Home Geen categorie Emoties en angsten

Emoties en angsten

Door Ineke

Alweer zo‘n boek dat mij nieuwsgierig maakt naar de inhoud door de titel en de afbeelding op de kaft. Het onderwerp van dit boek is er een om serieus te nemen, zeker nu ik het al in mijn handen heb. Een man die met een moeilijke blik in zijn ogen in zijn linker- en rechteroor brandstof toegediend krijgt alsof hij bij de benzinepomp staat. Links tankt hij angsten bij en rechts emoties. Door de afbeelding op de kaft wordt er een luchtige draai aan gegeven die mij net dat zetje geeft om met lezen te beginnen.

Emotie de motor voor groei

Paul Liekens begint zijn inleiding met een waarheid als een koe. Je wordt niet bruin door aan de zon te denken! Denken en gedachten zijn belangrijk, zonder doen blijft het bij een gedachte. Levenskunst is een evenwicht vinden tussen dit denken èn voelen. We groeien en transformeren vooral door ervaringen in plaats van door kennis. Emotie is de belangrijkste motor voor groei. Positieve emoties versterken je, negatieve emoties verzwakken je. In dit boekje krijg je gereedschap aangereikt om onbewust negatieve emoties beter in balans te brengen met bewust positieve emoties.

Zoet en zuur

De beschreven 116 emoties (inderdaad, zoveel?, en dat zijn ze nog niet eens allemaal) zijn volgens de schrijver positief en nuttig als ze tenminste gezien worden als signalen en informatie. Emoties kunnen zowel positief als negatief zijn. Emoties en angsten zijn belangrijk in een mensenleven, maar kunnen door interne dialogen, het verleden, beperkende overtuigingen, en angsten je het leven behoorlijk zuur maken. Zonder zoet geen zuur en andersom. Beide horen bij het leven. Reageren op situaties en ervaringen creëren, het zijn je eigen keuzes en verantwoordelijkheid. Situaties en de mensen die op je pad komen zijn van belang voor je eigen ontwikkeling. Oprechte dankbaarheid hiervoor geeft teleurstelling, woede, beschuldiging etcetera minder kans en er ontstaat meer ruimte voor liefde, rust, genieten, evenwicht en vreugde.

Emoties van vroeger

kunnen zo teruggebracht worden tot korte momenten. Voor het transformeren van beperkende emoties reikt de schrijver verschillende oefeningen aan die hun oorsprong hebben in N onder andere NLP, dat staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren, volgens Liekens ook wel Natuurlijke Levens Processen. Het zijn bruikbare oefeningen die je alleen maar ook samen met een ander kunt doen. Ik ben nog niet toegekomen aan het uitwerken van de oefeningen in dit boekje, toch is het al van grote waarde door het bewustzijn dat ontstaat over mijn eigen emoties en angsten. Prettig en lastig soms. Zij hebben mij wel gemaakt tot wie ik ben. Bedankt

Leave a Comment