Home Bewustzijn Een wijze levensles van de vogel: accepteren dat je soms kwetsbaar bent

Een wijze levensles van de vogel: accepteren dat je soms kwetsbaar bent

Door Chantal van Veen

In verhalen en legendes hebben vogels vaak de rol van bijvoorbeeld een leider, initiatiefnemer of boodschapper. Ook tegenwoordig kunnen we nog veel leren van vogels. We kunnen deze dieren zien als kleine leermeesters: ze zetten ons aan om over onszelf na te denken, wanneer we de moeite nemen om ze te observeren. Vogels hebben ons in hun spontaniteit en lichtheid veel te vertellen en ze bieden ons een aantal waardevolle lessen. Een van deze lessen is dat we moeten accepteren dat we soms kwetsbaar zijn.

Eindigheid en opnieuw beginnen

Ook in het leven van vogels gebeurt er, net als in ons leven, van alles waarbij ze te maken krijgen met eindigheid en opnieuw beginnen. Een voorbeeld hiervan is de rui: elk jaar verliezen ze hun oude veren om er mooiere en nieuwe veren voor terug te krijgen. Vogels zijn gewend zich elk jaar te vernieuwen, ook al betekent dit dat ze daarvoor een moeilijke periode moeten doorstaan.

Als mensen kennen wij de rui niet, maar ook wij zouden af en toe van gedaante moeten wisselen. Je moet durven om iets in jezelf dood te laten gaan om te kunnen vernieuwen. Wisselen van verenkleed, is voor vogels van levensbelang en eigenlijk geldt voor ons hetzelfde met betrekking tot het veranderen van gedaante. Onvermogen om van gedaante te veranderen, kan ons ervan weerhouden om vooruit te komen.

Accepteren dat we soms kwetsbaar zijn

Wanneer vogels in de rui zijn, zijn ze kwetsbaar. Ze houden zich even op de achtergrond of kunnen soms een tijdje niet goed vliegen. Ze wachten tot de nieuwe veren er zijn en ze al hun kracht en schoonheid terug hebben: ze accepteren dat ze soms kwetsbaar zijn. En dat is iets wat wij ook af en toe zouden moeten doen. We leven in een samenleving waarin we voortdurend worden aangezet tot presteren. We weten niet meer hoe we tijd kunnen nemen tijdens de kwetsbare perioden in ons leven om weer op adem te komen.

Het is belangrijk om onszelf af en toe een periode van rust te gunnen. Dan komen we alleen maar sterker en mooier terug.

Boekentip: De 22 levenslessen die vogels ons leren

In ‘De 22 levenslessen die vogels ons leren’ laten Philippe Dubois en Élise Rousseau zien wat wij van vogels in hun natuurlijk omgeving kunnen leren. Zo geeft ‘De 22 levenslessen die vogels ons leren’ ons een kijkje in de verassende en ontroerende levenswijsheid van vogels. Je zult ontdekken waarom de roodborst moediger is dan de adelaar en wat de noordse stern ons leert over het plezier van reizen. Ook leer je wat volgens de wilde eend en de pinguïn de beste route is om lief te hebben.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 15,- met gratis verzending. 

Laat een bericht achter