathy

Animaties trekken vaak mijn aandacht

Op een speelse en directe wijze wordt een belangrijke boodschap gauw helder. Beelden komen erg snel bij mij binnen en worden vrijwel meteen verwerkt tot een emotie en/of gevoel. Daar het filmpje mij zo aanspreekt, heb ik het tevens gedeeld op mijn facebookpagina en de vraag gesteld; durf jij? Durf jij met de ander in het duister plaats te nemen? Bij de ander te zijn en met de ander te zijn. Enkel zijn. Zonder goedbedoelde ongevraagde adviezen te geven, zonder nodeloos troostend gebaar?

Daar is moed voor nodig. Niet enkel omdat het duister van de ander zeer bedreigend over kan komen, je komt vooral ook jezelf tegen in dat duister. Onbewust weet je dat je die duisternis van jezelf tegen zult gaan komen waarop het ego vanuit de angst reageert en dan ontstaat de sympathie in plaats van de empathie. Niet altijd. Soms blijft een reactie uit en dat is helemaal dodelijk voor de ander. De angst werkt dan zo verlammend dat je niet in staat bent datgene te doen waar de angst voor vreest en wat de ander juist zo nodig heeft.Wees niet bevreesd voor afwijzing. Wacht niet af tot de grond daadwerkelijk onder de voeten verdwijnt van de ander. Treed toe, treed binnen. Want niets doen is het meest niet helpende wat je voor de ander kunt doen kan ik je zeggen uit eigen ervaring. Sterker nog, de ander zakt alleen maar verder weg in zijn/haar duisternis. Dit wordt briljant weergegeven in het filmpje.De ander wil enkel gezien worden, gehoord worden. Voelen dat hij/zij niet alleen staat in een moeilijke periode uit zijn/haar leven op dat moment. Een vriend, een maatje. Iemand die durft te zeggen: “Hey, ik zie dat jij het moeilijk hebt. Ik ben bij je, ik zie je”. Dat is alles.

Empathie

Soms leren we empathie pas kennen nadat we zelf door een diep dal zijn gegaan. Dan zijn we al best een sympathiek mens maar dan leren we de verschillen tussen beide. Dan voelen we ineens wat er wordt bedoeld en weten we wat ander zo nodig heeft of had. Omdat we zelf in aanraking zijn geweest met het gevoel dat beide oproept. Een begrip kan dan ontstaan alsmede een groeikans voor beide. Samen met compassie maakt de sympathie plaats voor de empathie. En wat een cadeau wanneer je tevens meer empathie voor jezelf leert op te brengen! Wanneer je nog niet goed de verschillen hebt ervaren en je twijfelt hoe je er kunt zijn voor de ander,voel dan eens goed wat jij voelt wanneer je iemand graag bij wilt staan, er voor de ander wilt zijn maar je weet niet goed hoe. Is het je eigen angst die jou weerhoudt om de ander te naderen? Waar ben je zo bang voor? En wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren? Soms is het ook voldoende om te kunnen zeggen:”Hey, ik zie dat jij het moeilijk hebt. Ik vind het erg naar voor je,voel met je mee en weet ook even niet goed wat te zeggen maar ik ben er nu hier voor je”. Laat jouw angst haar verhaal vertellen en besluit dan de duisternis te betreden. Er hoeft nog geen licht te zijn, je hoeft er alleen maar te zijn.Vind de ander in de duisternis. En tast dan samen dat donker af.

2 comments

Avatar
Rita 17 oktober 2015 - 14:00

wat een dochter van me over empathie voor me zei:
Ik weet heel goed wat empathie is, en ik ben er bij wijze van spreken een natuurtalent in, gelukkig vooral bij patiënten. Maar zoals in het filmpje gezegd wordt vergt het een, kwetsbare, keuze om een connectie te maken. En ik heb gemerkt dat ik er soms voor kies om die connectie niet (meer) te maken. Ik ben me er heel erg van bewust dat wat ik bij jou doe sympathie is, niet empathie. Maar ik kan niet meer mee in jouw zwarte gat komen zitten, omdat ik me daar zelf vast voel zitten…

ze weet dat ik dit hier plaats

je kent me niet, maar dat kan altijd veranderen,
mijn facebookpagina licht een tipje van de sluier op:

https://www.facebook.com/abela.adormecida.7

Reply
Avatar
Rita 17 oktober 2015 - 14:31

een dochter van me:

Ik weet heel goed wat empathie is, en ik ben er bij wijze van spreken een natuurtalent in, gelukkig vooral bij patiënten. Maar zoals in het filmpje gezegd wordt vergt het een, kwetsbare, keuze om een connectie te maken. En ik heb gemerkt dat ik er soms voor kies om die connectie niet (meer) te maken. Ik ben me er heel erg van bewust dat wat ik bij jou doe sympathie is, niet empathie. Maar ik kan niet meer mee in jouw zwarte gat komen zitten, omdat ik me daar zelf vast voel zitten…

https://www.youtube.com/watch?v=1Evwgu369Jw&feature=youtu.be

graag een visie hierop.

Reply

Leave a Comment