Wat heb je liever: egels of tegels in de tuin? Doe mee en maak het verschil! Als je door de straten wandelt en naar tuinen kijkt, zie je steeds meer steen en minder planten. Het lijkt erop dat (stads)mensen geen werk aan de tuin willen hebben en kiezen voor stenen in plaats van borders en gras. De gevolgen zijn groot. Er komt minder plek voor egels, insecten, vogels en leuke beestjes in de tuin. De KNNV (Vereniging voor Veldbiologie) biedt een alternatief dat goedkoper, diervriendelijker en duurzamer is. Meer groen in de tuin, ook al is het op tegelformaat, helpt enorm voor de biodiversiteit in de stad. We laten zien dat het niet ingewikkeld of moeilijk is. Je kunt de ideeën direct toepassen. Woon je in de stad, dorp of een buitenwijk? Iedereen met een tuin kan meedoen. Het is gewoon een kwestie van doen. Want ook jij bent natuurbeheerder, zelfs al heb je maar een vierkante meter grond.
Hoe doe je mee?
Haal een paar tegels uit je tuin! Zet hier één of meer vaste planten in, die schaduw en bescherming bieden. Zo maak je van een Tegeltuin een Egeltuin. Tuinambassadeurs van de KNNV geven het hele jaar door raad en hulp voor een tuin, waar egels en andere dieren zich prettig bij voelen. Iedereen die meedoet aan het project Egeltuin of Tegeltuin? ontvangt de “Herkenningskaart (wilde) dieren in de tuin”. Ook organiseren we een landelijke fotowedstrijd: Stuur een foto op van de tuin voor- en na de verandering. Of een foto van de egel(s) die de weg naar je tuin hebben gevonden.
Inspiratie voor een groenere tuin
De plaatselijke KNNV-afdelingen organiseren excursies naar inspirerende tuinen in de buurt. Een informatieve website en een projectfolder met voorbeelden ondersteunen het project. De KNNV laat zien dat er veel mogelijk is in een klein stukje tuin of balkon. Ook een mini-stukje groen biedt voedsel en schuilplek aan egels en andere dieren. Een egel heeft meerdere tuinen nodig om te overleven. Dus: vertel het je buren! In een groene tuin is meer te zien en te beleven. Ook vlinders en vogels genieten van een groenere omgeving. Een egel is een indicator voor de mate van biodiversiteit in een straat, wijk of stad. In de bebouwde omgeving vormen tuinen een belangrijk leefgebied voor egels. Maar met één tuin ben je er nog niet. Een egel heeft meerdere tuinen nodig om te overleven.
Een egel gezien? Geef het door!
Geef je waarneming van egels door via zoogdiergezien! De Zoogdiervereniging vraagt iedereen om waarnemingen van egels in je eigen achtertuin of buurt door te geven. De Zoogdiervereniging wil zo veel mogelijk gegevens van egels verzamelen. Door alle waarnemingen (en die van eerdere jaren) ontstaat er een aardig beeld van de verspreiding van egels in Nederland. Waar komen ze voor en waar worden ze niet gemeld? Je kunt op de site zien of ze bij jou in de buurt veel voorkomen en meer lezen over egels: hoe ze leven, wat ze eten en wat je moet doen als je een zieke of gewonde egel vindt.
Egelfilmpje
Vara’s Vroege Vogels maakte in het kader van het Egelweekend een egelfilmpje. Bekijk wat je in de eigen tuin kunt doen om egels de winter door te helpen.
4 tips voor een Egeltuin
1. Maak de tuin toegankelijk voor egels met een heg als tuinafscheiding. Heb je een hek? Maak onderin een opening van 15×15 cm; de egels kunnen dan van tuin naar tuin. 2. Laat bladeren in de tuin liggen, zodat de egels hiervan een nest kunnen maken. Ook een composthoop doet vaak dienst als slaapplaats. 3. Egels drinken graag uit een vijver of drinkschaal. Zorg in de vijver voor een mogelijkheid om er weer uit te komen, zoals een kikkertrap. 4. Zorg dat er in de tuin voldoende bloemen en planten groeien die de bodem bedekken. Egels lopen graag beschut. Bron: Tuinieren voor dieren KNNV