Home Geen categorie Een openhartige verkenning van De Weg

Een openhartige verkenning van De Weg

Door MarjanV

Een cadeautje om te krijgen: Bloemen voor Boeddha, geschreven door Marian Henderson. Dit is een openhartige verkenning van De Weg. Marian Henderson legt uit wat het inhoudt om boeddhist te zijn. Geen alcohol drinken, leven in eenvoud, geen dieren doodmaken en nog veel meer regels. Maar het mooiste is dat ze verteld wat het voor haar betekent om boeddhist te zijn, met uitleg van alle strubbelingen die ze hierbij tegenkomt en tegengekomen is.

Wat is boeddhisme

Een heel mooi naslagwerk heb ik hier in handen. Dit boek is niet iets wat je maar één keer leest. Het is naar mijn idee een boek dat je regelmatig nog even inkijkt om nog meer informatie tot je door te laten dringen. Het is heel mooi ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken. Marian legt de basisprincipes van het boeddhisme uit. In heel duidelijke taal, ondersteund door eigen ervaringen van Marian kun je lezen over “de vier edele waarheden”, “de drie juwelen”, de tien niet-deugdzame daden en de vier onmetelijke vermogens van de geest. Ik was al bekend met de basisprincipes van het boeddhisme, maar Marian legt het net weer op een andere manier uit. Ze legt haar eigen gevoel en ervaring erin, waardoor het nog meer tot je doordringt waar het eigenlijk om gaat.

Wanneer ben je boeddhist

Wat een openbaring om te lezen dat Marian eigenlijk niet goed wist of ze wel echt boeddhist is. Want wat betekent boeddhist zijn. Is het dat je alles volgt zoals het hoort, of kan het ook zijn dat het grotendeels je gevoel is en hoe je hiermee omgaat.  Ze houdt zich niet altijd aan alle regels en heeft een man die atheïst is. Toch vindt ze dat ze al 30 jaar boeddhist is. En dit kan ze zeggen omdat ze alles zo veel mogelijk toepast als haalbaar is in haar leven en deze maatschappij.  Ze verdiept zich enorm in de theorie, maar zit niet elke ochtend op haar matje te mediteren. Ik vind dit mooi om te horen. Je mag dus ook boeddhist zijn op je eigen manier. Het is naar mijn idee namelijk ook niet helemaal toepasbaar in deze westerse wereld.

De leermeesters

De belangrijke leermeesters worden besproken in dit boek. Wat betekenen zij voor de wereld, waarom zijn ze zo belangrijk en wat leren ze ons. Het gaat hier om Sogyal Rinpoche, de Dalai Lama, Thick Nhat Hanh en Pema Chödrön. Het zijn niet alleen hele belangrijke persoonlijkheden, maar ook een grote inspiratiebron. Je kunt duidelijk merken dat Marian zich al heel wat jaren verdiept heeft in deze personen. Dit laat ik dan ook aan haar over om erover te vertellen en zal hier zelf niet verder over uitwijden.

Meditatie

Als we aan boeddhisme denken, denken we toch zeker aan mediteren. Dit lijkt onlosmakend met elkaar verbonden te zijn. Enige vorm van herkenning kreeg ik bij de ervaring van Marian met meditatie. Bij mij was dit gelukkig van korte duur, maar bij Marian wil het niet lukken met het mediteren. Ze kan zo goed beschrijven dat dit echt niet het allerbelangrijkste is. En ook daardoor geeft zij weer helemaal haar eigen visie op het “geloof”. Het wil zeker niet zeggen dat iedereen die zich maar een beetje verdiept in het boeddhisme nu ook een boeddhist is. Maar dat laat Marian duidelijk merken. Er is zeker meer voor nodig en dit boek help absoluut bij de weg naar verlichting.

Wat Erica Terpstra over dit boek heeft gezegd:

“Sommige teksten kunnen eventjes een lichtbundel werpen op de ware aard van het bestaan.” En ik sluit me hier volledig bij aan.

 

Leave a Comment