Home Geen categorie Eenvoudig leven: minder kleding, meer keuze

Eenvoudig leven: minder kleding, meer keuze

Door Gwendolyn Frijns

Met hier en daar een heerlijke warme lentedag vinden mijn hormonen het weer tijd voor een grondige voorjaarsschoonmaak. En niet zomaar een, want als ik een ding heb mogen leren van het krijgen van een kind is dat je vooral niet alles moet bewaren. Maar het ècht opruimen, je weet wel die versie die zin heeft… Hoe doe je dat?

Eenvoudig leven: Het begint in de winkel

Je denkt natuurlijk dat ik bij de kledingkast begin, maar niets is minder waar. Je kunt een kast zo vaak doorlopen en kleding weg doen als je wilt, maar als je vervolgens weer de kast vol koopt met kleding die je niet gaat dragen, dan schiet je natuurlijk ontzettend in jouw eigen voet. Observeer jezelf eens een keer als je op pad bent om nieuwe kleren te kopen. Doe je dit uit hebberigheid? Omdat het een koopje is? Omdat je het mooi vindt ook al zul je het niet dragen? Uit schuldgevoel of een andere emotie?

Kleding uitzoeken

Ik las laatst over de KonMari methode waarbij je per kledingsoort alles verzamelt wat je in huis hebt van elk item bepaald of het blijft of gaat. In 1 dag. Persoonlijk werkt dit niet voor mij en ga elke maand door alle kasten om uit te zoeken of ik alles nog wel echt ga dragen. Zo blijk ik vaak dingen te bewaren, omdat ik het item erg leuk vind maar het nog steeds nergens mee kan combineren. Wanneer je de kast uitzoekt, raad ik dan ook echt aan om dingen te combineren om te kijken of je ook een reden hebt om te dragen. Haal ook vooral dingen uit de kast die niet lekker zitten of je net niet mooi vinden vallen. Dat is negatieve, remmende energie, terwijl we frisse, zelfverzekerde, fijne energie willen als we kleding dragen.

Door middel van drie vragen succesvol nieuwe kleding kopen

Wanneer je weet waarom je met kleding thuiskomt die je niet nodig hebt, kun je door drie nieuwe vragen succesvol nieuwe kleding kopen: 1) Zit het comfortabel? Of het nu ondergoed, jeans, handschoenen, jurken of schoenen zijn; kleding moet allereerst comfortabel zitten. Behalve dat je dan geen pijn hoeft te lijden en jouw lichaam (en organen) je eeuwig dankbaar zijn, zit je ook beter in je vel, voel je je zekerder en dat straal je uit! 2) Kun je het combineren met wat je hebt? Een van mijn meest gemaakte fouten is toch wel dat ik met een item thuiskom die ik nergens mee kan combineren. Koop dan of een complete outfit of laat het liggen, want de ervaring leert dat het een ongedragen eenzaam bestaan leidt. Soms mis je net dat onderjurkje, de juiste schoenen of een vest om iets wél te dragen wat je al in de kast hebt liggen. Neem het dan ook vooral mee als je op pad gaat en laat je niet afleiden door valkuilen. 3) Is dit jouw geld waard? Controleer altijd of het item goed is genaaid en van welke stof het is gemaakt, want vaak betaal je voor een goedkoop stofje echt te veel en dat is zonde! Een extra vraag die je jezelf kan stellen is ‘kan ik het zelf maken?’ 

Minder is meer

Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik van alles 1 stapel mag hebben die een bepaalde hoogte mag hebben en uitkomst op een gemiddelde van 8 stuks met kledingsoort. Nu ik veel minder bezit, heb ik veel beter overzicht in wat ik bezit en hoe ik het kan combineren. Ik zie letterlijk alles in éen oogopslag en aankleden is nooit meer een drama. Alles wat ik bezit vind ik prettig en mooi aan mijn lichaam en ik kan alles snel vinden en combineren. Erg prettig als je een avontuurlijk kind hebt dat tijdens het aankleden de kledingkast leeg trekt, want ook dat is weer snel opgeruimd! Door te kopen wat je echt nodig hebt, kun je ook de dingen die je mooi vind waarderen zonder ze te hoeven bezitten. En de kleding die je wegdoet? Die kun je doneren bij een kringloper of een textielbak, zodat iemand anders met liefde jouw kleding een tweede leven geeft. En als het versleten is wordt het als grondstof gebruikt, zodat het een tweede leven krijgt!

Leave a Comment