Home Bewustzijn Emancipatie van het vrouwelijke

Emancipatie van het vrouwelijke

Door Ellen Worm
emancipatie

Voetbal was tot voor kort vooral een mannenwereld waarin de vrouw langs de kant stond. Vroeger ging het bij mij thuis altijd over voetbal. Ik voelde me als meisje en later als jonge vrouw geen gelijke. Voetbal stond altijd op nummer 1 en alles moest hier voor wijken. Wat bij mij, in ons gezin, goed zichtbaar was, zie je in de wereld in het groot.

Grid girls

Ik heb in mijn tijd werkzaam als model wel eens als Grid girl gewerkt op Marlboro Masters Zandvoort voor team Lewis Hamilton. Ik was toen nog jong en was niet bekend in die wereld. Op dat moment vond ik het wel grappig, maar nam ik het werk niet serieus. Het was vooral een leuke grappige tijd met de meiden. Maar ik voelde ergens ook wel aan dat dit “werk” eigenlijk heel vreemd was. Dat ik in een strak latex pakje sexy stond te poseren naast “de mannen”, maar de dames zelf niet achter het stuur zaten. Ik denk daarom dat het goed is dat hier verandering in komt. Vrouwen autorace mag veel meer bekendheid krijgen zodat hier een goed gelijkwaardig evenwicht in komt.

Krachtige vrouwen

Nog maar zo’n 40 jaar geleden moest de vrouw na haar huwelijk thuis blijven en voor het huishouden zorgen. Naar hun mening werd niet gevraagd. Ze moesten naar de huishoudschool en daar was de kous mee af. Verandering vindt plaats en deze emancipatie is niet meer omkeerbaar. Sommige mensen met de leeftijd vanaf zestig jaar zijn hier nog zo aan gewend. Ze zijn namelijk zelf opgegroeid in dit oude rollenpatroon tussen man en vrouw. Soms ontmoet ik mannen en vrouwen die nog van “de oude stempel” zijn. Ze zijn stil blijven staan en kunnen daardoor niet altijd meebewegen met de nieuwe generatie. Persoonlijk merk ik dat mijn eerlijkheid en mijn vrijheid van denken niet altijd gewaardeerd worden. Een vrouw die een duidelijke mening heeft, wordt niet begrepen en gauw als lastig of teveel gezien. Het schrikt ze af. De generatiekloof is natuurlijk ook heel groot. Tegenwoordig kunnen wij alles doen en zeggen wat we willen en hoeven we niet meer te kiezen tussen kinderen en een baan. Dat was in hun tijd heel anders.

Damesvoetbal: het tij keert

Al weer een tijdje geleden zag ik de finale van het Nederlands dameselftal. Langzaam besefte ik in hoeveel getallen mensen zich hadden verzameld voor de buis, de rondvaart en huldiging in Utrecht. Ik kreeg echt een geestelijke klap te verduren ” Hoe is het mogelijk dat vrouwen nu wel gezien worden als gelijke in deze domineerde ” mannen” sport”. Er is een opmars gaande en deze beelden op tv raakte bij mij de juiste snaar. Een bevrijdende energie waar velen veel kracht uit kunnen putten, that’s for sure.

Wat de wereld nodig heeft, is de balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke in onszelf.

Wij komen uit een tijdperk van dominantie van het mannelijke principe, waar weinig ruimte was voor de intuïtieve, creatieve en gevoelsmatige vrouwelijke kant van het leven.

Echter, het tij keert zich en steeds meer mensen brengen beide principes in zichzelf in balans.

Het herrijzen van de vrouwelijke principes is heel hard nodig in onze wereld waar grote uitbuiting van de aarde plaatsvindt en waar er veel onrust heerst. Eenheid in verscheidenheid, verbondenheid en empathie brengen de wereld terug in harmonie. Dit herrijzen van deze vrouwelijke kwaliteiten in balans met de gezonde mannelijke principes zoals grenzen stellen, focus en daadkracht is een innerlijke proces in ieder van ons, zowel man als vrouw. Hoe beter we in balans zijn met onze mannelijke en vrouwelijke kanten, hoe meer we kunnen handelen vanuit ons hart.

Hartelijke groet,

Ellen Worm
www.visionforgreenliving.com

Leave a Comment