Home Geen categorie Emotionele veerkracht

Emotionele veerkracht

Door Helen

Emotionele veerkracht van Tian Dayton sprak me met name aan vanwege de ondertitel je relaties in balans en de achterflap. Onder emotionele veerkracht wordt verstaan dat je evenwichtig en volwassen door het leven kan gaan. Dat je geleerd hebt je emoties, gedachten en daden in evenwicht en binnen bepaalde grenzen te houden. Je zit niet steeds in je hoofd, je emoties voeren niet de boventoon en je wordt niet bovenmatig gedreven door onbewust of dwangmatig gedrag.

Het leest gemakkelijk

De achterflap is veelbelovend gelet op het feit dat Tian Dayton schrijft dat het boek je zal leren om te gaan met relationele trauma’s en balans, veerkracht en vrijheid in je leven terug zal brengen. Tian Dayton is klinisch psycholoog en een ACOA (adult child of an Alcoholic)-ouder. Ze begint heel openhartig haar verhaal te doen en vervolgt dit door in 23 hoofdstukken (282 bladzijden) te schrijven over de effecten van het in aanraking komen met destructief gedrag. Het zijn dan ook korte hoofdstukken die lekker weglezen. De voorkant vind ik heel fris en uitnodigend. Aan de bladspiegel moest ik even wennen, maar aangezien het boek vol met praktijksituaties (met name van haar cliënten) zit, leest het gemakkelijk weg. Tegelijkertijd worden veel wetenschappelijk onderbouwde thema’s aangehaald uit de neurologie en psychologie. Zo komen het limbische zenuwstelsel, vlucht/vechtreactie en de cortex geregeld aan bod en geeft het boek een impressie van wat er in het lichaam gebeurt als we in een stressvolle/traumatische situatie komen. Een vraag waar ik al langer mee rondloop, “waarom lopen we toch allemaal onze eigen beschadigingen op?”, wordt echter niet beantwoord.

Slechts af en toe nieuwe inzichten

Er zitten oefeningen in het boek, waardoor het ook een doeboek wordt, maar echt vernieuwend vond ik die niet. Verder verwijst ze naar haar site www.tiandayton.com voor meer oefeningen en een geleide meditatie. Deze meditaties heb ik echter niet kunnen vinden, wellicht omdat haar boek van 2007 is. Wel heb ik dankzij google een geleide meditatie gevonden die ook aangeeft dat als je makkelijk in slaap valt bij een meditatie, je beter niet kunt liggen… Aangezien ik zo’n mens ben en het tot nog toe alleen liggend heb geluisterd, weet ik niet goed wat er wordt aangegeven, maar wel dat het met dit thema van doen heeft. Ze heeft vervolgens nog 8 bladzijden met bronvermeldingen voor diegene die meer diepgang wenst. En dat is dan ook wel mijn conclusie. Het boek leest lekker weg, geeft zeker zo af en toe nieuwe inzichten en voor de reguliere gezondheidszorg in Nederland waarschijnlijk veel meer, maar het is niet een boek waarvan ik zeg dat het je veel brengt. Wel heb ik het met plezier gelezen.

Leave a Comment