Home Geen categorie Een weg naar (innerlijke) vrede

Een weg naar (innerlijke) vrede

Door redacteur

Deze weg start met de vraag; Hoe ga ik om met negatief gedrag in de wereld? Wie kan er nu omheen? Er is zoveel gaande en dan niet de ver-weg-van-mijn-bedshow.  In mijn zoektocht naar een antwoord merkte ik dat mijn kijk op zaken werden bepaald vanuit angst of vanuit liefde. Over allerlei gebeurtenissen, net zo goed in mijn eigen nabije omgeving. Angst voor tekort, het onbekende, het verdwijnen van vrijheid. Deed de ander, – in mijn ogen – iets onacceptabel, zoals roddelen, dan deelde ik in die angst door op mijn beurt hetzelfde te doen. (Al zag ik dat eerder anders). Werd er dus over mij geroddeld dan deelde ik mijn ongenoegen vervolgens door dit weer met een ander te delen.

Angst

En met grotere thema’s als de wel-of-geen zwartepiet discussies, de wel-of-geen-asielzoekers staan er hele groepen tegenover elkaar. Hoeveel angst leeft daar tussen mensen? Ken ik hun redenen van angst? Waarom zou ik hun oordelen? Is het niet beter om eerst mijn eigen gedrag onder de loep te nemen. Ik heb me gelukkig beseft dat het anders kan en je  kunt starten om het anders te doen, nu in dit moment.

Compassie

Compassie en mededogen geven is het sleutelwoord. Juist daar waar je in eerste instantie geen compassie wilt geven. Hatelijke buren, snijdende automobilisten, vrienden die niet zulke goede vrienden bleken. Het werden ineens uitdagingen voor de (innerlijke) vrede. Oké, zeg je misschien we kunnen het kwaad in de wereld niet ineens uitbannen. Dat is misschien waar, wat in ieder geval  kan is werken aan je eigen kwaad. Zo maak je de wereld een stukje lichter. Mij helpt het. Ik begrijp het cliché, ‘Vrede in de wereld begint bij jezelf een pietsje beter. En als je dan wordt beloond met verrassend positieve uitkomsten, hoeveel prettiger wordt het leven dan? Het paradijs is niet ver weg. Of je gelooft of niet. Het is al hier in de harten van de mens en in de overvloed van de wereld. De kunst is alleen om dit te zien en zichtbaar te maken. Hoe mooi is dat als je daar zelf een bijdrage aan kunt leveren?

Leave a Comment